Jövőre is emelkedhet a memória ára

g.skill trident z rgb ddr4 rendszermemória ram dram
G.SKILL Trident Z RGB Series DDR4 rendszermemória
Vágólapra másolva!
Talán csak 2019-ben állhat helyre a kereslet és a kínálat egyensúlya.
Vágólapra másolva!

Lassan másfél éve folyamatosan emelkednek az elektronikai eszközökben használt memóriachipek árai, ám ez nem csak az új számítógépeket vásárolni vagy összeállítani kívánóknak okoz problémát, hanem többek közt az új okostelefonokra és táblagépekre vágyóknak is gondot jelent. Az elmúlt egy évben tapasztalt, egyes esetekben akár kétszeres árnövekedés magyarázata, hogy a túlkereslet alakult ki a piacon.

Forrás: G.SKILL

A DRAMeXchange információi alapján (via Forbes) az idei évben ugyan 19,5 százalékkal nőtt a termelés mértéke, azonban a kereslet 22 százalékkal emelkedett, jövőre pedig újabb közel 20 százalékos bővülés van kilátásban. Egyelőre úgy tűnik, hogy a memóriapiacot uraló Samsung – Micron – SK Hynix trió nem lesz képes megfelelő mértékben növelni a legyártott memóriamennyiséget, így jövőre is emelkedő memóriaárakra lehet számítani.

Ezt persze nem bánják az említettek, hiszen óriási „extra profitot" tesznek zsebre a memóriaválság jóvoltából; ami azt illeti

egyre erősebb a gyanú, hogy nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a helyzet normalizálása érdekében.

A gyártási volument tényleg nagy mértékben növelni képes fejlesztéseik – például az új gyártósorok elindítása – legjobb esetben csak 2019-ben valósulhat meg.

A memóriahiány kialakulásáért elsősorban a mobilos és szerveres piacok gyorsan növekvő memóriaigénye tehető felelőssé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!