Vágólapra másolva!
Fontos szerepet vállalt egy felbecsülhetetlen értékű erdélyi műemlék megmentésében Lois Abbing, világbajnok holland kézilabdázó.

A 30 éves átlövő, aki jelenleg az idény végéig az Odense csapatában játszik, majd nyártól a (még) Bajnokok Ligája-címvédő norvég Vipers Kristiansand játékosa lesz a Kárpát-medence műemlékeinek megmentésében kiemelkedő szerepet játszó Teleki László Alapítvány által finanszírozott Rómer Terv keretében vesz részt a kiszsolnai templom és annak felbecsülhetetlen értékű freskóinak megmentésében.

Hogy Abbinghnak milyen kötődése van az apró romániai (Beszterce-Naszód megye) faluhoz, Kiszsolnához? Nos, a holland válogatottal 2019-ben világbajnoki arany-, a két megelőző vb-n pedig bronz-, illetve ezüstérmet nyerő kiváló átlövő 2014 és 2016 között a nagybányai HCM Baia Mare játékosa volt, éppen akkor, amikor a várostól 150 kilométerre lévő falu romos templomában a feltárások során Európában is párját ritkító freskót találtak a kutatók. Ellentmondásos, de éppen a templom pusztulása hozta felszínre azt a művészettörténeti szenzációt, amely néhány éve a világsajtót is bejárta: a belső falak málló vakolata alól előkerült a Giotto által a római Szent Péter-székesegyház számára készített Navicella mozaik hű másolata. Maga a Navicella a XVII. században megsemmisült, reprodukciót pedig a közelmúltig csupán hármat ismertek: egyet Firenzéből, egyet Pistoiából és egyet Strasbourgból. Ezek mellé sorakozott fel Kiszsolna.

Lois Abbingh a Kiszsolnán feltárt freskóról készült kiadvánnyal 2023. május 5-én Győrben Forrás: Mudrák Attila/Attila Mudrak

A feltárás idején tehát Nagybányán játszó Abbingh pedig az Alapítvány megkeresésére igent mondva, azonnal a műemlékmentés nagykövete lett.

A dán Odense csapatával a BL-negyeddöntőben Győrben járva pedig ismét nyomatékosította a páratlan értékű műemlék megméntése melletti elkötelezettségét.