Jövőre jön a Google moduláris telefonja

project ara
Céljainkhoz megfelelően lehet összerakni
Vágólapra másolva!
Ősszel már kézbe kapják a fejlesztők a Google moduláris telefonját, 2017-ben pedig az átlagfelhasználókhoz is eljuthat.
Vágólapra másolva!

A Google idei fejlesztői konferenciáján jelentette be, hogy a fejlesztők ősszel már végre kézbe kaphatják a Project Ara néven emlegetett moduláris telefont,

a fogyasztók pedig 2017-ben számíthatnak a megjelenésére.

A telefont teljesen elemeire lehet szedni, így mindenki a saját céljainak megfelelően építheti fel. Az alapvázra legószerűen lehet csatlakoztatni a hat választható modul közül. Leginkább az asztali számítógéphez hasonlítható: ahogy ott az alaplapra, itt is egy vázra lehet majd felépíteni a többi összetevőt. Kiábrándultságra ad viszont okot, hogy az olyan, teljesítményt befolyásoló főbb dolgok, mint a processzor és a memória nem lesznek cserélhetők.

Így mindenki a céljainak megfelelően használhatja: aki fotózásra szánja, az jobb teljesítményű kamera odult építhet bele, aki pedig hosszú útra megy, szívósabb aksit rakhat hozzá.

A Google demójában látni lehetett, hogy ezek használat közben is eltávolíthatók lesznek az eszközből, akár még hangvezérléssel is. Elég lesz annyit mondani, hogy: "Google, add ki a kamerát!"

A fejlesztői verzió idén ősszel lesz kapható, a 5,3 colos készülékhez kezdésként négy modul lesz elérhető: csatlakoztatható hangszóró, kamera, e-tintás kijelző és egy kiterjesztettmemória-modul.

Az időzítés jól eltalált, lévén az okostelefonos piac növekedése lelassult, egyre kevesebb a potenciális vásárló.

A személyre szabható telefonok adhatnak ennek újabb lökést.

Nem véletlen, hogy erre más gyártó is szemet vetett. A kiszivárgott információk szerint a 2016-os új Moto X okostelefonok is kapnak csatlakoztatható modulokat. A cég „Amps" néven fogja hívni az ökoszisztémát, eddig hat kiegészítőt említettek a források. Lesz hozzá többek közt sztereó hangszóró, projektor, villanós kamera.

A képeken látható pinek is arra utalnak, hogy kiegészítőket lehet hozzá csatlakoztatni Forrás: Twitter - eveaks

A Motorola kiegészítői mágnesesen kapcsolódnak majd a hátlaphoz, a képeken is látható az a 16 pin, ami ezt lehetővé teszi majd. A készülék láthatóan fémházat kaphat, valószínűleg június 9-én jelentik be a Lenovo Tech World eseményén.

Itthon is kapható már a moduláris LG

Az LG G5 az idei Mobil Világkongresszuson mutatta meg saját moduláris telefonját, amelynek akkumulátorját kicsúsztatva több kiegészítőt csatolhatunk hozzá. Az LG G5 már elérhető a szolgáltatók, valamint a partnerek kínálatában titán, arany, valamint ezüst színekben.

Az LG G5 is a modularitással hódít Forrás: LG

A vállalat az LG G5-öt a Friends névre keresztelt kiegészítő készülékcsalád CAM Plus moduljával együtt értékesíti, amellyel az okostelefon teljes értékű, megnövelt akkumulátorkapacitású digitális fényképezőgéppé alakítható át.