Vágólapra másolva!
A legzsírosabb falatot árulja az UEFA a 2024–2027-es időszakra: az európai klubfoci magyarországi közvetítési jogaiért sorba állnak a tévécsatornák.

Megnyílt a pályázati lehetőség az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) klubsorozatainak magyarországi közvetítési jogaira a 2024–2027-es időszakra. Ez a tévés sportjogok egyik legkelendőbb portékája, úgyhogy nem csak a tülekedés, az ár is nagy lesz - derült ki a Világgazdaság oldaláról.

A pályázatot a svájci Team Marketing nevű cég kezeli, amely 1992 óta segédkezik az ugyancsak svájci székhelyű UEFA-nak a jogok értékesítésében. Az Egyesült Királyságban és Franciaországban tavaly nyáron, a Balkánon októberben zavarták le ugyanezt a projektet, a beszámoló szerint erős eredménnyel.

Óriási üzlet a BL-meccsek közvetítése Forrás: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese/NurPhoto/Alessio Morgese

Nálunk is hasonló lehet a helyzet, hiszen még a sportcsatornákon kívülről is érkezhet ajánlattevő, legutóbb például az Európa-liga B csomagját az RTL vitte el. A kakukktojás az Eurosport, amelynek mások a prioritásai, ugyanakkor az M4 Sport, a Sport Tv, a Spíler, valamint az Aréna4, illetve a csoportjaik szinte biztosan beadják a pályázatukat, és ha valaki ilyen focis csomaggal akarná felfuttatni a cégét, akkor szintén bejelentkezhet.

Az első választások érvényesek az egyenes kieséses szakaszra is,

és aki a legelső a sorban, az kapja az elődöntők és a döntő közvetítési jogát is.

Ha valakinél úgy állnak össze a csillagok, hogy birtokolja az első választást, és a saját országában is rendezik a finálét, akkor az adott tévécsatorna a közvetítés gyártója is – pontosan ez lesz a helyzet idén tavasszal az M4 Sport és az Európa-liga esetében, hiszen a második számú európai kupasorozat döntőjére május 31-én a Puskás Arénában kerül majd sor.

A Bajnokok Ligája a legértékesebb portéka Forrás: AFP/Franck Fife

Az egész projektet kezelő Team Marketing minden érintett országba elmegy tájékoztatni és tájékozódni, zárt körben leül a potenciális pályázókkal, és lehet tőlük kérdezni is – Magyarországon is megvolt ez a kör néhány hete. Ilyenkor bemutatják a csomagokat, a változásokat, és például a Bajnokok Ligájában a bevezetendő új szisztéma miatt lesz is,

hiszen 20 százalékkal nő a meccsek száma.

Az ajánlatnak minimumértéke nincs, mindenki annyit mond, amennyit jónak lát – az előző ciklusok megismert összegei ugyanakkor jók kiindulópontnak, és a köztévéknek kötelező is nyilvánosságra hozniuk az ilyen költéseket. Legutóbb az MTVA ezzel nem sietett, inkább azzal büszkélkedett, hogy „történelmi megállapodás" részeként mindhárom sorozat, a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az új Európa Konferencia-liga legjobb csomagjait is megszerezte.

Aztán kiderült az összeg is: a 2021–2024-es ciklusra az MTVA 18,6 millió eurót (7 milliárd forintot) fizetett a Bajnokok Ligája, és még 3,6 millió eurót (1,4 milliárd forintot) az Európa-liga, valamint az Európa Konferencia-liga közvetítési jogaiért. Ennél már csak a hazai NB I. kerül többe:

azért a 2021–2025-ös szakaszban évente 9,835 milliárd forintot költ az MTVA.

Az M4 Sport tavaly rekordot döntött a Real Madrid–Liverpool BL-döntővel, amelyet 630 ezren néztek a tévében és még 67 ezren az m4sport.hu-n, összességben pedig több mint egymillió embert értek el. Mindehhez jött még a másnapi Formula–1-es Monacói Nagydíj, így a két prémiumközvetítéssel az M4 Sport minden csatorna közül a legnézettebb volt azon a hétvégén.

A mostani pályázat határideje május 16.