Már biztos, hogy az USB-C lesz a jövő csatlakozója

usb type-c thunderbolt
Vágólapra másolva!
Ugyanazt a csatlakozót használja majd az Intel, amire az Apple és a Google is esküszik. Ezzel a lépéssel a chipgyártó gyakorlatilag eldöntötte, hogy az USB-C lesz a jövő útja.
Vágólapra másolva!

Az USB-C veszi át a Thunderbolt szerepét a csatlakozók háborújában, jelentette be az Intel. A Thunderbolt 3 névre keresztelt kábel a korábbi, egyedi kialakítás helyett USB Type-C fejet kap.

Íme a jövő. Forrás: Intel

Ezzel a lépéssel a hatalmas chipgyártó gyakorlatilag eldöntötte, hogy ez a szabvány lesz a jövő domináns csatlakozója, lévén

az Apple és a Google már korábban letette voksát mellette.

Az USB Type-C, ahhoz képest, hogy milyen kicsi, az eddigieknél jóval komolyabb teljesítményre képes. Adatáviteli sebessége 40 gigabit másodpercenként - összehasonításképpen az USB 3.0-n át legfeljebb 5 gigabit adat száguldhat keresztül ugyanennyi idő alatt.

Sokszorosan nagy felbontás

A Thunderbolt 3 két datab 4K-s felbontású monitor egyidejű kezelésére is képes 60 hertzes képfrissítés mellett, valamint 100 wattnyi feszültséget küldhet át rajta a gép.

Telefonok és táblagépek töltésére is sokkal inkább alkalmas, mint a mostanság elterjedt UBS 3.0. Sőt, a Thunderbolt 3-mal

akár helyi hálózati kapcsolatot is létesíthetünk.

Előnye az USB-C-nek továbbá, hogy a korábbi változatokkal ellentétben teljesen szimmetrikus fejet kapott, azaz nem lehet fordítva bedugni a kábelt a portba.

Az Apple már most USB-C-vel gyártja a MacBookot, a Google pedig az új Chromebook Pixelt, így a platformok közötti átjárás lehetősége is adott.