Az NMHH megmondja, kihez tartozik egy telefonszám

SIM-kártya, mobilszolgáltató, Vodafone, Telenor, T-mobile, telefonszámok újrahasznosítása
Vágólapra másolva!
Olyan keresőszolgáltatást indított az NMHH, ami megmondja egy adott telefonszámról, hogy melyik szolgáltatóhoz tartozik.
Vágólapra másolva!

Online számhordozási tudakozót indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A hatóság rendszere meg tudja állapítani egy beírt telefonszámról, hogy az pontosan milyen szolgáltatóhoz tartozik.

Így a felhasználó megtudhatja, hogy a szám, amit hív, hordozott-e vagy sem. A kereső közvetlenül az NMHH Központi Referencia Adatbázisra hivatkozik, az angol nyelven is elérhető oldal pedig már most igen népszerű a mobilozók körében.

Nem mindegy, mennyibe kerül

A számhordozás folyamata napjainkban a számhordozási megállapodás érvénybe lépésétől számított akár egyetlen munkanap alatt le tud zajlani. A statisztikák alapján

egy hónapban átlagosan 10 ezer telefonszám költözik

egyik szolgáltató hálózatáról egy másikéra úgy, hogy sem a hétjegyű hívószám, sem annak körzetszáma nem változik, de a szolgáltató személye igen. Ez pedig befolyásolhatja a hívások díját, amiről az NMHH keresője segítségével könnyedén tájékozódhat a felhasználó.

Nem is kell az internet

Ha a fogyasztó nincs internet közelében, de szeretne meggyőződni arról, hogy az adott hívószámot hálózaton belüli vagy kívüli díjjal érheti el, két módon is lekérdezheti díjmentesen a telefonjáról. A mobilszolgáltatók mindegyikénél működik a díjmentesen hívható 1748-as szám, ahol a keresett telefonszám körzetszámát kell megadni, és beütni a 7-jegyű számot, majd megnyomni a # gombot. Ezt követően egy hang bemondja, hogy

az adott szám mely szolgáltató hálózatában működik.

Mindez telefonhívás nélkül is működik az úgynevezett USSD kód segítségével. Ha így akarja az ügyfél megtudni, hogy egy adott mobilszám hordozott-e, akkor be kell írni a *126* kódot, majd a keresett telefonszám körzetszámát és hívószámát, majd jön a # jel és a hívás gomb, amivel hívást nem indít, csak elküldi a kódot.