Vágólapra másolva!
Az ujjunkkal formázott V-forma lehet a következő biometrikus azonosító egy jordán kutatócsapat szerint. Olyan gépi algoritmuson dolgoznak, ami képről ismeri fel a jelet mutató tulajdonost.
Vágólapra másolva!

Egy jordán kutatókból álló csapat olyan gépi algoritmuson dolgozik, ami képről azonosítaná az arcukat eltakaró, V-jelet mutató terroristákat. Szerintük az ujjal formázott V-jel ugyanúgy működhet biometrikus azonosítóként, mint az ujjlenyomat, vagy a hang. A V-forma választása nem véletlen: az arcukat takaró terroristák ezt a Közel-Keleten népszerű jelet használják a győzelem kifejezéseként.

Az algoritmus három mérőt venne figyelembe: a két ujj közti távolságot, a köztük lévő völgy legalacsonyabb pontját, valamint a két ujj közti távolságot a tenyérhez viszonyítva.

Árulkodó lehet a forma Forrás: AFP

Az algoritmus fejlesztéséhez 50 különböző korú férfit és nőt kértek meg arra, hogy mutassanak V-jelet a jobb kezükkel, és fotózzák le azt fekete háttér előtt egy nyolcmegapixeles telefonkamerával. Ez alapján alakítottak ki egy 500 darabos fényképtárat.

A képek kétharmadát használták fel ahhoz, hogy egy olyan algoritmust fejlesszenek, ami felismeri a különböző fajta V-jeleket a képeken. A csapat elmondása szerint

technológiájuk több mint 90 százalékos pontossággal tudta felismerni az embereket a jelek alapján.

Ugyan a tesztelést kis mintán végezték, már dolgoznak azon, hogy nagyobb csoporton is bizonyíthassák a módszert.

A kézgeometria azonosítás nem teljesen újkeletű felfedezés. Az anatómusok korábban már felfedezték, hogy az emberek kézformái eltérők. Ez alapján is lehet azonosítani az embereket, ha pontosan le tudják mérni az adatokat. Ugyan az ujjlenyomat volt a vízválasztó megoldás a biometrikus azonosításban, a terület jelentősen kibővült az utóbbi években. Ma már az embereket lehet azonosítani testforma, fül, szem, orr, vagy akár járás alapján is.