Vágólapra másolva!
- Minden a legjobb ütemben halad, készen állunk arra, hogy a sportág történetének legnépesebb repülős különítményét fogadjuk hamarosan Debrecenben. - mondta a 14. FAI hőlégballon-Európa-bajnokság és Mol-kupa keddi sajtótájékoztatóján Somogyi Béla, a szervezőbizottság elnöke.

A május 22-29-én sorra kerülő eseményen 24 ország 83 versenyzője küzd a kontinensbajnoki címért. A nemzetközi szabályok szerint minden ország maximum három főt delegálhatott, a plusz helyeket a korább világversenyek eredményei alapján oszthatta el a nemzetközi szövetség. Ebből adódóan Magyarország és Németország egyformán hat főt delegálhatott a 14. hőlégballon-Eb-re.

A szervezőbizottság versenyen kívül tíz fieszta ballon indulását is elfogadta, amelyek közül 6-8 különleges alakú lesz.

Természetesen nem maradhat el az immár hagyományos repülőnap sem, ezúttal május 28-án rendezik meg a debreceni repülőtéren a több világ- és Európa-bajnokot (Besenyei Péter, Veres Zoltán, Tóth Ferenc) is felvonultató légi parádét.

Debrecen a Magyar Repülő Szövetséggel közösen benyújtotta előzetes pályázatát a 2010. évi hőlégballon-világbajnokság megrendezésére. A magyar pályázat Ausztriával és Oroszországgal fut versenyt a házigazda jog megszerzéséért.