Vágólapra másolva!
A Ferencváros úgy kötelezte a vénaszkenner használatára a szurkolókat, hogy az Általános Szerződési Feltételek szerint nem is volt kötelező használni. Azóta a klub változtatott a szerződési feltételeken, most már valóban kötelező szkennelni.

A köztudottan a jelenlegi Fradi-vezetés, különösen Kubatov Gábor elnök ellen harcoló Fradimob oldal beszámolója szerint az ÁSZF-ben nem volt lefektetve, hogy kötelező lenne szkennelni.

A szurkolói kártya kiváltásához szükséges regisztráció során megadandó adatokat két csoportra bontották:
1. Kötelezően megadandó adatok: megadásuk a szurkolói kártya igénylésének és annak birtoklásának feltétele.
2. Opcionálisan megadható adatok: a mérkőzésekre való gyorsabb bejutást és a könnyebb kapcsolattartást segítik elő, de nem kötelező feltételei a szurkolói kártya igénylésének.

Így kell szkennelni Forrás: FradiMédia

Ehhez még azt is hozzátették, hogy azon regisztrálók, akik minden kötelező adatot megadnak és ezek alapján jogosulttá válnak a szurkolói kártyára, az opcionálisan megadható adatok meg nem adása miatt nem kerülnek hátrányba a regisztrációs folyamat során, ám elesnek az azok megadásával kapcsolatos lehetőségektől, így például a könnyebb kapcsolattartástól. A vénaszkennelés tehát csak opcióként volt feltüntetve.

Az ultrák az Újpest elleni derbi alatt is tiltakoztak a szkenner ellen Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Fradimob üzemeltetői kipróbálták, hogy tudnak-e jegyet venni szkennelés nélkül, és bár nem volt egyszerű dolguk, de kaptak szurkolói kártyát és belépőt is. "Igaz, volt egy kisebb vitánk az ügyintézővel, mert az ragaszkodott a vénaszkenneléshez, mi azonban elétettük az általuk megalkotott ÁSZF-et, és erre hivatkozva kértük a kártyát. Végül kijött a regisztrációs központ vezetője, aki láthatóan nem tapsolt örömében, hogy erre hivatkozunk, de kiadták a kártyát. Igaz, kikötötték, hogy jegyet nem fogunk tudni venni, és a meccsre sem mehetünk majd be. Ezt azért kipróbáltuk, és láss csodát, sikerrel jártunk" - írta az oldal.

Már kötelező szkennelni

Az eset után módosította a klub az Általános Szerződési Feltételeket, és kötelezővé tették a vénalenyomat készítését. A szabályzat szerint, ha módosítanak az ÁSZF tartalmán, azt dőlt és aláhúzott betűvel, a törléseket pedig áthúzott betűvel kell, hogy megjelenjenek, így jelenleg is látható az oldalon a változtatás, de mi is megmutatjuk:

A piros részt húzták ki a változtatás során Forrás: Fradikartya.hu

Egy klubhoz közeli forrástól az Origo úgy értesült, hogy az Általános Szerződési Feltételeket még a Groupama Aréna nyitómeccse, a Chelsea elleni találkozó előtt írták, és akkor még nem volt benne a sporttörvényben, hogy a klub kötelezővé teheti a vénaszkenneres beléptető rendszert.

A klub szerint ellentmondásosan ugyan, de benne volt

Az FTC tehát abban hibázott, hogy nem módosította azonnal az ÁSZF-et, noha a klub szerint ellentmondásosan benne volt a szkennelés kötelező volta is, hiszen a szurkolói kártya igénylése során felvételre kerülő adatok között ott szerepelt kötelezőként a "tenyérhálózat alapján generált HASH-kód" kitétel. Mögötte azonban zárójelben korábban az jelent meg, hogy "a regisztráció során kerülhet felvételre a mellékletben foglalt szabályozás szerint", ezt módosította a klub arra, hogy "a regisztráció során kerül felvételre" .

Az FTC szerint ellentmondásosan ugyan, de az eredeti ÁSZF-ben is benne volt, hogy kötelező a vénaszkenner Forrás: Fradikartya.hu