Jövőre 400 éves lesz a búsképű lovag

Vágólapra másolva!
2005-ben lesz négy évszázada, hogy először kiadták a Don Quijotét - így az olvasásra buzdító barcelonai Könyv éve ünnepségsorozatnak is a szélmalmokkal harcoló lovag lesz a legfőbb figurája.
Vágólapra másolva!

A 2005-ös barcelonai Könyv évének a Búsképű Lovag lesz a legjellemzőbb karaktere, legfőbb figurája, így rendeznek konferenciát, kiállítást, vásárt és egyéb rendezvényeket Don Quijotéval kapcsolatban - írja a Ceres Televisión honlapja.

Kulturális tanácsadók, írók, önkormányzati képviselők és a programok szervezői informálták tegnap a sajtót a tervezett eseményekről. A szervezőbizottság elnöke, Carme Riera kiemelte, hogy Barcelona különösen fontos a mű szempontjából, lévén az egyetlen valós, létező hely, mely a regényben felbukkan - leszámítva persze a nem túl konkrét "valahol La Manchában" kifejezést, mely a mű elején olvasható. A lovag és állandó kísérője, Sancho Panza, a mű második részében Barcelona óvárosában, a keskeny sikátorokban járnak, ott találkoznak a tengerrel is.

A helyi Történeti Múzeumban március 10. és november 27. között lesz látható a Quijote és Barcelona című kiállítás, Picasso, Dalí, Doré és Saura műveivel, többek között. A Tengerészeti Múzeum is tervez egy kiállítást, a Catalunya-könyvtár is előkeresi a régi példányokat, a felbecsülhetetlen értékű köteteket, ugyanakkor előadások, konferenciák és színházi előadások sora foglalkozik majd a népszerű lovag kalandjaival.