Vágólapra másolva!
Ki ne tudná már, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 2016-os Európa-bajnokság után a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott összeurópai Eb-re is kijutott, miután hatalmas hajrával 2-1-re legyőzte Izland legjobbjait. A magyar csapat 2016-ban 44 év szünet után játszhatott újra az Eb-n Franciaországban, ezúttal viszont csupán négy évet kellett várni az újabb csodára. A labdarúgásban ez nem nagy idő, ám bőven elég arra, hogy nagy változások legyenek a csapat körül. Többen visszavonultak azóta,vagy csak eltűntek a válogatottból, a szövetségi kapitány is változott, de felbukkant az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb magyar focireménysége, Szoboszlai Dominik is. Arra voltunk kíváncsiak, mi történt a két Eb-csoda között.

Egy valami nem változott, ahogy 2016-ban a franciaországi Európa-bajnokságra, úgy 2020-ban a részben hazai rendezésű tornára is

Eb-pótselejtezőn jutott ki a magyar válogatott.

Négy évvel ezelőtt a Norvégia elleni oslói pótselejtező első mérkőzésén Bernd Storck az alábbi csapatot küldte a pályára: Király Gábor - Guzmics Richárd, Fiola Attila, Kádár Tamás, Lang Ádám - Dzsudzsák Balázs (Lovrencsics Gergő, '76), Elek Ákos, Kleinheisler László (Nagy Ádám, '72), Gera Zoltán, Szalai Ádám (Priskin Tamás, '90+2), Németh Krisztián.

Kleinheisler László válogatott szereplése sem úgy alakult a 2016-os Eb óta, ahogy azt ő megálmodta Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 2015. november 12-én rendezett meccsen az a Kleinheisler László gólja döntött, akire egyébként a jelenlegi szövetségi kapitány is számítana, de előbb családi ok, majd a koronavírus szólt közbe, hogy segítségére legyen a magyar válogatottnak a legfontosabb pillanatokban.

A norvégok elleni budapesti visszavágón – amelyet 2-1-re nyert meg a magyar csapat, így kettős győzelemmel jutott ki a franciaországi tornára – Király Gábor - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás - Elek Ákos (Pintér Ádám, a szünetben) - Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László (Németh Krisztián, 75.), Nagy Ádám, Lovrecsics Gergő - Priskin Tamás (Böde Dániel, 62.) összeállításban lépett pályára Magyarország.

A két meccs névsorából kiderült, már nem sokan maradtak stabil tagok, azaz nagy változáson, fiatalításon ment át a válogatott.

Többek között azóta visszavonult a 108-szoros válogatott Király Gábor, a 97-szeres válogatott Gera Zoltán, vagy éppen az a Juhász Roland – ő 95 alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban –, aki bár nem tudott ott lenni a pótselejtezőkön, de az Eb-keretben már természetesen ott volt. Gera Zoltánnal kapcsolatban érdekesség, hogy mivel Marco Rossi után a segítőjének, Cosimo Ingusciónak is pozitív lett a koronavírustesztje, így a szerbek elleni El-meccsen már a korábbi ferencvárosi közönségkedvenc, a jelenleg az U21-es válogatott kapitánya irányította a felnőtt nemzeti együttest.

Gera Zoltán játékosból kapitány lett Fotó: Polyák Attila - Origo

De ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis a három korábbi meghatározó játékos mellett is akadnak még bőven érdekes nevek, akik még játszanak, de már nem tudnak a válogatott közelébe kerülni.

A magyar válogatott 23 fős Eb-kerete 2016-ban

Kapusok: Király Gábor (Haladás), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Védők: Bese Barnabás (MTK), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton), Kádár Tamás (Lech Poznan), Korhut Mihály (DVSC-Teva), Lang Ádám (Videoton)
Középpályások: Elek Ákos (DVTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Werder Bremen), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros), Stieber Zoltán (Nürnberg)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Németh Krisztián (al-Garafa), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Szalai Ádám (Hannover)

Guzmics Richárd jelenleg a Mezőkövesd játékosa, Kádár Tamás a kínai Shandong Luneng Taishanban játszik, emiatt úgy néz ki, teljesen kiesett Marco Rossi látóköréből. Korhut Mihály a másodosztályú DVSC-hez igazolt vissza, Elek Ákost az NB III-ban szereplő második csapathoz száműzte a MOL Fehérvár FC, Stieber Zoltán Újpesten sem játszik túl sokat.

A korábbi ferencvárosi támadó, Böde Dániel már a védelemben játszik Pakson,

míg például Priskin Tamás a másodosztályú ETO FC Győr játékosa.

