Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb megdöbbentő részletek a meghalt iráni elnök helikopterbalesetéről

Vágólapra másolva!
Az elnöki helikopter lezuhanása előtti pillanatokról számolt be a szerencsétlenségben meghalt Ebrahim Raiszi iráni államfő kabinetfőnöke kedden az állami televíziónak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Az Origon korábban beszámoltunk arról, hogy baleset érte az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikoptert, melynek következtében az iráni elnök és az iráni külügyminiszter is meghalt. Az elnök és több vezető tisztségviselő tiszteletére rendezett ünnepség miatt ezrek vonultak az utcákra, hétfőn kezdődött a többnapos temetés.

Az elnöki helikopter lezuhanása előtti pillanatokról számolt be Ebrahim Raiszi kabinetfőnöke. 

Iráni állampolgárok részt vesznek a néhai iráni elnök, Ebrahim Raiszi valamint vezető tisztségviselők helikopter-balesetben bekövetkezett halálát követő ünnepségen az iráni Tabrizban 2024. május 21-én.
Iráni állampolgárok részt vesznek a néhai iráni elnök, Ebrahim Raiszi valamint vezető tisztségviselők helikopter-balesetben bekövetkezett halálát követő ünnepségen az iráni Tabrizban 2024. május 21-én.
Fotó: AFP / Fatemeh Bahrami

Derült volt az idő, teljesen tiszta és világos

- ismertette Golam-Husszein Eszmaili, aki a három helikopterből álló géprajból a legutolsóban utazott Tabríz városába.

Mint mondta, mintegy félórás repülési idő után felhőréteghez értek. 

A raj közepén repülő elnöki helikopter pilótája utasítást adott arra, hogy emelkedjenek magasabbra. Nem sokkal később annak a gépnek a pilótája, amelyen Eszmaili utazott, észrevette, hogy az elnöki gépnek nyoma veszett. 

Miért fordultunk vissza?

 - tette fel a kérdést akkor Eszmaili. 

iranielnok
Kép a roncsról.
Fotó: iranintl.com

A segédpilóta azzal válaszolt akkor neki, hogy eltűnt az elnök helikoptere. 

A legénység akkor azt feltételezte, hogy kényszerleszállást hajtott végre. A két megmaradt helikopter perceken át körözött a térség felett, de aztán hirtelen megszakadt a rádiókapcsolat. A rossz látási viszonyok miatt a két helikopternek is le kellett szállnia nem sokkal később egy rézbánya mellett.

Raiszi és a helikopter nyolc másik utasa - köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter - vasárnap délután vesztette életét Irán északnyugati részén a szerencsétlenségben. 

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A katasztrófa feltehetőleg a rossz időjárási viszonyok miatt történt.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről