Vágólapra másolva!
Mostantól bármely futballbarát otthonába eljuthat a legendás angol-magyar, miután az Évszázad mérkőzése a találkozó 55. évfordulóján megjelent DVD-n.  A keddi bemutatón - amelyre Angliából és Brazíliából is érkeztek újságírók - jelen volt az 1953. november 25-ei, helyi idő szerint 14:17 órakor kezdődött összecsapáson pályára lépő Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, a tartalékként a kispadon ülő Sándor Károly és Várhidi Pál, valamint a mérkőzést kommentáló Szepesi György is.

Húsz éve minden november 25-én összejönnek az Aranycsapat tagjai, és megemlékeznek a 6:3-ról. Bár sajnos egyre kevesebben vannak az egykori csapattagok a hagyományoknak azonban idén is eleget tettek a londoni hősök. Az évszázad mérkőzése után 55 évvel ráadásul egy olyan ajándékot kaptak Buzánszkyék, amely méltó emléket állít a magyar labdarúgás egyik legnagyobb sikerének: a Puskas.com Kft. kiadásában ugyanis megjelent a 6:3 DVD-n.

A Puskás Pancho Sport Pubban Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Várhidi Pál, Sándor Károly és Szepesi György volt a főszereplő. Jókedvvel sztoriztak, és ahogy annak idején az edzések és az utazások alkalmával, most is folyamatosan ment a zrika.

Grosics Gyula, a legendás kapus a következőképpen emlékezett vissza: "Tíz nappal a nagy meccs előtt döntetlent játszottunk Budapesten a svédekkel. A találkozón ott volt az angolok egyik megfigyelője, aki elmondta otthon a tapasztalatait. Az ellenfél biztos volt abban, hogy gólokkal fog legyőzni minket, ezért az angolok az évszázad mérkőzéseként harangozták be az összecsapást, tehát nem mi neveztük el így. Érdekes egyébként, hogy a kapott gólokra egyáltalán nem emlékszem. A hat rúgott találat olyan csodálatos érzéssel töltött el, hogy teljesen kitörölte a fejemből a kapott gólokat. Fontos, hogy nem 11 focista, hanem 15 millió magyar aratta azt a sikert. A győzelem egyedülálló identitást adott a magyaroknak a XX. században" - mondta Grosics.

Szepesi György riporter, az Aranycsapat 12. tagja a következőket mondta: "Hatalmas esemény volt ez. A magyar rádió mellett a BBC is élőben adta a mérkőzést. Én valahogy megéreztem a svédek elleni döntetlen után, hogy hatalmas eredményt fogunk elérni Angliában, ezért 10 nappal a mérkőzés előtt jeleztem a rádió vezetőségének, hogy a délután három órakor kezdődő találkozót este nyolc órakor felvételről is le kell majd adni. A főnökeim szkeptikusak voltak, de bejött a megérzésem, így aznap kétszer is végighallgathatták a magyarok az évszázad mérkőzését" - mondta Szepesi.

"Nem ismertük az angolokat, de a 6:3 után ők alaposan megismertek minket, ráadásul ezt a májusi 7:1-gyel megpecsételtük" - mondta Buzánszky Jenő.

"Ennél szebb dolog nincs is az életben. Elképesztően szerencsés embernek mondhatom magam, hogy ezekkel az emberekkel én együtt futballozhattam" - emlékezett Sándor Károly, aki szerdán ünnepli 80. születésnapját.

"Én voltam a legfiatalabb a csapatban. Nem sokkal a mérkőzés előtt Sebes Gusztáv szövetségi kapitány felfigyelt rám egy romániai utánpótlástornán, és kivitt Londonba mint védőtartalékot. Hatalmas megtiszteltetés volt, soha nem felejtem el" - tette hozzá Várhidi Pál.

A visszaemlékezést a helyszínen hallgathatta végig egy brazil újságíró is, aki csak azért utazott Dél-Amerikából Budapestre, hogy interjút készíthessen az Aranycsapat még élő legendáival.