Itt a Google MacBookja

chromebook
Vágólapra másolva!
A Chomebook Pixel laptopra is az új Apple-gépből ismert USB-csatlakozó került. Szerencsére nem csak az.
Vágólapra másolva!

A keresőcég két éve már piacra dobott egy Chromebook Pixel nevű gépet, de ez nem aratott túl nagy sikert rövid üzemideje, és a rajta futó, internetkapcsolat nélkül csak korlátozottan használható ChromeOS rendszer miatt.

Itt a Google MacBookja

A Google most előrukkolt a Chromebook Pixel új változatával, ami paramétereit tekintve leginkább a hétfőn bemutatott Apple MacBookra hasonlít. Ahhoz hasonlóan nagyfelbontású a képernyője, a Pixelé 2560 x 1700 képpontos felbontást használ, ráadásul érintésérzékeny is.

Az Apple új laptopjának érdekessége, hogy a fejhallgatócsatlakozót leszámítva csak egyetlen USB-C port van rajta, ezen keresztül lehet tölteni, pendrive-ot dugni bele, vagy monitorra kapcsolni. Persze a hétköznapi felhasználó még nem tart ott, hogy kizárólag vezeték nélkül kapcsolja össze eszközeit, az Apple ezért egy sor különböző adaptert árusít a géphez.

Az új Chromebook Pixel Forrás: Google



Nem véletlen, hogy bár a Google új szuperkönnyű laptopján is két darab USB-C csatlakozó van, a biztonság kedvéért a hagyományos USB-portokból is elhelyeztek rajta kettőt. Vezetékes hálózati csatlakozót ezen a gépen is hiába keresünk - csak wifin hajlandó kommunikálni -, de még egy SD-kártyaolvasót is találni rajta. Az Apple-höz hasonlóan a Google is adaptereket árul hozzá, amivel HDMI vagy DisplayPort monitorcsatlakozóvá, vagy hagyományos USB-vé alakítható az új USB-C port.

Felturbózták a hurcolós laptopot

A legújabb Chromebook Pixelt még nem az Intel Core M processzorával szerelik, ami az új MacBookba is került, pedig az a lapka már nem igényel ventilátoros hűtést - ezért is lehet ultravékony és könnyű gépeket építeni köré. Míg az új MacBook egy kilónál is könnyebb, addig a Pixel közel másfél kilogrammot nyom a mérlegen, és az előbbi gép néhány milliméterrel vékonyabb is.

A Chrome OS-nek még mindig vannak korlátai Forrás: Google



Viszont Pixel Intel Core i5 lapkája az első tesztek szerint nagyon gyors működést biztosít a gépnek a 8 gigabájt memóriával kiegészülve. A nettó ezer dolláros (tehát durván 285 ezer forintba kerülő) Chromebook Pixelből létezik egy erősebb, Core i7 lapkával szerelt kiadás is: az 1300 dolláros (~370 ezer forint) modell 8 helyett 16 gigabájt memóriát tartalmaz, és 32 gigabájt helyett 64 gigabájtos tárhelyet kínál.

Már nem lesz gond az akkuidővel

Az előző Pixel mindössze négyórás üzemidejével szemben az új modell már 10-12 órán át működik egy töltéssel. Gyorstöltési funkciójának köszönhetően pedig elég tizenöt percre bedugni a konnektorba ahhoz, hogy két órányi használathoz elegendő üzemideje legyen.

A Chromebook Pixelt a keresőcég a store.google.com címen elérhető webboltjában árulja, ennek kínálata azonban Magyarországról nem érhető el. Az amerikai webboltban a laptop mellett okosórát, okostelefont és a Nest lakásvezérlő eszközt is meg lehet rendelni, valamint a kütyükhöz való kiegészítők is elérhetők.