A Microsoft robotja vitte el a show-t

microsoft build 2016
Szerdán tartotta fejlesztői konferenciáját a Microsoft
Vágólapra másolva!
Az applikációkat, és programokat kiváltják a botok, legalábbis ezt vizionálta a Microsoft éves fejlesztői konferenciáján San Franciscóban. Lehullt a lepel a Windows 10 szülinapi frissítéséről, Cortana viszont még mindig nem jön Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Születésnapi újítást kap nyáron a Windows 10, júliusban érkezik a Windows 10 Anniversary Update - jelentette be a cég az idei Build fejlesztői konferencián. Természetesen aki már frissített Windows 10-re, annak egy fillért sem kell fizetni érte, aki pedig még nem váltott, az július végéig teheti meg ingyen. Azok, akik benne vannak a Windows Insider programban, már tesztelhetik is az újításokat.

A cég elárulta a friss számokat is: a Windows 10 megjelenése óta eltelt

nyolc hónap alatt havi 270 millióra duzzadt

az operációs rendszert használók száma. Januárban több mint kétszázmillió eszközön használtak aktívan Windows 10-et.

Szerdán tartotta fejlesztői konferenciáját a Microsoft Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Az operációs rendszer frissítésével kapcsolatban a cég elárulta: a cél egy olyan természetes kezelőfelület kialakítása, amiben részt vesz az érintés, a hangvezérlés, a tollal való jegyzetelés, és még a képfelismerés is.

Hello, Windows! Viszlát jelszavak!

Az újdonságok közt egy érdekes funkciót kap az Edge böngésző. Támogatja a Windows Hellot, ami a cég biometrikus azonosítókon alapuló beléptetőrendszer. Olyan egyedi jellemzők alapján azonosítja a felhasználót, mint az ujjlenyomat, arckép vagy írisz,

ezzel váltja ki a hagyományos jelszavakat.

Ez azt jelenti, hogy egy-egy weboldalon (ami támogatja a technológiát) így is be lehet jelentkezni, és nem kell bepötyögni a kódot. Erre azonban nem képes minden gép, szükségünk lesz hozzá egy olyan eszközre is, ami támogatja a technológiát. Ezek listáját itt olvashatja.

Tollvarázs

A Windows 10-zel eddig csak korlátozottan lehetett használni a táblagépek digitális tollait, bizonyos appokkal. A Windows Ink frissítésével azonban az egész operációs rendszerre kiterjeszti a támogatást a cég, bármilyen appal működik - feltéve ha annak fejlesztője implementálja az adott kódot.

Firkálhatunk bármit Forrás: DotNet YouTube-csatorna

A digitális tollal olyan feladatok válna kegyszerűbbé, mint például az útvonaltervezés. Egy térképen elég összekötni a két pontot egy vonallal, és már ki is számolja nekünk az app a távolságot. Bele lehet firkálni a Word szövegszerkesztőbe, hogy szövegeket emeljünk ki, vagy jegyzeteljünk bele.

Lesz egy vázlatfüzetszerű app, a Sketchpad is, amiben vonalzók, megosztási eszközök könnyítik meg az alakzatok rajzolását. A Sticky Notesba (Ragacsos jegyzetekbe) írt információkat Cortana segít helyükre rakni, ha azon időpontot lát, felajánlja, hogy beírja a naptárba.

Cortana a Skype-ban

Természetesen Cortana sem maradhatott ki a showról, digitális barátnőnk a frissítéssel ismét okosabbá válik.

Xboxra is jön, hogy játék közben trükköket keressen nekünk,

vagy új játékokat ajánljon. Végre megérti majd az időt is, így pontosan tudni fogja, mire gondolunk, ha azt mondjuk: "Küldd el Petinek azt a prezit, amin tegnap dolgoztam!"

Cortana, a digitális asszisztens Forrás: Microsoft

Szorosabban működik együtt külső fejlesztők alkalmazásaival is, és a Skype új verziójába is beépül. A cég azt ígéri, hogy az asszisztens proaktívabb lesz: felajánlja, hogy elküldi prezentációnkat, vagy ebédet rendel. A kézzel írt jegyzeteket felismeri, és akár be is írja a naptára az időpontokat, és emlékeztetőt készít.

