Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéhez hasonlóan a negyeddöntő első mérkőzésén is a szakadék szélére sodorta magát a Barcelona, miután kilátástalan játékkal 3-0-s vereséget szenvedett a Juventus vendégeként. Az érett futballt bemutató olaszok remekül időzítették szezonbeli talán legjobb teljesítményüket, míg a túloldalon ismét megmutatkoztak a Barcelona gyengeségei: az MSN-függőség, a védelem határozatlansága és Luis Enrique taktikai hiányosságai. Nézzük, hogyan látták a párharc első felvonását a Barca–Juve főszereplői!
A torinói 3-0 után nagyon közel került az elődöntőhöz a Juventus Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Pier Marco Tacca

Az új Messi beárnyékolta az igazit

A Juventus története során először szerzett három gólt, és első alkalommal nyert egynél nagyobb különbséggel a Barcelona ellen. A sikerben oroszlánrészt vállalt a torinóiak 23 éves támadója, Paulo Dybala, aki 22 perc alatt ugyanannyi gólt lőtt kedd este, mint a BL-szezon eddigi összes mérkőzésén (kettőt).

Dybala túlragyogta Messit, a Juve kiütötte a Barcát a BL-ben

A párizsi után a torinói gyors is elgázolta a katalánokat. Innen lesz visszaút?

Maurizio Zamparini, a leköszönő palermói klubelnök utolsó nagy felfedezettjét 2015 nyarán 33 millió euróért szerződtette a Juventus, és már az első szezonjában letette névjegyét a fiatal argentin: 46 mérkőzésen 23 gólt és 9 gólpasszt hozott össze. Honfitársa, Gonzalo Higuaín érkezésével a 2016–2017-es szezonra a Juve egyik legfontosabb kulcsemberévé nőtte ki magát Dybala (16 gól és 8 gólpassz), és ezt azzal is jelezte, hogy

a szezon eddigi legfontosabb mérkőzésén, a világ egyik legjobb csapata ellen jelentette ő a különbséget.


„Boldog vagyok, mert gyermekként ilyen estékről álmodoztam, és ez most valóra vált. Nagyon jó úton haladunk a céljaink felé, és a maihoz hasonló győzelmek csak növelik az önbizalmunkat" – mondta a Barca legyőzése után.

Ez a meccs nem Messiről, hanem egy másik argentinról szólt Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

– folytatta Dybala, akit a mérkőzés legnagyobb Barca-helyzetét földöntúli reflexszel hárító Gianluigi Buffon a világ öt legjobb játékosa közé sorolt.

„Dybala elképesztően sokat fejlődött az elmúlt két évben, gyakran mondogatom, hogy helye van a világ öt legjobb játékosa között, de a top 3-tól sincs messze. Ezt minden mérkőzésen bizonyítania kell, de ahogy láthattuk, képes megfelelni a vállára nehezedő óriási elvárásoknak" – mondta Buffon 16 évvel fiatalabb csapattársáról.

STATISZTIKA

A Juventus 48 mérkőzés óta veretlen hazai pályán, legutóbbi 16 mérkőzését megnyerte saját stadionjában.

„A 3-0-s eredmény nem túlzó, megmutattuk, milyen minőség rejlik a csapatban. Ma este elégedettek lehetünk, de tudjuk, még nem vagyunk ott az elődöntőben. A 2015-ös, 3-1-re elvesztett BL-finálé óta nemcsak a játékunk lett jobb, hanem az önbizalmunk is megnőtt.

A Juventus kapta a legkevesebb gólt a 2016–2017-es BL-szezonban: kettőt Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Luis Enrique: Kudarcot vallottam

A Barcelona hiába nőtt ellenfele fölé több statisztikai mutatóban is, futballja súlytalan és hatástalan volt. Sokkal többet birtokolták a labdát (32%-68%), többet passzoltak (205-538) és lőttek (14-16), mégis nagyon messze voltak egy olyan eredménytől, amely némi reménnyel kecsegtetett volna az április 19-i visszavágóra.

STATISZTIKA

Luis Enrique kinevezése óta a Barcelona először vesztett el egymás után két idegenbeli BL-mérkőzést.

Ha az első 45 percet odaajándékozod az ellenfélnek, egyértelmű, hogy problémáid lesznek" – nyilatkozta a lefújás után Luis Enrique, aki a folytatásban önmagát sem kímélte.

Luis Enrique Torinóban is átélte a párizsi rémálmot Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A visszavágóig sokat kell javulnunk, elemeznünk kell a hibákat, tanulni belőlük. Másodszor kell felébrednünk egy rémálomból, nehéz lesz, de talpra kell állnunk, és megfordítanunk a párharcot."

