Kritikus biztonsági hibák a WiFi-hálózatokban

Telefonos, mobilnetes, WiFi-s tapasztalatok utazás közben Európában. Teljes erővel működő, de Magyarország területéről elérhetetlen vezeték nélküli internetszolgáltatás a vonaton, illusztráció
2018. december 9-től a Transilvania EuroCity minden reggel 7.35-kor indul Kolozsvárról, és Budapesten keresztül 17.21-kor érkezik meg Bécsbe (képünk illusztráció).
Vágólapra másolva!
A hálózati forgalom lehallgatását is lehetővé teszik a sebezhetőségek.
Vágólapra másolva!

Erősen indult a hét, biztonsági kutatók egy csoportja szerint kritikus hibák találhatóak a WiFi-hálózatok WPA2 protokolljában. A részletek egyelőre nem ismertek, de garantáltan nagy a baj, a problémák kihasználásával lehallgatható és manipulálható lehet a WiFi-routerek és a rájuk csatlakoztatott eszközök adatkommunikációja.

Forrás: AFP/Hendrik Schmidt

Összesen tíz sérülékenységről van szó, mindegyik valamilyen módon az eszközök közti titkosított adatkapcsolat létrehozásához használt WPA2 protokollban található. A részleteket várhatóan csak november elsején hozzák majd nyilvánosságra a biztonsági kutatók, bár egyes hardvergyártók és szoftvercégek már tájékoztatást kaptak a sebezhetőségekről, hogy időben elkészíthessék a gondokat javító szoftverfrissítéseket az eszközeikhez.

A RouterOS fejlesztői már megerősítették, hogy a 6.39.3, 6.40.4, és 6.41rc kiadásokban sikerült javítani a hibákat.

Remek kérdés, hogy vajon hány az otthoni és üzleti felhasználóknál aktívan használatban lévő router kapja majd meg a javításokat, hiszen a hálózati berendezések gyártói tradicionálisan nem állnak a helyzet magaslatán, mikor szoftverfrissítéseket kell kiadniuk az eszközeikhez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!