Vágólapra másolva!
2017-re a világ eljutott oda, hogy az NBA egykori botrányhősétől, Dennis Rodmantól reméli a békét a világ. Rodman gyakran fordul meg Észak-Koreában, mostanra pedig ott vagyunk, hogy az Egyesült Államokban is kezdik felismerni a Rodman-Kim Dzsongun barátság előnyeit. A Guardian című brit napilap helyzetelemzése.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea között semmiféle diplomáciai kapcsolat nincsen. Ezért is sokkolt mindenkit 2013-ban Dennis Rodman, amikor Kim Dzsongun meghívására Észak-Koreába látogatott. A diktátorról kiderült, hogy nagyon szerette a kilencvenes évek Chicago Bullsát, amely 1991 és 1998 között 6 NBA bajnoki címet nyert, az 1996 és 1998 közötti triplázás alkalmával Rodmannel a csapatban. Ennél jobb indok nem is kellett Kimnek az invitáláshoz, a "Féreg" pedig volt elég őrült ahhoz, hogy elfogadja azt.

Rodman a pályán mindent megtett a csapata sikeréért. Ezért is vívhatta ki minden idők legjobbjának, Michael Jordannek a tiszteletét Forrás: AFP/Jeff Haynes

Az elmúlt négy évben többször is járt a diktatorikus országban és állítása szerint barátok lettek a fővezérrel. Ahogy az ex-kosaras mondta:

Azt is megjegyezte, hogy szerinte életre szóló barátságot kötöttek Kimmel, aminek persze koreai oldalról lehet egy kis propaganda-szaga, azaz ezáltal igyekeznek emberibbnek feltüntetni a diktátort.

How NBA star Dennis Rodman came to stand between the world and nuclear war

2017 has become the year when absurd jokes appear to be coming true. When Dennis Rodman made his first trip to North Korea back in 2013, it was amusing to imagine the eccentric NBA legend acting as the United States' de facto ambassador to the country.

Mivel Dennis Rodman ennyire összehaverkodott Kim Dzsongunnal (ezt leírni is félelmetesen abszurd), az amerikai kormány - élen az elnök Donald Trumppal, aki szintén jóban van Rodmannel - elgondolkodott azon, hogy az ex-kosarasnak diplomáciai szerepet adjon.

Annak az embernek, akiről az elmúlt 30 évben szinte csak a botrányai miatt hallottunk (azt tegyük hozzá, az NBA történetének egyik legjobb lepattanózójáról és védőjátékosáról van szó).

Aki egyszer összeházasodott magával, aki nőnek öltözve jelent meg meccseken és a médiában is, akit minden ellenfele szívből utált, aki egyszer lefejelt egy bírót, akiről mindenki tudja, hogy alkoholproblémái vannak és akit többször ítéltek el ittas vezetésért és akinek annyiszor gyűlt meg a baja a hatóságokkal, ami egy kisebb városnak is sok lenne.

Félreértés ne essék, nem bűnöző, egyszerűen csak más az életmódja, mint a legtöbb embernek. Nagyon más.

A botrányházasság: Rodman és egykori neje, Carmen Electra Forrás: USmagazine.com

Nem is olyan régen pedig felajánlotta szolgálatait ő is, hogy szívesen segítene rendezni a külpolitikai viszályokat a két ország között, mert mindkét vezető a barátja, az atomhelyzet pedig kezd elfajulni. Az érdeklődés tehát kölcsönös az amerikai oldal felől. Az Észak-Korea-szakértő Ken Gause is elmondta:

talán nem ő a legjobb nagykövet-jelölt, de ő az egyetlen lehetőség.

Kezdhetünk eljátszani a gondolattal: Donald Trump és Kim Dzsongun erőltetett mosollyal fognak kezet egy fénykép erejéig, míg a háttértben a "Féreg" véletlenszerű ruházatban, véletlenszerű hajszínnel és megszámlálhatatlan ékszerrel szintén mosolyog, de legalább őszintén. Az biztos, hogy rajta nem fog múlni, ő megtesz majd mindent a világbékéért.