Cikkünk folyamatosan frissül
A magyar és a szerb csapat játszotta a férfivízilabda-Eb-döntőjét. Az alábbi cikkből megtudhatja, mi történt a Margitszigeten a meccs előtt, alatt és után.
18:45
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Nyugodtak maradnának a szerbek

Képes lesz-e Magyarország tíz napon belül kétszer is legyőzni az Európa-bajnokság címvédőjét, vagy Szerbia ismét aranyérmet nyer, csakúgy, mint két éve Eindhovenben? - ez a nap kérdése. Másfél hete, a B csoport harmadik fordulójában Magyarország 8-6-ra nyert Szerbia ellen.

"Jól ismerjük egymást: a magyar csapat vállán nagyobb a teher, mivel saját közönségük előtt játszanak, ezért nem lesz nekik könnyű. Nyugodtnak kell maradnunk az egész mérkőzésen. A csoportküzdelmek során legyőztek bennünket, vasárnap nekünk kell annyira motiváltnak lenünk, mint amilyenek ők akkor voltak" - idézte Slobodan Nikicet a vajdasági Magyar Szó.

18:50
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Még üres a Sziget

Fél négykor a sportuszoda előtti büfénél csak ketten lézengtek, de ők is a Forma-1-es verseny hajráját nézték.

Forrás: Origo

18:59
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Savic: Bátrak vagyunk

"Az, hogy az elődöntőben mínusz négyről fordítva 10-9-re nyertünk Montenegró ellen azt mutatja, nagy csapatunk van, amely sokkos állapotból is képes felállni. Megmutattuk, milyen bátrak vagyunk, hihetetlen, amit véghez vittünk. Nagyon várjuk a szerb szurkolókat" - mondta Dejan Savic szövetségi kapitány.

19:01
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Pólós látványosságra várva

"Igazi vízilabda-látványosságra számítok a döntőben. Budapest, a helyi közönség és a teljes pólós társadalom ilyen csatát érdemel az Eb döntőjében. Árnyalatnyi különbségek fognak dönteni" - tette hozzá Savic kapitány.

19:10
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Petrovics bizakodó

A magyar női vízilabda-válogatott és az Újpest korábbi edzője, Petrovics Mátyás szerint a bronzmérkőzésen a dinamikus és jó pólót játszó olaszok az esélyesek a nagyon csalódott Montenegró ellen, a fináléban azonban legyőzhetjük a szerbeket. Úgy vélte, nemcsak érzelmi, de szakmai szempontból is Magyarország az Eb legjobbja, a simán elveszített Világliga-döntő után taktikát váltott a csapat, ennek az eredménye már a szerbek elleni győztes csoportmérkőzésen is látszott.

19:20
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Szivós: Meg fogjuk nyerni

"Pályafutásunk egyik legmeghatározóbb mérkőzése előtt állunk. Hiszen hazai közönség előtt játszhatunk Európa-bajnoki döntőt, az egyik legnemesebb, ha nem a legnemesebb ellenféllel, Szerbiával" - nyilatkozta Szivós Márton a Vlv.hu szakportálnak. "Azt gondolom, hogy amikor elkezd valaki vízilabdázni, akkor egy ilyen mérkőzésre vár, arra, hogy ez megadasson neki. Bízunk magunkban, meg fogjuk nyerni."

19:21
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Reméljük, ez az örök igazság

19:25
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Kár reménykedni

Hivatalosan nincs jegy!

Forrás: Origo

19:30
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Száz eurót is megér

Szerb szurkolók panaszkodtak a jegyárusítás és a jegyelosztás rendszerére, volt, aki 100 eurót (30 ezer forint) adott feketén azért, hogy bejusson a fináléra.

19:51
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Futballstadionok helyett inkább póló!

"Hajrá, Magyarország!" - kiált ránk a Margit-hídon egy erősen kapatos drukker, majd a mellére csap, és mutatja a magyar mezét. "Azt üzenem a miniszterelnöknek, hogy futballstadionok helyett inkább a pólóba fektessen pénzt, most is szívesen ott lennék a döntőn, de nem kaptam rá jegyét, pedig bármennyit fizetnék érte" - mondta egy 30 év körüli férfi, majd arról érdeklődött, nem tudjuk-e valahogy bevinni, mert élete vágya lenne, hogy élőben lássa a döntőt. Mikor nemmel válaszoltunk, szomorúan tovább ballagott az uszodával ellentétes irányba.

20:02
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Benedek nem fél a szerbektől

"Azt gondolom, nekünk jobb azzal a tudattal játszani Szerbia ellen, hogy megvertük már itthon, nekünk ez csak előny. Ha a horvátokat kapjuk vissza az elődöntőben, azt sokkal nehezebb feladatnak tartottam volna, mint a szerbekkel most újra játszani" - idézte Benedeket a Vlv.hu szakportál.

20:08
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Gocic: Ezért jöttünk Budapestre

"Büszke vagyok és nagy örömmel tölt el, hogy csapatkapitánya és tagja vagyok ennek az együttesnek, amely hihetetlen módon legyőzte Montenegrót" - mondta a szerb csapatkapitány Zivko Gocic. "Egy mérkőzés maradt, pont az, amelyik miatt Budapestre jöttünk. Ez egy specifikus mérkőzés lesz, nem lehet jósolni."

20:16
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Aleksic: A magyarok előnyben vannak

Nem nagyon fogja meglepni egymást a két csapat, nyilatkozta az Eb-n eddig öt gólnál és öt asszisztnál járó Milan Aleksic.

"Nem hiszem, hogy sok rejtély lenne a felek között, hiszen évről évre találkozunk egymással. A magyarok előnyben vannak, mert saját szurkolóik előtt motiváltan játszhatnak. Nehéz mérkőzést várok, amely egészen a végéig bizonytalan kimenetelű lesz. De úgy érzem, az egységre és a hitre támaszkodva nyerni tudunk" - mondta szerb játékos a Blic.rs portálnak.

20:29
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Kezdődik a bronzcsata

Mindjárt kezdődik a bronzmérkőzés, megtörtént az olasz és a montenegrói csapat bemutatása. A magyar származású Alex Giorgetti nagy tapsot kapott, a maroknyi montenegrói szurkoló pedig nagyon lelkes, és zászlókkal alaposan felszerelt.

20:31
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Morcos a szerb főtitkár

A szerb szövetség nagyon dühös, mert a döntőre nem kapott több jegyet. "Egy korábbi megállapodás szerint még legalább 150 jegyet kellett volna kapnunk. Azonban ebből semmi sem valósult meg" - nyilatkozta a Waterpoloserbia.org portálon Nemanja Marijan főtitkár.

20:33
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Az első gól Montenegróé

Olaszország és Montengró már a csoportban is összecsapott egymással, akkor úgy lett 6-6 a mérkőzés, hogy a délszláv együttes a 16. perben talált először a kapuba. Most 36 másodperc elég volt ehhez.

20:47
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Hátrányban az olaszok

A bronzmeccs első negyedét Montenegró 3-1-re nyerte.

20:53
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Támadásban, amit Isten ad

"Mindenki tudja közülünk, mit jelent Magyarország a vízilabdában. Ők és mi is egy kicsit megnyugodtunk a döntőbe jutással. Úgy gondolom, a hangulat fenomenális lesz, s teljes lesz a bizonytalanság a mérkőzés végéig. Nem hiszem, hogy szép megoldásokat látnak majd a nézők, mindkét csapat elsősorban a védekezésre koncentrál majd, támadásban meg arra, amit Isten ad. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk majd, hogy aranyérmesek legyünk" - vélte Stefan Mitrovic, a szerb válogatott játékosa.

20:58
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Szerb drukkerlány: "Ma visszavágunk"

Két szerb pólósapkába bújt szurkolólány nagy lendülettel igyekezik a bejárat felé, amikor fotósunk útjukat állja. Nem volt probléma, szívesen modellt álltak neki. "Útra keltünk, mert biztosak vagyunk benne, hogy ma Szerbia fog nyerni" - mondja egyikőjük, majd amikor arról kérdezzük, ezt mivel támasztaná alá, így felelt. "Tudja, aki nyer a csoportkörben, az később a döntőben nem tud újra nyerni."

Forrás: Origo

Emlékeztetjük, hogy tavaly a magyarok legyőzték Szerbiát, majd vb-aranyat nyertek. "Na, nem erre gondoltam, hanem, hogy ma visszavágunk a csoportkörben elszenvedett vereségért, mert óriási a csapatunk akaratereje." A 28-30 év körül drukker aztán arról is beszélt, hogy a magyarok közül Vámos Mártont ismeri, de ma ő is kevés lesz - szerinte - a szerbek ellen. Végül hozzáteszi, hogy a nyerő szerb a kapus Pijetlovic Gojko lesz.

21:05
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Iksz a félidőben

Az eddig örömkiáltásokat hallató montenegrói kolléga már az asztalt csapkodja, Olaszország átvette a vezetést, de a negyed utolsó másodpercében Janovic egyenlített. Volt egy kis perpatvar ugyan a végén, de ökölharcra nem került sor - félidőben 6-6 az állás.

21:07
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Zöld-fehér-piros? Fordítva!

"Na, ebből most ön se maradhat ki" - húzza magához az Origo tudósítóját az uszoda mellett az a jókedvű férfi, akinek egész este az a feladata, hogy ingyenes arcfestéssel tegye színesebbé a magyar drukkerek fizimiskáját. "Zöld-fehér-pirosat festettem, nem baj?" - viccelődik, mi pedig a fotóssal tényleg nevetünk rajta. A színek persze jól kerültek a helyükre, így senki nem gondol minket olasznak.

Forrás: Origo

21:14
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Dehogy szeretem Magyarországot!

Hopp, ott egy kb. tízfős szerb drukkercsoport, kérdezzük meg őket, miért örülnek annyira. "Látta a Montenegró elleni meccsünket? Négygólos hátrányból fordítottunk, innen is látszik, milyen jó a csapatunk" - mondja a csapat szószóló férfija, majd a gyerekek mamája kér szót. "Szerbiáé a világ legjobb csapata, szóval ma mi nyerünk." Megkérdezzük, szeretik-e Magyarországot, a válasz meglepő. "Dehogy szeretem Magyarországot!" Én az országra gondoltam, nem a pólócsapatra, mondom. "Ja, az tetszik, persze, nagyon jól érezzük itt magunkat" - szégyelli el magát egy kicsit a drukker.

Forrás: Origo
21:19
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Van miért visszavágnunk

A legutóbbi öt magyar-szerb férfi vízilabda-mérkőzésen négyszer Szerbia győzött. A londoni olimpia csoportmérkőzésén 14-10-re, a tavalyi cseljabinszki Világliga-döntőben 12-7-re, a barcelonai vb-csoportmeccsen 13-10-re, az idei, dubaji Világliga-fináléban 10-6-ra. A sorozat tíz napja éppen a Margitszigeten tört meg, amikor a csoportban 8-6-os győzelmet aratott a Benedek-csapat.

21:20
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Benedek miatt megnyerjük az aranyat

"Madaras Norbert a kedvencem, játéktudásban és kinézetben is ő viszi a prímet" - ismeri el pár perc gondolkodás után egy magyar drukkerlány, majd a sikerreceptre tér rá. "Hihetetlenül jó ez a magyar csapat, de leginkább nem is a játékosok miatt. Én azt mondom, Benedek Tibor annyira jó edző, hogy elsősorban ő a magyar sikerek első számú letéteményese. Meg is nyerjük ma az aranyat!"

Forrás: Origo

21:26
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Még mindig iksz

Semmi sem dőlt el a bronzcsatában az utolsó nyolc perc előtt: a harmadik negyedben ugyan Olaszország kettővel is vezetett, de Petrovic és Klikovac góljaival összejött a montenegrói egyenlítés (8-8).

21:32
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Felhangzott a Srbja, Srbja

A szerb szurkolók harmincfős csoportja megunta a montenegrói felzárkózást, elkezdte csaját csapatát éltetni. A montenegrói szurkolók elég visszafogottak, a újságírók viszont hihetetlenül feszültek.

21:35
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Fa Nándor is itt van

A világhírű vitorlázó, Fa Nándor is eljött a döntőre. "Nagyon szeretem a vízilabdát, de most van bennem egy kis aggodalom. A bíráskodástól, illetve az agresszív szerbektől is tartok, ugyanakkor nagyon bízom abban, hogy a magyarok is kemények lesznek" - magyarázza a Földet vízen megkerülő sportember az Origónak.

Forrás: Origo

21:43
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Olaszországé a bronz

9-9 után már csak Aicardi és Giorgetti talált be, Olaszország az idei Eb bronzérmese.

A harmadik helyért:
Olaszország - Montenegró 11-9

21:49
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Campagna fenyegetőzött

Csak történhetett ez-az a vízben és a vízparton, a csapattal együtt vízbe ugró szövetségi kapitény, Alessandro Campagna az olasz újságírókhoz tartva mutatóujjaival fenyegetett egy középkorú férfit, aki a montenegrói delegáció tagjaként (a csapat egyenpólóját viselve) a kordon mögül beszólt neki.