Böde Dániel ma már védőt játszik az NB I-es Paksban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem mehetünk el szó nélkül

Pátkai Máté mellett sem, aki a Wales (1-0) és Horvátország (2-1) ellen Eb-selejtezőn elért siker alkalmával is győztes gólt szerzett 2019 márciusában és júniusában, azóta viszont nagyot fordult be vele a világ,

és az NB I-ben a bajnoki címért harcoló MOL Fehérvártól a másodosztályú Vasashoz került. Így viszont egyelőre Marco Rossi sem számít rá.

A klubváltáskor így nyilatkozott Pátkai a nemzeti csapat kapcsán.

„Marco Rossival nem egyeztettem a klubváltásom előtt, mert mikor legutóbb felhívott, nagyon

így pedig könnyebb volt a Vasas mellett döntenem."

A horvátok után a walesiek ellen is Pátkai döntött Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ebből a felsorolásból is látszik, hogy négy év alatt mennyi minden változik nemcsak a világban, de a futballban is. Az akkor kihagyhatatlannak tűnő játékosok közül többen már csak árnyékuk a régi önmaguknak.

A végére hagytuk a korábbi csapatkapitányt, Dzsudzsák Balázst, aki jelenleg az ugyancsak 108-szoros válogatott Király Gáborral áll az élen, ami a válogatottbeli szereplést illeti. A 33 szélsőnek sokáig nem volt csapata idén, miután távozott az egyesült arab emírségekbeli Al-Ain FC-től, végül az átigazolási időszak végén 12 év után visszatér nevelőegyesületéhez, az NB II-ben szereplő Debrecenhez.

Ám mivel csak a másodosztályban játszik jelenleg, és bőven volt lemaradása is, így Marco Rossi nem számított rá az őszi tétmeccseken.

„Mivel nagyon hosszú időt hagyott ki, így biztosan szüksége lesz egy kis időre, hogy a legjobb formáját tudja hozni, de biztos vagyok benne, hogy ez is sikerülni fog neki. A válogatott szempontjából azt tudom elmondani, amit

és továbbra is ugyanazokat az elveket követjük. Természetesen figyelemmel fogom kísérni Balázs teljesítményét a Debrecenben, már csak azért is, mert szeretném megadni neki a lehetőséget, hogy egyedüliként ő legyen a magyar válogatottsági rekorder" – mondta korábban Marco Rossi Dzsudzsák Balázsról, akinek még mindig várnia kell arra, hogy válogatott rekorder legyen.

Dzsudzsák Balázs volt a 2016-os egyik magyar Eb-hőse, most nem tud a válogatott közelébe kerülni Fotó: Polyák Attila - Origo

Arra tehát nagy tétben lehetne fogadni, hogy Dzsudzsák Balázsnak meglesz a 109. válogatott szereplése is, az viszont már sokkal nehezebb kérdés, hogy vajon be tudja-e majd verekedni magát az Eb-keretbe. Ha az elmúlt évben mutatott teljesítményét nézzük, vagy éppen a bajnokságok szintjeit, ahol pályára lépett, akkor nehezen elképzelhető, hogy helye lesz a legjobbak között a jövő évi viadalon. Persze nem lehet kizárni Dzsudzsák személyét, hogy mennyit jelent a szimpla jelenléte a csapattársak számára. Ez viszont mondatja velünk, hogy csak lesz egy hely a keretben az utóbbi évek egyik legjobb magyar focistájának, aki jövőre még csak 34 éves lesz, így még bőven benne lehet akár egy kimagasló szereplés is.

Az sem elhanyagolható Dzsudzsákkal kapcsolatban, hogy neki nagy valószínűséggel ez az utolsó esélye arra, hogy nagy eseményen vegyen részt a magyar válogatottal.

Nincs tehát könnyű helyzetben Marco Rossi, akinek még maradt pár hónapja a döntésre, amiért vagy így, vagy úgy, de biztosan kap majd kritikákat a szakemberektől és a szurkolóktól egyaránt.

Szavazzon!

Dzsudzsák Balázsnak helyet kell kapnia az Eb-keretben?

Visszatérve a 2016-os évre, nem mehetünk el szó nélkül az Eb-szereplés mellett sem. A magyar válogatottat az Európa-bajnokság második leggyengébb csapatának kiáltották ki a torna előtt,

végül a torna egyik meglepetéscsapataként jöhetett haza a Belgium ellen 4-0-ra elveszített nyolcaddöntő után.

Élvezetes meccseket játszottunk, a csoportkörben – holtversenyben Walesszel – a legtöbb gólt rúgtuk, Ausztriát 2-0-ra vertük, majd Izland (1-1) és Portugália (3-3) elleni is döntetlent játszottunk.

