Vágólapra másolva!
Az Orosz Labdarúgó Szövetség komolyan veszi jelentkezését a 2028-as vagy a 2032-es Európa-bajnokságért annak ellenére, hogy az ország ukrajnai háborúja miatt csapataik valamennyi klub- és válogatott sorozatból jelenleg ki vannak tiltva.

Alekszej Szorokin, a 2018-as oroszországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke csütörtökön úgy fogalmazott: mindennel rendelkeznek a sikeres rendezéshez.

- hangsúlyozta Szorokin a nemzetközi szövetség (FIFA) éves kongresszusán Katarban.

Alekszandr Djukov, az orosz szövetség elnöke múlt szerdán jelentette be, hogy a szándéknyilatkozatot tartalmazó dokumentumokat a határidő lejárta előtt eljuttatták az európai szövetségnek (UEFA).

Az oroszok 2018-ban már rendeztek egy világbajnokságot Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Az UEFA közlése szerint a 2028-as és a 2032-es rendezőket szeptemberben fogják kihirdetni.

A szövetségek bejelentése szerint az oroszok mellett a 2028-as kontinenstornára Nagy-Britannia és Írország közösen, valamint Törökország nyújtott be rendezési szándéknyilatkozatot, míg a 2032-es viadallal kapcsolatban az olaszok érdeklődnek.

Az UEFA októberben azt közölte, hogy március 23-ig kell jelezni a rendezési szándékot, a kandidálókat pedig áprilisban jelentik be.

Minimális követelmény tíz stadion, közülük egynek legalább 60 ezer, kettőnek pedig 50 ezer férőhelyesnek kell lennie.

Amennyiben kettőnél több ország rendezné közösen a kontinensviadalt, úgy a házigazdák nem kapnának automatikusan indulási jogot.

A 2024-es Eb-nek Németország ad otthont.

Jelenleg az orosz válogatottak az ukrajnai háború miatt szinte semmilyen sportágban, így labdarúgásban sem szerepelhetnek, az országban pedig nem tarthatnak nemzetközi versenyeket.