Győzelemmel mutatkozott be Xavi a Barcelona edzőjeként

Xavi Barcelona
Barcelona's Spanish coach Xavi (R) speaks with Barcelona's Spanish defender Gerard Pique (C) and Barcelona's Spanish midfielder Sergio Busquets (L) during the Spanish league football match between FC Barcelona and RCD Espanyol, at the Camp Nou stadium in Barcelona on November 20, 2021. (Photo by Pau BARRENA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Barcelona hazai pályán 1-0-ra legyőzte a városi rivális Espanyolt a spanyol labdarúgó-bajnokság 14. fordulójának szombat esti mérkőzésén.

Miután október végén menesztették Ronald Koemant, a Barcelona vezetőedzőjét, csak idő kérdése volt, hogy mikor nevezik ki Xavi Hernándezt a hazaiak kispadjára. Erre végül három, Sergi Barjuánnal megvívott meccset kellett várni, mielőtt a katalán klublegenda Katarból hazatért volna és átvette a csapatot.

A Barcával korábban játékosként mindent többször is megnyerő, világ- és Európa-bajnok ikon első kezdőcsapatában ők kaptak helyet:

ter Stegen - Mingueza, Piqué, Eric García, Alba - Busquets, Nico, Frenkie De Jong - Akhomach, Gavi, Depay

Közülük az alig 17 éves Ilias Akhomach neve ismeretlenül hathat, aki most először lépett pályára a felnőttek között.

Xavi és két régi ismerőse, Sergio Busquets és Gerard Piqué Forrás: AFP/Pau Barrena

A fiatal futballista a támadósort sújtó példátlan sérüléshullám miatt kerülhetett pályára. Martin Braithwaite, Ansu Fati, Ousmane Dembelé és Sergio Agüero sem állhatott az új edző rendelkezésére. Már a 3. percben helyzetbe került a Barca, Memphis Depay lövését Diego López védeni tudta.

Tíz perccel később nem volt szükség a veterán kapus segítségére, amikor az újonc Akhomach tíz méterről nem találta el a kaput. A szünet előtt Raúl de Tomás találta magát jó helyzetben egy Mingueza-hiba után, de a városi rivális lövését Piqué és ter Stegen hatástalanítota.

A 48. percben Memphis Depay góljával megszerezte a vezetést a Barcelona.

A holland támadó a saját maga által kiharcolt tizenegyesből lőtt a kapuba, megszerezve ezzel hetedik találatát a bajnoki szezonban.

Memphis Depay tizenegyesből szerzett góljával győzelemhez segítette Xavit Forrás: AFP/Josep Lago

A csereként beálló Abde egy jó cselsorozatot követően fölé lőtt, aminek a hajrában majdnem meglett a böjtje. Előbb Dimata fejelt nem sokkal mellé, majd Raúl de Tomás fejelt a kapufára.

A Barca megúszta, így Xavi 1-0-s győzelemmel debütált a kispadon.

A katalánok legközelebb a döntetlenkirály Villarreal otthonában lépnek pályára a La Ligában, azonban az előtt a szombati bajnoki előtt még kedden a Bajnokok Ligájában lépnk pályára, ahol a Benficát fogadják a Camp Nouban.

La Liga, 14. forduló:
FC Barcelona-Espanyol 1-0 (0-0)
korábban:
Atlético Madrid-Osasuna 1-0 (0-0)
Sevilla-Alavés 2-2 (1-2)
Celta Vigo-Villarreal 1-1 (0-1)
pénteken játszották:
Levante-Athletic Bilbao 0-0
vasárnap játsszák:
Getafe-Cádiz 14.00
Granada-Real Madrid 16.15
Elche-Real Betis 18.30
Real Sociedad-Valencia 21.00
hétfőn játsszák:
Rayo Vallecano-Mallorca 21.00