A szünetben André Gomes beállításával próbált javítani csapata teljesítményén a spanyol mester (azt a Mathieu-t váltotta, akinek védő létére egyetlen sikeres szerelése sem volt az első 45 percben), a Twitteren azonnal beindult a viccelődés, hogy nagy a baj, ha a szezonban értékelhető meccset alig játszó portugáltól várják a fordulatot a Barcánál.

„Az első félidőben buta hibákat követtünk el, a Juventus pedig van annyira jó csapat, hogy megbüntesse ezeket. Hogy feléledtek-e bennünk a párizsi emlékek?

Ha képesek leszünk kihozni magunkból a maximumot, nem lehetetlen a továbbjutás" – ezt már Andrés Iniesta mondta.

Allegri utazott már 2-0-val a Camp Nouba

Massimiliano Allegrinek a kedd esti volt a 10. mérkőzése vezetőedzőként a Barcelona ellen, ebből kétszer ült a Juventus, és nyolc alkalommal az AC Milan kispadján, mérlege két győzelem, három döntetlen és öt vereség.

Emlékezetes párharca volt a Barca ellen a 2012–2013-as BL-szezon nyolcaddöntőjében. Akkor a Milan hazai pályán 2-0-ra nyert, de a visszavágón 4-0-ra kikapott, és kiesett.

Van miért visszavágnia a Barcának Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Stringer

„Dicséret illeti a csapatomat, mert remek teljesítményt nyújtott támadásban és védekezésben is.

Fontos lépést tettünk az elődöntő felé, a visszavágó viszont egy teljesen más mérkőzés lesz, nem tudom megmondani, hány százalék esélyünk van a továbbjutásra" – értékelt a lefújás után a Juve mestere.

STATISZTIKA

Allegri kinevezése óta egyetlen olyan sorozat volt, amelyet nem nyert meg, vagy amelynek nem jutott el a döntőjéig a Juventus (BL, 2015-2016).

„Álmodozó vagyok, de közben realista is. Az elmúlt években egy felfelé ívelő útra léptünk, boldogsággal tölt el, amit a pályán láttam a srácoktól. A Juventus tiszteli az ellenfeleit, de

– tette hozzá Allegri, aki holnaptól már a Pescara elleni bajnokira és az olasz bajnoki cím bebiztosítására koncentrál.

Él és virul a Higuaín-átok

A Barcelona elleni első mérkőzés nemcsak a Juventusnak, hanem a nyáron 90 millióért igazolt csatárnak, Gonzalo Higuaínnak is a szezon egyik nagy tesztje volt. Az argentin gólvágó az elmúlt években rendre megkapta, hogy hiába ontja a gólokat augusztustól májusig (ebben a szezonban 43 találkozón 27-nél tart), ha a fontos, igazán nagy téttel bíró meccseken rendre alulteljesít.

Higuaín a mezőnyben hasznos volt, de négy kísérletéből egy sem ment be Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Nos, a Juventus remek eredménye ellenére az első számú gólfelelős nagymeccses statisztikái ezen az estén sem javultak: ez volt a 23. fellépése a BL kieséses szakaszában, mindössze két gólt szerzett ezeken a mérkőzéseken, miközben a csoportkörben 38 mérkőzésen 13 gólja van. Emellett ez volt a 19. Barcelona elleni találkozója, és csupán három találatot jegyez a katalánok ellen.

Lemaradt a gólokról? Olvassa el összefoglaló cikkünket! Érdeklik a részletek? Tekintse meg a mérkőzés legfontosabb adatait Livescore-oldalonkon, ahol a BL-negyeddöntő további összecsapásait és sok más eredményt is élőben követhet!

Emberi gesztusok a dortmundi támadás árnyékában

A kedd este másik BL-negyeddöntőjét szerda 18.45-re halasztották, miután több robbanás is történt az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre tartó Borussia Dortmund buszának közelében, másfél órával a kezdő sípszó előtt.

A támadás egyetlen sérültje Marc Bartra volt. A spanyol védő egyik keze eltörött, illetve több szilánk is megvágta, az este folyamán megműtötték, ezt a a német klub és a futballista családja is megerősítette.

Ennél az ablaknál ült és sérült meg Bartra Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

A stadion kiürítése simán ment, a Dortmund és a Monaco szurkolói már a lelátón jelesre vizsgáztak, amikor a két tábor egymást éltette, majd a dortmundiak ingyenes szálláslehetőségeket ajánlottak fel a francia drukkereknek, akik a Twitteren a #bedforawayfans (#ágyatavendégszurkolóknak) hashtaggel tudtak segítőkész befogadókat keresni.

Eközben a futballvilág számos képviselője, klubok és játékosok fejezték ki együttérzésüket a Dortmundnak.

A támadásról és a fejleményekről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben:

Robbantás Dortmundban, elmarad a BL-meccs

A német csapat buszánál történt a robbanás. Marc Bartra kórházba került.