Vágólapra másolva!
Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint kérdéseket vet fel az esélyegyenlőséget illetően az, hogy a 2030-as világbajnokságot hat országban, három kontinensen bonyolítják le.

A nemzetközti szövetség (FIFA) tanácsa szerdán közölte, hogy Spanyolország, Portugália és Marokkó láthatja vendégül a 2030-as vb-t, de az első három mérkőzésnek - centenáriumi ünnepséggel egybekötve - Uruguay, Argentína és Paraguay ad otthont, mivel az első világbajnokságot 1930-ban Uruguayban rendezték.

"Az a nagy gondom ezzel, hogy sérül az esélyegyenlőség"

- nyilatkozott az angol szövetségi kapitány, aki arra utalt, hogy bár a részleteket egyelőre még nem ismeri, de lesznek csapatok, melyeknek nagy távolságra kell utazniuk és közben jelentős időzónaváltáson is átesnek - akár kétszer is, az oda- és a visszaút alkalmával -, ráadásul amint megérkeznek Spanyolországba, Portugáliába vagy Marokkóba, olyan ellenfelekkel mérkőznek meg pár napon belül, melyek végig helyben maradtak.

Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya Forrás: AFP/Oli Scarff

Utalt arra, hogy a 2021-ben lebonyolított Európa-bajnokság is számos országban zajlott, de a 2030-as világbajnokság széttagoltabbnak tűnik a számára, a távolságokat és az időzónákat tekintve.

- jelentette ki Southgate, aki példaként említette, hogy előfordulhat, hogy az argentinokkal Buenos Airesben kell majd játszani, márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy egy ilyen meccsre az argentin fővárosban, vagy Casablancában kerül sor.

A 2026-os - már nem 32, hanem 48 csapatos világbajnokságnak - Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó a házigazdája. Az azt követő világbajnokságon ugyancsak 48 válogatott vesz majd részt.