Január közepétől másképp kell tárcsázni mobilon

Vágólapra másolva!
Érdemes mostanság átnézni a mobiltelefonok telefonkönyvét, mivel január 16-ától már a hazai mobilszámokat is csak tizenegy számjegy begépelésével - pl. +36301112222 - lehet majd feltárcsázni, azaz a hétjegyű - szolgáltatón belüli - hívás nem lesz lehetséges.  A módosításra egy kormányrendelet változtatása miatt lesz szükség, alkalmazásával újabb számmezőket tudnak használhatóvá tenni a cégek.
Vágólapra másolva!

A hívószámok maguk idén sem változnak, és más mobilhálózatokba is a megszokott módon lehet majd hívást indítani. Hálózaton belül azonban az előfizetők mobilszámai 2010. január 16-ától már nem lesznek elérhetők a hét számjegyű hívószámmal, és sms, mms küldésekor is a 11 számjegyű formátumot (belföldi előtét, hálózatkijelölő szám és előfizetői szám) kell majd megadni. Ennek megfelelően például a 30-as előhívójú előfizetésről nem lehet majd felhívni az 1112222 számú, ugyancsak 30-as előhívójú ismerőst, a számot a jövőben 06301112222, vagy a nemzetközi +36301112222 formátumban kell bepötyögni.

Ez utóbbi formátumot érdemes egyébként használni minden szám esetében, így ugyanis külföldi roaming esetén is kényelmesen tárcsázhatók az itthoni ismerősök. Ha valaki korábban előszeretettel használt kétjegyű számokat, annak most egyesével kell kijavítani a telefon memóriájában a hívószámokat, bár ha adatkábellel vagy Bluetoothon keresztül a PC-re tudja menteni a számokat, valamelyest könnyebben boldogulhat, a számítógépen kényelmesebb elvégezni a módosításokat, a javított telefonkönyvet pedig egyszerűen vissza lehet tölteni a készülékre.

Több hívószám lesz az új rendszerben

A változtatásra annak érdekében volt szükség, hogy bővüljön az elérhető hívószámok köre: a három hazai mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma közel 12 millió, és ez a szám a következő években várhatóan tovább fog nőni, azonban a rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok korlátozottan állnak rendelkezésre.

A hívószámok tárcsázásának változásával lehetővé válik a mobilszolgáltatók által használható számmező közel hatmillió telefonszámmal való bővítése. Január közepe után, a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdődhetnek majd, míg jelenleg a mobilszámok csak a 200 0000 - 999 9999 tartományból használhatók.

A mobiltelefonokat használók mellett az NHH közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes a mobiltelefonos modult használó riasztók, liftbe szerelt segélyhívók, vagy intelligens kazánok, illetve a mobilinternetes modemek beállításait is. A hatóság javasolja, hogy a a jövőben mindenki a +36-tal kezdődő nemzetközi formátumban tüntesse fel hívószámát névjegykártyán, hirdetéseken vagy egyéb felületeken is.