Hajszálpontosan iktatja ki célpontját az új amerikai sugárfegyver

sugárfegyver rakéta champ
Vágólapra másolva!
Egyenként bénítja meg a célpontul megjelölt elektronikus rendszereket a CHAMP nevű amerikai szuperfegyver. A rakéta az elektromágneses impulzussal működő bombák legújabb generációját képviseli.
Vágólapra másolva!

Olyan elektronikus rendszerek megbénítására alkalmas rakétát fejlesztett ki az amerikai hadsereg és a Boeing, mely akár egyenként is képes kiiktatni a célpontokat anélkül, hogy a környezetben vagy az élőlényekben kárt tenne.

Az első sikeres tesztet 2012-ben hajtották végre egy Utah állambeli tesztbázison. A nagyközönség azonban csak az első U.S. Defence Lab Day-en ismerhette meg a forradalmi fegyvert.

A CHAMP névre keresztelt fegyver mikrohullámú impulzusok hajszálpontos sugaraival tesz ártalmatlanná komplett adatközpontokat.

mondta Keith Coleman, a CHAMP program vezetője egy sikeres bemutatót követően. "Ez a technológia új korszakot nyit a modern hadviselésben. A közeljövőben már az előtt meg fogjuk tudni bénítani az ellenség elektromos berendezéseit, hogy akár az első katona a harcmezőre lépne."

Hosszútávon tehát egy olyan fegyver kifejlesztése a cél, amellyel még a csaták kitörése előtt lehetne biztonságos, akár megelőző csapást mérni az ellenség berendezéseire.

Már nem tesz tönkre mindent

A CHAMP elődje az elektromágneses impulzusokkal működő bomba, melynek hatóereje nagyon nehezen befolyásolható: ha valahol bevetik, akkor a környék összes elektromos berendezése használhatatlanná válik, beleértve olyan nem célpont eszközöket és készülékeket, amik

civil életeket sodorhatnak veszélybe, például kórházakban.

A CHAMP ezzel szemben akár épületről-épületre repülve is "lövöldözheti" a sugarait, így kímélve meg a környező technológiákat. Ráadásul mivel rakétaként is kilőhető, a célbajuttatására is számtalan mód van: földről, repülőgépről, hajóról vagy bármilyen szállítójárműről fel lehet bocsátani.

Még a tesztkamerával is elbánt

A 2012-es teszt során a rakétát hét célpontra eresztették rá. A fegyver mindegyiket kiiktatta, egyszer még a tesztet rögzítő kamerákkal is elbánt. Coleman szerint ez nagyon komoly eredmény.