27 év után végre lecsapnak a sorsfordító tragédia felelőseire

Hillsborough tragédia, futball, foci, nottingham, liverpool, FA-kupa, sheffield
TO GO WITH AFP STORY BY TOM WILLIAMS (FILES) In a file picture taken on April 20,1989 thousands of bunches of flowers, wreaths and tributes lie on the pitch at Anfield stadium pitch in memory of the 96 football fans who died in the Hillsbourgh Stadium Disaster during a match between Liverpool and Nottingham forest in Sheffield. April 15, 2014 marks the 25th anniversary of the Hillsbourgh Stadium Disaster in which 96 people died at the FA Cup semi-final match between Liverpool and Nottingham Forest, remembered as the blackest day in British sport. AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Lezárult az angol futball történetének legnagyobb tragédiájaként 96 halálos áldozattal járó Hillsborough-tragédia nyomozása, az ügyészség 23 vádemelési javaslatot kapott a nyomozóktól. Többek között gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával néznek majd szembe a bűnösok. 

1989. április 15-én az angol futball történetének legsúlyosabb tömegkatasztrófájában 96 ember vesztette életét (94-en a helyszínen, egy 14 éves, súlyosan sérült kisfiú négy nappal később, az utolsó áldozat pedig négy évet feküdt kómában, mielőtt 1994 márciusában meghalt), és további 170 szurkoló szenvedett sérüléseket.

A Hillsborough-tragédia alapjaiban változtatta meg az angol labdarúgást, utána készült el az a Taylor-jelentés, aminek köszönhetően az összes angliai stadiont átépítették, de a tragédiának más, mai napig érezhető hatása is volt.

A nap, amely megváltoztatta az angol futballt

Az esetről beszámoló újságok, különös tekintettel a The Sun mind a liverpooli szurkolókat tették felelősség a Sheffieldben lejátszott, Liverpool-Notthingham Forest FA-kupa-elődöntőben történtek miatt.

A bulvárlap gyomorforgató hazugságokat közölt a liverpooli táborról,

amiért az újságot a mai napig bojkottálják a városban, de a hatóságok is évtizedekig adósak maradtak az eset kivizsgálásával.

23 ügyben jöhet vádemelés

Az alapos viszgálatokat végül olyan civil szervezetek kényszerítették ki, mint például a Hillsborough Family Support Group, amelynek elnöke, Trevor Hicks két tizenéves lányát veszítette el a tragédiában. A minden részletre kiterjedő nyomozás után 2016 áprilisában végül kijelentették,

a liverpooli szurkolók nem tehettek a tragédiáról, annál inkább a szervezők,

akik ellen tovább folytatták a nyomozást.

96-an nem élték túl a Hillsborough-tragédiát Forrás: AFP

Az események rekonstruálása után csütörtökön lezárult a nyomozás, aminek eredményét a hatóságok átadták a Királyi Ügyészi Hivatalnak, és a Guardian már azt írja, 23 ügyben vádemelési javaslatot is tettek különböző személyek és szervezetek ellen.

Súlyos vádakkal néznek szembe a bűnösök

A huszonhárom vizsgált ügyből tizenöt kapcsolódik szorosan a tragédiához, a fennmaradó nyolc személy ellen pedig külön nyomozást folytatnak a dél-yorkshire-i rendőrség belső ellenőrei. Ők azok a rendőrök és rendfenntartók, akik a civil szervezetek szerint segítették a hatóságokat abban, hogy a liverpooli szurkolókra kenjék a felelősséget a tragédiáért, amikor fontos tényeket hallgattak el a közvélemény elől.

Öt nappal a tragédia után így nézett ki az Anfield Road Forrás: AFP/

Az ügyészségnek elküldött nyomozati anyag értelmében

gondatlanságból elkövetett emberölés, a hatóságok munkájának akadályozása, és foglalkozáskörben elkövetett, halált okozó hanyagság

lehet a vád a 15, közvetlenül is érintett személy, illetve szervezet ellen. Emellett vélhetően többrendbeli szabálysértésért előveszik a szervezőket, akik nem tartották magukat az 1975-ben elfogadott, sportpályák biztonságára vonatkozó törvényekhez.

Az ügyészségnek a brit lap szerint 6-8 hónapra lesz szüksége a nyomozati anyag áttekintéséhez, és a vádemelés előkészítéséhez.