Magától felismeri célpontját az okosrakéta

F/A-18 Super Hornet vadászbombázó amerikai hadsereg
A crew member (R) guides a US Navy F/A-18 Super Hornet fighter taking off from the deck of the US aircraft carrier USS George Washington during joint military drills with South Korea in the Yellow Sea, southwest of Seoul on June 24, 2012. The three-day drill, which started on June 23, involves 10 South Korean warships plus the USS George Washington aircraft carrier, 8,000 personnel and hundreds of combat aircraft, South Korea's defence ministry said. AFP PHOTO / POOL / Lee Jae-Won
Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg új rakétája el tudja dönteni, hogy mit érdemes felrobbantani és mit nem.
Vágólapra másolva!

Már csak négy év, és olyan rakéták kerülhetnek az amerikai F/A-18 Super Hornet vadászbombázókra, melyek segítség nélkül találnak célba, automatikusan kikerülve az útjukban álló akadályokat. Ezáltal a járulékos veszteség is csökkenhet a jövőben, és kevesebb rakétát is kell kilőni, mert

jóval nagyobb arányban fognak célba találni a bombázók.

A Lockheed Martin által fejlesztett, Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) névre keresztelt okosrakéta 370 kilométeres távolságig hatékony, és elsősorban hadihajók megsemmisítésére jó.

Okosfegyverek kora jöhet

A szóban forgó rakéta mögötti technológiáról nem tudni semmit, a későbbiekben azonban tengeralattjárókon, hadihajókon és egyéb járműveken is megjelenhetnek az LRASM rokonai.

Az eddigi tesztek sikeresek voltak, 2018-ban pedig már a B-1B bombázók is okosbombákat eregethetnek. A hosszú távú terv a ma használatos, sokszor tévesen becsapódó lövedékek kiiktatása.