21:59
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Eb: 19 év, 4 magyar siker

Az 1995-ös bécsi Európa-bajnokság óta kilenc alkalommal találkozott egymással a szerb és a magyar válogatott az Európa-bajnokságokon, ötször a rivális, négyszer mi nyertünk. A döntőket tekintve eddig ikszre állunk: a 1997-es sevillai finálét 3-2-re nyertük (Kásás Tamás három góljával), a 2006-os belgrádi csata során 9-8-ra kikaptunk.

22:03
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Megjöttek a polgármesterek

Már a politikusokat tekintve is jól állunk, Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke kíséretében befutott Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, de már a lelátón van Tarlós István, Budapest főpolgármestere is.

22:12
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Három sztárkézis a helyszínen

Tomori Zsuzsa, Vérten Orsolya és Czifra Anita is a döntőre sietnek, és természetesen magyar aranyéremre számítanak.

Forrás: Origo

22:21
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Itt a volt szépségkirálynő

A fitnesz-Eb-n ezüstérmes, 2008-ban Miss Hungary-győztes Polgár Ildikó is nagyon várja a döntőt.

Forrás: Origo

22:23
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Benedeké a legnagyobb taps

Úgy tűnik, Benedek Tibor a válogatott legnagyobb sztárja, a főszereplők bemutatásánál a magyar kapitány kapta a legnagyobb tapsot.

22:28
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Sokan vannak a szerbek

Több száz szerb drukker eljött a meccsre, a himnuszt együtt énekelték, sőt ordították a pólósokkal, nem akármilyen meccshangulatot teremtve.

22:31
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Piros-fehér-zöld lelátó

Forrás: Origo

22:32
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Csend után hangrobbanás

A magyar himnusz alatt viszont a légy zümmögését is lehet hallani, de amint vége, felrobban a lelátó.

22:35
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

"Nagy Viktor, Nagy Viktor!"

Ami a meccs történéseit illeti, ebben a cikkben olvashatja, a hangulatról viszont továbbra is itt számolunk be. Most például arról, hogy Nagy Viktor nevét zengi a lelátó, miután a kapus védett egy nagyot, majd megcsókolta a labdát.

22:39
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Nagy László a helyét keresi

Nagy László is a helyét keresi, a Veszprém világklasszis kézisét egy biztonsági ember kísérte végig a sajtó és VIP-helyek felé a meccs negyedik percében.

22:43
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Elmennek a szerbek, de mi nyerünk

Most, 0-2-nél jutott eszünkbe annak a magyar drukkernek a szavai, aki ezt mondta: "Az elején el fognak menni a szerbek pár góllal, de utána fokozatosan feljönnek majd a magyarok, és megnyerik a meccset egyetlen góllal." Hogy fiatal volt vagy öreg, nem jut eszünkbe, a szavai viszont itt van a fülünkben, és soha nem is szeretnénk elfelejteni. Mondjuk azért, mert tökéletesen jósolt. Mire ezt leírtuk, már 2-1! ;-)

22:50
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

A montenegróiak hazamentek

A montenegrói szurkolókat nem érdekelte a döntő, a vesztes bronzmérkőzés után hazamentek - ennyi lyuk van a lelátón.

22:58
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Lehetetlen?

A szerbek 5-1-es és 8-4-es montenegrói vezetésről tudtak fordítani az elődöntőben. Most 6-1 után 6-2 oda, próbáljuk meg. A közönségen nem múlik, 6-1-nél is egy emberként ordítja a lelátó, hogy "Ria, ria, Hungária!" Ha nem látnánk az eredményjelzőt, el sem hinnénk, hogy az ellenfél vezet ennyivel, annyira hangos a lelátó magyar része.

23:15
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Nem nyerhetünk meg minden meccset

A nagyszünetben tettünk egy kört, és megkérdeztünk pár embert, hogy miben bízhatunk 7-2-nél. "A jóistenben" - válaszolja a 40 év körül, magyar zászlós arcfestéssel szurkoló Albert. "Bár nagyon-nagyon szorítok, akkor sincsen semmi, ha kikaptunk, és ezüstérmes lesz a csapat. Nem lehet minden meccset megnyerni, és eddig ugyebár hatot már megnyertünk. Egyébként pedig úgy vélem, hogy a csoportmeccsek során a szerbek megetettek minket, nagyon nem ezt játszották, mint ma."

23:19
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Miért ne sikerülne?

Összefutottunk Rózsa Csilla magyar golftehetséggel. "Még nyerhetünk, mert itt vagyunk, és szurkolunk" - mutat az őrjöngő magyar szurkolókra. "Ne feledjük, egyszer már legyőztük Szerbiát, és épp a szerbek mutatták meg, hogy akár négygólos hátrányból is lehet fordítani. Most öt gól a különbség, az csak eggyel nagyobb bravúr, akár sikerülhet is. Az én szurkolásomon biztosan nem fog múlni."

