Sándor Rodrigo harmadik lett a séfverseny kelet-európai döntőjén

S. Pellegrino Young Chef 2017 Sándor Rodrigo
Sándor Rodrigo harmadik lett a versenyen
Vágólapra másolva!
Október 18-án harmadik alkalommal rendezték meg a nemzetközi S. Pellegrino Young Chef világverseny kelet-európai döntőjét. A világ legjobb fiatal séfjeit felkutató világverseny régiós döntőjének idei helyszíne Varsó volt. A megmérettetésre, ahová 30 év alatti szakácsok nevezhetnek, a világ több mint 90 országából jelentkezett sok ezer szakács közül két magyar fiatal jutott ki; a kelet-európai régió tíz döntőse között küzdött Sándor Rodrigo és Botos András. A nemzetközi zsűri tagjai között ott volt Wolf András, a Salon Étterem és a New York Kávéház vezető séfje.
Vágólapra másolva!

Tavaly Sándor Rodrigo mangalicapofából, karamellizált karfiolpüréből, mazsolaszószból és cékla tortelliniből álló táljával megnyerte a kelet-európai regionális versenyt. Korábban a budapesti Costes Downtownban dolgozott, most a szegedi Sanzon Étterem chef de partie-ja. A séf utoljára indulhatott ezen a versenyen, hiszen ő idén töltötte be 30. életévét.

A zsűri kóstol: Wolf András mellett a világ legjobb női szakácsa, Ana Roš Forrás: Szende Gabriella

Idén a versenyzőknek tíz adag ételt kellett elkészíteni, erre öt óra állt rendelkezésére. Magyar részről, a Séfek séfe műsorban is zsűriző Wolf András pontozott. Az elismert vezető szakács amellett, hogy tanácsokkal segítette a hazai versenyzőknek az ízeket tökéletesíteni, lelkesítette is a két fiatalt. A zsűriben ott ült a szlovén Ana Roš, akit 2017-ben a világ legjobb női séfjének választottak.

A 24 éves Botos András, a székesfehérvári Diófa Étterem sous chefje galambot készített magyaros rakott burgonyával, céklával és répával.

András, akinek ez volt az első nagy versenye, a tradíciót a hagyományossal ötvözte: a formákkal, az ízesítésekkel és a fűszerezéssel kísérletezett; felfedezhető benne a magyar ízvilág, de a textúrákkal játszva követte a modern vonalat.

Botos András a galamb mellé tálalt céklát és a répát saját nagypapája kertjéből szedte Forrás: S. Pellegrino

Az étel üzenete András gyerekkorát idézi; nagypapája céklát, répát termesztett, ezek kerültek a vasárnapi asztalra, és ma is kedvelt zöldségei közé tartoznak, csakúgy, mint a szintén hagyományos magyar alapanyag, a burgonya. A séf elárulta, hogy egyik kedvenc étele a rakott krumpli. A galambot azért választotta, mert azelőtt még nem dolgozott vele, kihívást jelentett számára. Botos András szerint a legnehezebb része a versenynek a tálalás volt:

A tíz séf közül utolsó előttinek tálalt, addigra már a zsűri nyolc fogást végigkóstolt, ezért Wolf András előzőleg azt javasolta neki, hogy erőteljesebb ízekkel dolgozzon.

Botos András tálal a zsűrinek Forrás: S. Pellegrino

Sándor Rodrigo halászlével indult a versenyen, a szegedire jellemző sűrű egytálétellel, amely azonban alapanyagában és kinézetében eltér a klasszikus magyar ételtől. A fogásban ott van mind a tradíció, mind az innováció: a modern vonalat a kézzel fogott vadvízi tőkehal és bébihomár képviseli, egyenesen Norvégiából, amiért maga Rodrigo utazott ki, és hozott el a versenyre. A fogásban szerepelt még csicsóka, almás torma és cékla is – ezek jelenítik meg a magyar hagyományt.

A csicsókát maga Wolf András hozta bőröndjében Rodrigónak Budapestről Varsóba.

És hogy miért éppen atlanti tőkehal? Nagyon jó a tartása, könnyű vele dolgozni." – árulta el Rodrigo, aki a tiszai halászok életét szerette volna megjeleníteni a fogással.

Sándor Rodrigo harmadik lett a versenyen Forrás: S. Pellegrino

Rodrigo utolsónak, tizediknek tálalt. Addigra már elfáradt a zsűri nyelve, ezért előital gyanánt készített egy savas, hideg zöldséglé teát, amivel felfrissítette a zsűritagok ízlelőbimbóit. Az italba maracuja, marokkói sós citrom, zöldség alaplé, koriander és petrezselyem került. Rodrigo tavalyi a világversenyre kijutott, de nem nyerte meg. A zsűrit meg is kérdezte, mi volt a hiba.

Wolf András a verseny után elmondta, hogy az ízharmónia, a textúra és a tálalás mellett a zsűri leginkább azt értékelte, ha a versenyző a saját konyhájára leginkább jellemző alapanyagokat használta. Hogy elkerüljék a részrehajlást, a legmagasabb és legalacsonyabb pontszámokat automatikusan kihúzták, azok nem számítottak a számolásnál.

Harmadik helyezett: „halászlé", Sándor Rodrigo tálalásában Forrás: S. Pellegrino

A versenyzők erősnek ítélték a mezőnyt, de a két magyar séf egymást támogatva versengett. „Botos Andrásnak, mint egy hazai barátnak szurkoltam, nem vetélytársként néztem rá. A főzési sorrend sorsolással alakult, a véletlen hozta, hogy mi voltunk a két utolsó versenyző. Végig az volt a fontos, hogy egymást segítsük." – mondta Rodrigo.

A második helyezett a szlovén Mojmir Šiftar, a nyertes Marcin Popielarz lengyel versenyző lett, aki jövő májusban a többi régiós nyertessell mérheti össze tudását Milánóban, hogy elnyerje a S. Pellegrino Young Chef 2018 címet.