Vágólapra másolva!
Szerdán este hét órától két mérkőzést rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában. Az F csoport élén álló olasz Lazio 1-1-es döntetlent játszott a Zenit csapatával Szentpéterváron, míg a Premier League-ben borzalmas teljesítményt nyújtó Manchester United a BL-ben is elszenvedte első vereségét, Ole Gunnar Solskjaer csapata ezúttal a Basaksehirtől kapott ki 2-1-re Isztambulban.

Az F csoportban az orosz csapat előbb óriási meglepetésre kikapott otthon a Club Brugge-től, majd múlt héten papírforma vereséget szenvedett a Borussia Dortmund otthonában. A Lazio szereplése bravúrosnak mondhat, ugyanis az első játéknapon simán megnyerte a Dortmund elleni csoportrangadót, míg a Brugge-ben úgy harcolt ki 1-1-es döntetlent, hogy jószerivel a csapat nagy része nem játszhatott koronavírusos-fertőzés miatt.

Alekszandr Jerohin góljáról még sokat fognak beszélni Forrás: AFP/Olga Maltseva

Az orosz csapat birtokolta többet a labdát, de komoly helyzet sokáig egyik oldalon sem adódott.

A 32. percben aztán a semmiből lőtt egy elképesztő gólt az Zenit.

Egy baloldali beadás után az orosz válogatott Artem Dzyuba tette fel mellel a labdát a mellette érkező Daler Kuzjajevnek, aki fejjel azonnal visszajátszott Dzyubának, aki továbbfejelte a labdát a hosszún érkező Alekszandr Jerohinnak, aki félfordulatból a léc alá bombázott.

A Lazio első nagy helyzetére a 75. perig kellett várni. Ekkor Szergej Milinkovics-Savics beadása után Felipe Caicedo fejelt a tizenegyespontról, de a kísérlete nem sokkal elkerülte a kapu jobb oldalát. Hét perccel később azonban már jobban célzott az ecuadori támadó, Francesco Acerbi balról belőtt labdáját pörgette a jobb alsó sarokba.

A hajrában még megnyerhette volna a meccset a Lazio, de Milinkovics-Savics közeli lövése kapu mellé ment, így maradt a döntetlen. Az orosz csapat ezzel megszerezte első pontját az idei BL-szezonban, a Lazio pedig továbbra is veretlen az F csoportban.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló:
F csoport:
Zenit (orosz)-SS Lazio (olasz) 1-1 (1-0)
gólszerzők: Jerokin (33.), illetve Caicedo (82.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
I
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

A H csoportban a Manchester United a pont nélkül az utolsó helyen álló Basaksehir vendégeként próbálta megőrizni százszázalékos mérlegét. A vörös Ördögök remekelnek a Bajnokok Ligájában, hiszen az első fordulóban bravúrgyőzelmet arattak a Paris Saint-Germain otthonában, múlt héten pedig 5-0-ra legyőzték a Gulácsi Pétert is foglalkoztató RB Leipzig csapatát. A találkozó után a Unitedban triplázó Marcus Rashford elmondta, hogy a Manchester Unitednak mindig így kellene futballoznia, az Old Traffordnak pedig egy valóságos erőnek kellene lennie. Ezt követően a Vörös Ördögök azonnal kikaptak hazai pályán az Arsenal elleni bajnoki rangadón, ami azt jelenti, hogy Ole Gunnar Solskjaer csapata négy hazai bajnoki mérkőzésen csak egy pontot szerzett, és hat lejátszott meccs után csak a 15. helyen szerénykedik a Premier League-ben.

Az Istanbul Basaksehir megszerezte fennállása első Bajnokok Ligája-gólját Forrás: AFP/Ozan Kose

Az angol irányították az első félidőt, de azt túlzás lenne állítani, hogy sziporkáztak volna Isztambulban, szimplán meddő mezőnyfölényben játszottak. A 13. percben aztán valóságos hidegzuhanyt kaptak, ugyanis a teljesen egyedül hagyott Demba Ba a félpályáról indulva tízméteres előnnyel lépett ki ziccerben, és higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt a kivetődő David De Gea mellett, ezzel pedig a török csapat megszerezte első gólját a Bajnokok Ligájában.

A 35 éves és 163 napos Demba Ba a második legidősebb afrikai játékos, aki gólt lőtt a Bajnokok Ligájában. A szenegáli csatárnál csak a Chelsea legendája, Dider Drogba lőtt idősebben gólt a BL-ben. 36 éves és 259 napos volt, amikor 2014 novemberében gólt lőtt és gólpasszt adott a Schalke elleni meccsen.

A 20. percben könnyen emberhátrányba kerülhetett volna a Manchester United.

Mert Gunok kirúgása után Demba Ba lépett ki az elbóbiskoló Axel Tuanzebe mellől, egy az egyben mehetett volna a kapura, de a Manchester United védője lerántotta. A török csapat játékosai érhetően piros lapot reklamáltak, de az olasz Davide Massa egy sárga lappal megkegyelmezett az angol védőnek.

Ezt követően tovább gurigázott a Manchester United, de Ole Gunnar Solskjaer csapata teljesen veszélytelen volt. A 40. percben aztán növelte az előnyét a Basaksehir. A korábbi spanyol válogatott Juan Mata labdavesztése után Deniz Turuc ment el a balszélen, majd egy keresztlabdával kihagyhatatlan helyzetbe hozta Edin Viscát, aki 12 méterről a kapuba helyezett a tehetetlen Dean Henderson mellett.

Arjen Robben óta a bosnyák Edin Visca az első játékos a Bajnokok Ligájában, aki egy meccsen gólt lőtt és gólpasszt adott a Manchester United ellen. A holland legendának legutóbb 2014 áprilisában sikerült ez a bravúr.

Az angol csapatnak a gyenge játéka ellenére volt mibe kapaszkodnia a folytatásra, ugyanis az első félidő hajrájában szépíteni tudott. Luke Shaw baloldali beadását a francia Anthony Martial fejelte hat méterről a bal alsó sarokba.

A második félidő is hasonló mederben zajlott. A Manchester United járatta a labdát, de túl sok kreativitás nem volt a játékában. A legnagyobb helyzete az 55. percben adódott Bruno Fernandes szabadrúgása után, de Mert Gunok vetődve hárítani tudta a portugál középpályás lövését.

A második félidőben a Manchester United 68%-ban birtokolta a labdát, de a játékáról mindent elmond, hogy 45 perc alatt csak két kaput eltaláló lövése volt, így az angol csapat elszenvedte első vereségét a Bajnokok Ligája idei szezonjában.

A Manchester United szenvedett Isztambulban Forrás: AFP/Ozan Kose

A Manchester United a legutóbbi három idegenbeli meccsét elvesztette Törökországban.

H csoport:
Basaksehir (török)-Manchester United (angol) 2-1 (2-1)
gólszerzők: Ba (13.), Visca (40.), illetve Martial (43.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY