Ezzel a két hozzávalóval tökéletes medvehagymalevest készíthetünk – videó

medvehagyma krémleves
Vágólapra másolva!
Beindult a medvehagymaszezon, ideje, hogy beszerezzünk egy csokorral, és készítsünk belőle egy igazán finom, tavaszias ételt - mondjuk egy medvehagyma-krémlevest – csinál kedvet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Ha március, akkor medvehagymaszezon - irány a piac, irány az erdő, szerezzünk be minél többet a fokhagymaillatú zöld levelekből!

A medvehagymából ugyanis nem csak nagyon finom ételeket varázsolhatunk, hanem gyógynövényként alkalmazva számos betegségre jó.

A medvehagyma gyógyhatása ugyanis hasonló a fokhagymáéhoz, de hússzor több vas van benne, mint a fokhagymában. Kiválóan alkalmas tavaszi, őszi méregtelenítésre, az egész szervezet megtisztítására, és ez által a közérzet javítására.

Medvehagyma az erdőben a Zala vármegyei Hahót közelében Forrás: MTI/Varga György

Fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést: érdemes elővennünk, ha hasmenésünk vagy épp szorulásunk van.

Tisztítja a vesét, a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést.

Mivel elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat, így immunizálja az altesti szerveket és igen hatékony felfázási tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére is.

Beindult a medvehagymaszezon, ideje, hogy beszerezzünk egy csokorral, és készítsünk belőle egy igazán finom, tavaszias ételt. Forrás: Shutterstock

Ólommentesítő hatása miatt különösen jót tesz a nagyvárosokban lakóknak. Enyhíti a fejfájást: kiemelkedő az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása, de még az álmatlanságot is elűzi.

Csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, de kiváló a felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére is.

Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban – természetes úton méregtelenít. A vas mellett gazdag A- és C-vitaminban is.

Medvehagymaleves

Hozzávalók:

  • 2 csok medvehagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 60 dkg burgonya
  • 0.5 tk szerecsendió
  • 3 dkg vaj
  • 1 tk olívaolaj
  • 0.5 dl tejszín
  • 1.5l víz, vagy zöldségalaplé
  • bors

Elkészítése:

  1. A medvehagyma-krémleves elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk, egyformára daraboljuk. A medvehagymát megtisztítjuk, és azt is nagyobb darabokra vágjuk.
  2. Egy fazékba öntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a vajat, közepes lángon melegíteni kezdjük.
  3. A vöröshagymát megpucoljuk, félfőre vágjuk, ha a vaj felhevült, hozzáadjuk, sózzuk, pár percig dinszteljük.
  4. Ha a hagyma üveges, hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük szerecsendióval, összekeverjük,majd felöntjük annyi vízzel, vagy alaplével, ami nagyjából 1 centire ellepi a burgonyát.
  5. Közepes lángon elkezdjük főzni, majd, ha felforrt, kicsit lejjebb vesszük a hőmérsékletet és 30 percig főzzük.
  6. Ha a burgonya már már megfőtt, beletesszük a medvehagymát, amivel 4-5 percet tovább főzzük, majd a kész levesalapot levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesre pürésítjük.
  7. A krémlevest visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. A levest tálalhatjuk pirított fenyőmaggal, parmezánnal, de krutonnal, vagy pirított sonkával is nagyon finom!