Örömünk azonban korai: a frissítéssel ugyan további 13 országba jut el Cortana,

Magyarország nincs köztük,

és valószínűleg még sokáig nem is lesz, mivel a lokalizáció nagyon összetett folyamat.

Botok mindenhol

Ugyan a Microsoft múlt héten élesített Tay chatrobotja végül tragikomédiába torkollott, a cég komolyan tervez a botokkal, és nem csak azokkal, amelyek csevegni tudnak.

"A botok az új appok" - mondta Satya Nadella, a Microsoft cégvezetője a színpadon.

A botok lényege, hogy a felhasználók természetes nyelven beszélnek és adnak utasítást, amiket a botok elvégeznek. Funkciójukat tekintve rengetegféle ilyen automatizált kis bot lehet: foglalhat nekünk repülőjegyet, pizzát rendel, vagy leírja azt, amit diktálunk.

A Tay chatbot csak a kezdet volt, a botok nem csak beszélgetni tudnak majd Forrás: Origo

Nem kell például egy weboldalon silabizálnunk a legördülő menüket pizzarendeléskor, hanem csak megmondjuk a botnak, hogy tegye meg azt helyettünk, és elvégzi az unalmas lépéseket.

A cég elindítja a Skype Bot SDK készletet is,

amivel a fejlesztők egyedi botokat fejleszthetnek a programhoz, előrekészített sablonok segítségével. A Microsoft Bot keretrendszerrel más appokba, például Office, Slack, Telegram platformokra lehet fejleszteni.

Satya Nadella szerint ez akkora váltás lesz, mint a grafikai kezelőfelületek, a böngészők megjelenése. Szerinte a jövőben ezekkel váltjuk majd ki az appokat.

Beindul a hologramgyár

A konferencia napján elrajtolt a Microsoft HoloLens kiterjesztettvalóság-szemüveg szállítása is, természetesen egyelőre a fejlesztők számára. Meglehetősen borsos árat kell fizetniük az eszközért, 3000 dollárba kerül, ami körülbelül 830 ezer forint.

A színpadon láthattunk újabb demókat is az eszköz lehetőségeiről, elsőként a Galaxy Explorert, amiben mozdulatokkal lehet manipulálni bolygókat. Az Onsight, és Destination Mars appokat pedig a NASA-val közösen készítette a cég, ezekben egy kutató szemszögéből nézhetünk körbe a Marson.

A cég kidobott egy emulátort is az eszközhöz, amivel úgy készíthetnek és tesztelhetnek a fejlesztők holografikus appokat PC-n, hogy ahhoz nem is kell headset.

Sutba a telefonokkal

Az új Windows 10-ben arra is lehetőségünk lesz, hogy

PC-n is fogadjunk telefonos hívásokat,

amenyiben az össze van kötve Windows Phone okostelefonnal.

Azonban nem igazán kerültek szóba az eseményen a Windows Phone-ok, nem véletlenül.

A The Verge újságírójának az előadás után árulta el a cég, hogy egy ideig nem kívánnak a telefonokra koncentrálni. Többen is a windowsos telefonok halálát jósolják, nem véletlenül: ezen készülékek részesedése jelenleg 1,1 százalék a mobilpiacon.

Ha idén nem érkezik semmi újdonság, ez könnyen még lejjebb csökkenhet.

Linux a Windowsban

A fejlesztők eddig is tudtak linuxos programokat futtatni Windowson, ám erre most alapból lehetőség lesz a frissítéssel. A cég egy olyan infrastruktúrát épített a Windowson belül (Windows Subsystem for Linux - WSL), amivel

a Linux parancssora, a Bash natív módon fut.

A Basht a Windows Áruházból lehet majd letölteni, a cég partnere ebben nem más, mint az Ubuntu disztribúciókról híres Canonical. Azt viszont még nem tudni, hogy pontosan mikortól lehet letölteni.