Így tároljuk a főtt tojást, hogy sokáig elálljon

főtt tojás Ezért egyél minden nap legalább egy tojást!
Vágólapra másolva!
Különösen húsvétkor érezhetjük úgy, hogy főtt tojásból nem elég, de bizony előfordul, hogy túl sokat főzünk egyszerre, és nem fogy el a családi étkezéseken. Mivel kényes élelmiszerről van szó, fontos, hogy megfelelő módon és ideig tároljuk, különben komoly problémákat okozhat – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Főtt tojás nélkül el sem tudjuk képzelni a húsvétot – nélkülözhetetlen társa a sonkának. Hogyha az ünnep utánra is maradt belőle, semmi pánik. Amennyiben a főzéstől kezdődően betartunk néhány alapvetést, később is gond nélkül fogyaszthatjuk.

A kiemelkedő hazai portál szerint ezek a tárolás legfontosabb kritériumai:

  1. Jó alapanyagból
    Először is fontos, hogy friss tojást válasszunk ki megfőzésre. Irányadó lehet az eltarthatósági dátum, de attól függetlenül is jó, ha tudjuk: körülbelül 3-5 hétig maradnak frissek a tojások. Ha nem vagyunk biztosak a tojások frissességében, egy nagyon egyszerű módszerrel tesztelhetjük azt. Töltsünk vizet egy pohárba, és tegyük bele a tojást. Ha lesüllyed, bátran fogyasszuk el, ha lebeg a víz felszínén, már nem biztonságos megenni – inkább szabaduljunk meg tőle. A tojás élettartamát növelhetjük, ha hűtőben (kb. 4 fokon) tároljuk.
  2. Keményre főzve
    Ahhoz, hogy a főtt tojás minél hosszabb ideig elálljon, az a legjobb, ha a fehérjét és a sárgáját egyaránt keményre főzzük. Így lehetünk biztosak abban, hogy a szalmonellát is okozó baktériumok a hő hatására elpusztulnak.
    Különösen húsvétkor érezhetjük úgy, hogy főtt tojásból nem elég, de bizony előfordul, hogy túl sokat főzünk egyszerre. Forrás: Shutterstock
    Legjobb, ha a tojás belső hőmérséklete eléri a minimum 71 Celsius-fokot. A főzési idő is lényeges tényező: a megfelelő keménység eléréséhez kb. 8 percig főzzük a tojásokat.
  3. Gondosan tárolva
    Miután tudjuk, milyen alapanyagból és hogyan készítsük a húsvéti főtt tojásokat, térjünk át a tárolás kérdésére. A legfontosabb, hogy a megfőzött tojásokat kihűlés után azonnal, de maximum 2, szobahőmérsékleten eltöltött óra után a hűtőbe tegyük. Lehetőleg hámozatlanul tároljuk őket, mert a héj megóvja a tojást attól, hogy magába szívja a hűtőben esetleg terjengő ételszagot, és így tovább marad friss. Abban az esetben, ha a már hámozott tojások maradtak elfogyasztatlanul, egy jól záródó műanyag dobozba vagy tasakba csomagolva tegyük őket a hűtőszekrénybe. Fontos még, hogy semmiképpen sem a hűtő ajtajában tároljuk, hiszen a gyakori nyitás miatt itt ingadozó a hőmérséklet. Ehelyett a hűtő alsóbb, hidegebb részében helyezzük el a tojásokat.

Ha a fenti szabályokat betartjuk, a főtt tojást nagyjából 10 napig fogyaszthatjuk biztonságosan.