Vágólapra másolva!
A nem megfelelően védett internetképes háztartási eszközökről is ömlik a levélszemét a hálózatra.
Vágólapra másolva!

Erről a Proofpoint nevű it-biztonsági cég számolt be tanulmányában. A társaság tavaly december 23. és idén január 6. között 750 ezer darab olyan kéretlen levelet regisztrált, amelyek jelentős része okostévékről, internetes hűtőgépekről, médiealejátszókról és hasonló eszközökről indultak útnak.

A cég szerint a kérdéses időpontban internetes bűnözők egy olyan célzott globális támadást hajtottak végre, amelynek célpontjai kifejezetten nem számítógépek, hanem hálózati képességgel rendelkező egyéb eszközök voltak, mintegy százezer darabos nagyságrendben. A Proofpoint vizsgálatai szerint a feltört rendszerek között legalább egy darab internetes hűtőszekrény is megtalálható volt.

A Proofpoint szakértői szerint az ilyen berendezések azért törhetők fel sok esetben könnyen, mert alapbeállításokkal, vagy jelszavas védelem nélkül használják őket. Az internetes kommunikációra képes eszközök védtelensége azért jelent komoly veszélyt, mert a következő évek során ezekből egyre több kerül majd az otthonokba, így még több eszköz válhat a spammerek fegyverévé.

A társaság vizsgálatai szerint a célzott támadás során a kéretlen üzeneteket százezer darabos etapokban küldték ki, és a források negyede nem hagyományos számítógépvagy mobiltelefon, hanem valamilyen egyéb otthoni hálózati eszköz volt. Annak érdekében, hogy a levelek forrását ne lehessen könnyen felderíteni, egy-egy feltört háztartásból csak legfeljebb tíz darab üzenetet küldtek ki.