Egy ember biztos nem örül a Windows 10-nek

windows 10 gif
Vágólapra másolva!
A Mozilla vezér felháborodott azon, hogy a Windows 10 alapértelmezetté teszi a Microsoft Edge böngészőt, és megfosztja a felhasználókat a választástól. 
Vágólapra másolva!

Chris Beard, a Mozilla Corporation feje a nyílt levelet találta a legmegfelelőbb médiumnak, hogy a Windows 10-zel kapcsolatban odamondjon Satya Nadellának, a Microsoft fejének.

Mindenki elveszíti a böngészőjét

Beard azt kifogásolja, hogy a Windows 10-re történő frissítéssel mindenkinél a Microsoft Edge lesz az alapértelmezett böngésző, még akkor is, ha korábban nem az Internet Explorer, hanem a Firefox vagy a Chrome volt így beállítva. Beard szerint külön "technológiai kifinomultságot" igényel, ha egy másik böngészőt szeretnénk alapértelmezetté tenni.

de a frissítés egésze, és az alapértelmezett beállítások API-ja mindezt bonyolultabbá tette.

Beard szenvedéllyel túlfűtött hangvételű levelében leírta,

miért közli mindezt milliárdos cégek vezetőitől szokatlan módon:

"Mikor láttuk, a Windows 10 frissítés hogyan fosztja meg a felhasználókat a választás lehetőségétől, megpróbáltunk kapcsolatba lépni a csapatotokkal. Ez eredménytelen volt - ezért ez a levél".

Tényleg nem egyszerű váltani

A korábbi Windows operációs rendszerekkel szemben a Windows 10-ben nem egy gombnyomás a Chrome-ot vagy a Firefox-ot megtenni alapértelmezett böngészőnek. Az eddigi gombot megnyomva ugyanis felugrik a Windows alapértelmezett alkalmazásai ablak, ahol sok görgetés után lehet az Edge-ről más böngészőt kiválasztani.

Az alapértelmezett böngészőváltás a Windows 10-ben így kezdődik, de eltart egy darabig Forrás: TechCrunch

A Mozilla útmutatót publikált és videóban is bemutatja, hogyan lehet váltani.

A Mozillának van miért aggódnia

A Mozillának mostanában voltak problémái, ez a visszaeső népszerűségükön is látszik. A három mainstream böngésző közül arányaiban ők bonyolítják a legkevesebb forgalmat:

A meglévő felhasználóik pedig nem örülnek a Mozilla közelmúltbeli döntéseinek: a Yahoo alapértelmezett keresőmotorként való használatának, a Pocket- és videochat integrációnak. Így valós a veszély, hogyha nem elég egyszerű Edge-ről váltani, sok felhasználó az új Windows böngészőnél ragad.

A Microsoft nem először sunnyog

A Microsoft egyszer már megjárta azzal, hogy az operációs rendszeréhez elkerülhetetlenül az Internet Explorert tette alapértelmezetté. 1998-ban az Egyesült Államok illetékes hivatala antitröszt eljárást indított ellene. Az akkori egyezség értelmében az API-ját elérhetővé kell tenniük harmadik fél számára is.