A belgák állították meg a magyar válogatottat 2016-ban Fotó: Polyák Attila - Origo

Az akkori szövetségi kapitány, Bernd Storck a válogatottra tökéletesen illeszkedő taktikát dolgozott ki,

a csapat pedig nemcsak rendkívül fegyelmezetten, de stílusosan is focizott. A csapat akkori sztárjai, Király Gábor vagy éppen Gera Zoltán fantasztikus teljesítményt nyújtottak.

Ahogy azt már említettük, Marco Rossi csapata alaposan megváltozott a négy évvel ezelőttihez képest, ám az új hősök mellett

akadnak olyanok is, akik már Franciaországban is ott voltak a válogatottal,

mint például Dibusz Dénes, Gulácsi Péter, Bese Barnabás, Fiola Attila, Lang Ádám, Lovrencsics Gergő, Nagy Ádám, Nikolics Nemanja vagy éppen Szalai Ádám. Érdekesség, hogy Sallai Roland a keretszűkítésénél maradt ki, ám jövőre a válogatott egyik sztárja lehet az Eb-n. Ám még mielőtt rátérnénk Marco Rossi felfedezettjeire, érdemes megnézni azokat, akik az állandóságot képviselik.

Az RB Leipzig kapusának, Gulácsi Péternek a helye megkérdőjelezhetetlen a magyar válogatottban is, ahogy az sem kérdés, hogy a legjobb helyettesítője a Ferencvárossal a BL-ben vitézkedő Dibusz Dénes.

Gulácsi Péter a válogatott egyik legbiztosabb pontja Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A védelemben is tűntek fel új nevek szép számmal, de Bese Barnabás, Fiola Attila, Lang Ádám és Lovrencsics Gergő is egyenletes, jó teljesítményt nyújt, így nem csoda, ha helyük van a nemzeti csapatban. A Bristol City légiósa, a még mindig csak 25 éves Nagy Ádám nemcsak négy évvel ezelőtt, de nagy valószínűséggel négy év múlva is fontos pontja lesz a válogatottnak, a helye Gulácsihoz hasonlóan megkérdőjelezhetetlen. A támadósorban is találni ismerős neveket, Nikolics Nemanja hazatérését követően a MOL Fehérvár húzóembere, míg

bár Szalai Ádám nem a legjobb heteket, hónapokat tudhatja maga mögött a Mainz együttesénél – előbb kitették a csapatból, majd visszavették -, az elődjeihez hasonlóan Marco Rossi is bízik a rutinos támadóban.

És bár divatos szidni a csatárt, 2009 óta kirobbanthatatlan a nemzeti csapatból, amely nem lehet véletlen. A csatárnak nemcsak a pályán, hanem azon kívül is rendkívül fontos a szerepe a válogatottban.

Szalai Ádám az egyike azoknak, akik még mindig fontos szerepet töltenek be a magyar válogatottban Forrás: AFP/Pavel Golovkin

„Szalai Ádám ugyan valóban keveset játszik, de ennek ellenére jó formában. Rá különösen fontos szerep hárul:

aki úgy tudja megtartani a felívelt labdákat, mint ő" – mondta a támadóval kapcsolatban Marco Rossi, akinek nehéz lenne vitatkozni a szavaival.

Marco Rossi bízik a játékosaiban Forrás: AFP/Ozan Kose

A régi játékosok mellett bőven akadnak új arcok is Marco Rossi csapatában,

a többségül ráadásul hatalmas szerepet játszott az újabb csodában. Az elmúlt öt tétmeccsen veretlen – Bulgária (3-1), Szerbia (1-0), Oroszország (0-0), Izland (2-1), Szerbia (1-1) – válogatottban kulcsszerepet játszott az Apollon Limassol 22 éves védője, Szalai Attila, a Freiburg 23 éves támadója, Sallai Roland, a DAC 25 éves középpályása, Kalmár Zsolt, a Partizan Belgrad 26 éves szélsője Holender Filip, vagy éppen a mindössze 20 évesen a világ legtehetségesebb játékosai között számon tartott salzburgi Szoboszlai Dominik. Ebből is látszik, nagy jövő előtt áll ez a csapat.

És itt még közel sincs vége a felsorolásnak, ugyanis Nego Loic, Willi Orbán, Sigér Dávid vagy éppen Botka Endre is nagyon fontos tagja az újjáalakult csapatnak, amelyben olyan meglepetésemberek is voltak, mint a Zalaegerszeg támadója, Könyves Norbert – aki 31 évesen góllal debütált Szerbia ellen –, vagy éppen a mezőkövesdi 32 éves Cseri Tamás, aki 29 évesen mutatkozhatott be az NB I-ben.

