Bemutatta négymagos processzorait az AMD

Vágólapra másolva!
Egy kétszer kétmagos asztali, és egy valóban négymagos szerverprocesszort mutatott be az Intel vetélytársa.
Vágólapra másolva!

Az AMD ma bemutatta első valódi négymagos lapkáját, amelyet szerverekbe szánnak, és 2007 második felében kerülhet piacra - adta hírül a Reuters. Az Opteron 8000-es modellt Barcelona kódnéven fejlesztik, és a vállalat azt szerette volna demonstrálni: átveheti vele a vezetést az Intel előtt az innovácó terén.

A cég emellett egy játékosoknak szánt, kétszer kétmagos platformot is bemutatott, amelyet már idén piacra dobnak: ennek neve Quad FX. A konstrukció - hasonlóan az Intel nemrégiben bemutatott négymagosaihoz - a Barcelonával ellentétben nem valódi négymagos lapka, "csupán" két kétmagos, 64 bites Athlon-processzort foglaltak közös foglalatba tervezői. Ezt a sorozatot asztali gépekbe szánják játékhoz, vagy komolyabb gépigényű munkákhoz.

Több processzor közös foglalatba való helyezésével a gyártók viszonylag egyszerűen tudják megtöbbszörözni a lapkák teljesítményét, a "valódi" négymagosok létrehozása jóval komolyabb innovációt igényel. A mai bemutatón viszont az AMD azt is igyekezett demonstrálni, hogy megéri ebbe befektetni, mivel a Barcelona sokkal jobb teljesítményt nyújt majd a kétszer kettes megoldásnál.

Az elemzők viszont felhívják rá a figyelmet, hogy nem ez számít, csak a teljesítmény: a felhasználónak ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy valódi négymagos, vagy csupán kétszer kétmagos processzort kap. Az Intelnek pedig még bőven van rá ideje 2007 közepéig, hogy gyorsabb konstrukcióval lépje le igyekvő vetélytársát a fejlesztésben.