23:30
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Giorgetti: Mint a 7-1-es német-brazil

Nagyon jól ismeri a magyarokat a Debrecenben is megfordult Alex Giorgetti, aki pár órája bronzérmet nyert az olaszokal. Arról kérdeztük, vajon lehet-e esélyük a magyaroknak innen megnyerni a döntőt. "Bármi előfordulhat, de tudni kell, hogy a szerbeknek ha nagyon megy - mint ma is -, akkor nagyon nehéz őket megállítani. Úgy látom, elképesztő formában vannak" - fogalmazott Giorgetti szinte tökéletes magyarsággal. A pólóst, akinek az édesanyja magyar, arról is kérdeztük, emlékszik-e olyan meccsre, amikor egy csapat ötgólos hátrányból fordított volna. "Hadd gondolkozzam egy kicsit. Nem, nem jut eszembe ilyen." Majd tesz egy kellemetlen hasonlatot: "Olyan ez a meccs, mint a vb-n a német-brazil, amikor a későbbi világbajnok 7-1-re nyert."

A félig magyar Giorgetti nem hisz a fordításban Forrás: MTI/Kovács Tamás
23:38
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Ez kevés

"Ez hihetetlen" - mondja fejét csóválva egy melletünk ülő holland újságíró. "Ahogy számolom, a magyarok talán csak egy vagy két gólt tudtak szerezni emberelőnyből, ez kevés."

23:40
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Schmitt és Tarlós

Schmitt Pál volt köztársasági és MOB-elnök és Tarlós István budapesti főpolgármester a pólódöntő alatt beszélget.

Forrás: Origo

23:42
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Nem a nézőkön múlik

A közönség 2-7-nél, 6-12-nél is biztatja a magyarokat, a vége előtt fél perccel is óriási a vastaps. Meg is érdemlik a fiúk, hiszen a tavalyi vb-arany után most Eb-ezüstöt nyertek.

Forrás: Origo

23:43
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Nem lett kétszer annyi szerb gól

A végén a magyarok bedobták a hetedik góljukat, így legalább az a szégyen nem esett meg, hogy kétszer annyi gólt dobjanak a szerbek a fináléban. A vége így 12-7 oda. Szerbia aranyérmes, Magyarország ezüstérmes.

23:44
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Vízben a szerb kapitány

A szerbek a medencébe rántják a sikerkapitány Dejan Savicot, és a vízben ünnepelnek. Joggal teszik, megérdemelték az aranyérmet.

23:48
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Kézfogás és ováció

Benedek Tibor kezet fog a játékosaival, majd a csapat meghajol a nézők előtt. Óriási ováció fogadja a pólósokat, majd a közönség rázendít arra, hogy: "Szép volt, fiúk!"

23:50
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

"Srbja, Srbja"

"Srbja, Srbja" - kiáltják egy emberként a lelátó felső sarkából az ellenfél fanatikusai. A magyarok mostanra lecsendesettek, a szerbek viszont mindannyian zászlókat lebegtetve éltetik a kedvenceket, és hangosan óléznak.

23:56
2014. július 27.
Vágólapra másolva!

Varga Dénes a legjobb

A torna legjobb kapusának Pijetlovic Gojkót választották, de ami ennél fontosabb, az Eb legjobb játékosa Varga Dénes lett. Amikor a fiatalabb Varga fivér felemelte a díjat, a közönség óriási ünneplésben tört ki.

00:01
2014. július 28.
Vágólapra másolva!

Így drukkolnak az államfők

Tomiszlav Nikolics szerb és Áder János magyar államfő tapsol az Eb-döntőn.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

00:02
2014. július 28.
Vágólapra másolva!

Óriási taps a magyaroknak

A dobogó második fokán Magyarország, óriási tapsot kapnak a közönségtől. Mosolyt alig látni a pólósok arcán.

00:05
2014. július 28.
Vágólapra másolva!

Szerbia a dobogó tetején

A címvédő játékosai majd szétrobbannak örömükben, megérdemelten nyertek Eb-aranyérmet a magyarok nagy arányú legyőzésével.

00:12
2014. július 28.
Vágólapra másolva!

Itt a vége

Vége az Eb-nek, és zárjuk a hírfolyamot is. Jó éjszakát, köszönjük a figyelmet!