Könyves Norbert góllal debütált Szerbia ellen Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

„Remélem nem sértem meg, ha ezt mondom, de

nem egy elegáns játékos, de harcos és jól küzd" – mondta Rossi Könyvesről.

Az olasz szakember Könyves meghívásával is csak azt erősítette meg, számára az a legfontosabb, hogy mindent megtegyenek a siker érdekében a játékosai, még ha olykor nem is játszanak olyan jól.

A magyar válogatott legutóbbi kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Loic Nego (Mol Fehérvár), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Apollon)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan Beograd), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg)
Támadók: Gyurcsó Ádám (Hajduk Split), Könyves Norbert (Zalaegerszeg), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa)

Talán nem sértődnek meg a válogatott tagjai sem, ha azt mondjuk, a jelenlegi csapat legnagyobb sztárja a Red Bull Salzburg légiósa, Szoboszlai Dominik.

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne hoznának vele szóba egy-egy topcsapatot a nemzetközi sajtóban. Többek között lehetetett hallani az AC Milan, a Lazio, a Napoli, az Atlético Madrid, a Real Madrid, vagy éppen az RB Leipzig érdeklődéséről is. Ez pedig nem is csoda, a 20 éves magyar játékos ugyanis szárnyal a Salzburgban, fantasztikus gólokat szerez a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában, na és persze a válogatottban is. Nem is kell messzire menni, elég az Izland elleni Európa-bajnoki szereplést érő találatára gondolni.

Ha éppen sérülés, vagy a karantén miatt nem kell kihagynia meccset, akkor kihagyhatatlan a magyar válogatottból, mindezt 20 évesen. Fiatal kora ellenére már 12 alkalommal húzhatta magára a válogatott mezt, és három gólt szerzett.

„Van egy majdnem világsztár jellegű játékosunk, aki eldönti a meccset" vélekedett Szoboszlairól Szalai Ádám.

A Red Bull Salzburg középpályása pedig ilyen fiatalon is átérzi, mit jelent a válogatott számára. „Nem tudom, hogy mindenki azt várta-e, hogy én legyek a meccs hőse, végül valóban így jött ki, de a csapat nélkül ez nem sikerült volna" – mondta szerényen Szoboszlai Dominik az Izland elleni csoda után.

Szoboszlai Dominik, a magyar foci legnagyobb reménysége Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„A gól után átfutott az agyamon, hogy

– tette hozzá a magyar klasszis, aki az Eb-n akár a világ legjobbjai közé focizhatja majd magát.

Szavazzon!

Milyen pályafutás várhat Szoboszlai Dominikre?

Ha nem lesz földindulás, Szoboszlai biztosan ott lesz a részben hazai rendezéső kontinensviadalon, de Marco Rossinál az évek során amúgy megszokhattuk, hogy bízik a játékosaiban, nem is szeret sokat változtatni a kereten. Bár még nagyon messze van 2021 nyara, így felelőtlenség is lenne tippelni az Eb-keretre, de nagy meglepetés lenne, ha nem a fenn említett nevek alkotnák a csapat magját. Az olasz kapitány egy-egy meglepetéssel azonban mindig tud szolgálni, elég csak Könyvesre, vagy éppen Cserire gondolni.

A jelenlegi formákat elnézve a legnagyobb esélye újoncként a válogatott meghívóra a paksi Hahn Jánosnak van,

aki tíz forduló után kilenc góllal vezeti az OTP Bank Liga góllövőlistáját, ráadásul a 25 éves játékos harciasságára sem lehetett soha panasz, azt pedig nagyon szereti Marco Rossi.

A Paksi FC támadója, Hahn János is külön készül Shane Tusuppal. A pluszmunka akár válogatott meghívót is érhet Forrás: shanetusup/Instagram

Persze 2021. június 15-ig, a portugálok elleni csoportmeccsig még sok mindent történhet, az viszont biztos, hogy az újjáalakult magyar válogatottnak is megvannak a maga kiemelkedő alakjai a 2016-os csapathoz hasonlóan, így akár egy-egy bravúr is összejöhet.

Marco Rossi játékfilozófiája pedig garanciát jelenthet arra, hogy ha ki is fog kapni a magyar csapat a nála papíron jóval erősebb ellenfelektől, akkor is emelt fővel jöhet majd le a pályáról.

Mert azt be kell látni, hogy a Cristiano Ronaldóval felálló portugálok, a világbajnok franciák, vagy éppen az ugyancsak világsztárokat a soraiban tudó németek ellen sem a magyar csapat lesz az esélyes.

Szavazzon!

Mire lesz képes az Európa-bajnokságon a magyar válogatott?