A világbajnok focistája volt a hős, a BL-döntős Inter a második fináléját is megnyerte a szezonban

ACF Fiorentina v FC Internazionale - Coppa Italia Final Soccer Serie A ACF Fiorentina Olympic Stadium Calcio Italia FC Internazionale Coppa Italia italian cup frecciarossa Lautaro Martinez Coppa Italia Frecciarossa Stadio Olimpico Rome 24 May 2023 Giusepp
Lautaro Martinez of FC Internazionale scores second goal during the Coppa Italia Frecciarossa final match between ACF Fiorentina and FC Internazionale at Stadio Olimpico, Rome, Italy on 24 May 2023. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto) (Photo by Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A címvédő Internazionale nyerte meg a labdarúgó Olasz Kupát, miután a római Stadio Olimpicóban megrendezett szerdai döntőben 2-1-re legyőzte a Fiorentina együttesét.

Két európai kupadöntős csapat vívta a 76. Coppa Italia fináléját, hiszen az Inter a Bajnokok Ligájában a Manchester City, míg a Fiorentina a Konferencia-ligában a West Ham United ellen lép harcba június elején a trófeáért.

A firenzei gárda 2001 óta az első kupájáért lépett harcba, míg a milánóiak címvédőként (és Szuperkupa-győztesként) érkeztek Rómába,

és egy Inter-siker már a kilencedik Olasz Kupa-győzelmet jelenthette volna a klubnak, amivel az örökrangsorban a Juventus mögé zárkózhatott volna Simone Inzaghi csapata. Az idei bajnokságban mindkét egymás elleni meccsüket egygólos különbséggel az aktuális vendégcsapat nyerte, így megjósolhatatlan volt a döntő végkimenetele.

A meccs elején, a 3. percben a Fiorentina Nicolás González éles szögből lőtt góljával máris vezetést szerzett Jonathan Ikoné nagyszerű passza után. A firenzeieknek az első félidőben már nem is volt több veszélyes (sem kaput eltaláló) próbálkozásuk,

a milánóiak viszont még a szünet előtt fordítottak.

Azok után, hogy Edin Dzeko több helyzetet is kihagyott, Lautaro Martínez a 29. percben Marcelo Brozovic passzát, a 37. percben Nicoló Barella beadását lőtte hat méterről a kapuba – ez volt a világbajnok focista 100. és 101. gólja az Inter színeiben.

A Lautaro Martínez második gólját megelőző pillanatok Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A második játékrész elején a Fiorentina futballozott mezőnyfölényben, de Samir Handanovic kapuját egyszer sem tudták igazán veszélyeztetni a firenzei játékosok. Egy óra után mindkét csapat kettőt cserélt, így többek között Romelu Lukaku is pályára lépett az Interben. A belga volt az, aki a félidő felénél az első Inter-lövéssel jelentkezett, de a bombája éppen Pietro Terracciano kapust találta el.

A játék képe összességében azonban továbbra is változatlan volt: Fiorentina-labdabirtoklás ziccerek nélkül, és egy-egy veszélytelen Inter-kontra. Az utolsó tíz-tizenöt percben viszont a firenzeiek magasabb fokozatra kapcsoltak, elsősorban Luka Jovics lövéseinél

Handanovicnak többször is óriási bravúrra volt szüksége ahhoz, hogy megtartsa a milánóiak előnyét.

Ez azonban végül sikerült, így 2022 után 2023-ban is az Inter labdarúgócsapata nyerte meg az Olasz Kupát.

Olasz Kupa, döntő:
Fiorentina–Internazionale 1-2 (1-2)
gólszerzők: González (3.) ill. L. Martínez (29., 37.)