Pár év múlva jöhetnek a 40 TB-os merevlemezek

western digital wd mamr merevlemez hdd
A Western Digital tervei szerint 2025-ben már 40 TB-os merevlemezt is lesz a kínálatában
Vágólapra másolva!
Áttörést ért el a mikrohullámú térrel segített adatrögzítés terén a WD.
Vágólapra másolva!

Váratlanul sok újdonságot hozott a merevlemezek piacán az október. A hónap elején a Western Digital bejelentette a nagyvállalatoknak szánt 14 terabájtos modelljét, pár nappal később pedig a Seagate leleplezte az első, fogyasztói piacon is megjelenő, 12 terabájtos winchestereit.

A Western Digital tervei szerint 2025-ben már 40 TB-os merevlemez is lesz a kínálatában Forrás: Western Digital

Ezzel nem ért véget a móka, a Western Digital ugyanis most jelentős áttörést ért el a mikrohullámokkal segített (MAMR, Microwave Assisted Magnetic Recording) adatrögzítési technikában.

A vállalat szerint a vadiúj megoldásával drámaian nő az merevlemezek tányérjainak egységnyi területére felírható adatmennyiség, így a számításai szerint 2025-ben már 40 terabájtos winchestert is képes lesz majd kínálni.

Az első új típusú HDD-k 2019-ben kerülhetnek piacra.

További óriási szám az áttörés kapcsán, hogy az új adatrögzítési megoldást használó merevlemezek simán legyárthatóak lesznek a megszokott anyagokból a meglévő gyártósorokon, az élettartamuk és a megbízhatóságuk pedig azonos lesz a jelenleg kapható merevlemezekével.

A vállalat szerint ugyanez nem mondható el azokról a winchesterekről, amelyek hőtágulás segítségével próbálják növelni a tányérok felületére felírható adatmennyiséget. A Seagate még 2015-ben szerette volna piacra dobni az első ilyen termékeket, de a jelenlegi álláspont szerint csak 2018 végére fognak materializálódni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!