Vágólapra másolva!
Heves vita bontakozott ki Németországban a Köln városába tervezett, januári hadijátékról, amelynek során kétszáz, vízipisztollyal felszerelt harcos imitálna városi gerillaháborút a Rajna-menti metropolisban.

Az Egyesült Államokban kitalált, Streetwars nevű játékot korábban New Yorkban, San Franciscóban, majd Londonban és Bécsben szervezték meg. A harcias szórakozás alapelve egyszerű: 35 euró (mintegy 9000 forint) ellenében a kétszáz játékos mindegyike megkapja egy másik résztvevő nevét és címét, s az illetőt három héten belül egy vízipisztoly-lövéssel "likvidálnia" kell, azaz le kell locsolnia.

A résztvevőknek különböző tanácsokat adnak: például postásnak álcázva figyeljék meg a kiszemelt áldozatot és "a megfelelő pillanatban, egy sötét helyen intézzék el". "És főleg ne feledd: te is célpontja vagy egy másik játékosnak!". Az lesz a győztes, aki végig megússza szárazon: az illető jutalma aránylag szerény összeg, 500 euró.

A szabályok között szerepel, hogy nem vizezhetik be egymást a játékosok közforgalmi jármű belsejében, munkahelyen, autó vagy kerékpár volánjánál. A vízipisztolyok feltűnő színűek, hogy rögtön meg lehessen őket különböztetni az igazi fegyverektől.

Mindez nem igazán győzte meg a kölni hatóságokat, amelyek azt fontolgatják, hogy betiltják a tervezett gerillaháborút. Attól tartanak, hogy a résztvevők akciói aggasztóan hasonlíthatnak igazi terroristák fellépéséhez. Christoph Gilles szóvivő emlékeztetett például arra, hogy néhány éve a rendőrség avatkozott be egy mélygarázsban zajló emberrablásnál, amelyről később kiderült, hogy csak egy tévésorozat forgatása. "Egy hajszál választott el attól, hogy fegyvert használjunk" - idézte fel az esetet a rendőrségi szóvivő.

A decemberben esedékes döntés előtt azonban a hatóság kikéri a rendőrség és az ifjúsággal foglalkozó szervezetek véleményét. A hadijáték négy kölni kezdeményezője azzal érvel, hogy a másik négy városban sem történt semmi baj. Ellene szól viszont az a közhangulat, amely az emdstetteni diákkollégiumban, az ország észak-nyugati részén a napokban lezajlott ámokfutás nyomán alakult ki. A diákotthon egyik 18 éves lakója, akit az erőszakot idéző videojátékok fanatikusaként ismertek társai, november 20-án tüzet nyitott társaira, 27-et megsebesített közülük, majd maga ellen fordítva fegyverét, öngyilkos lett. Ez az ügy is kiélezte a vitát a háborús és harci játékok feltételezett vagy igazi veszélyességéről.

Tavasszal különben a dél-németországi Heidelberg városában is terveznek Streetwars harci játékot.