Vágólapra másolva!
Aligha lehet kérdéses, hogy az FC Barcelona és a Chelsea FC manapság Európa legjobb klubcsapatai közé tartozik, és a két egyesület több ponton is kapcsolódik egymáshoz. Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan egy újabb kapcsolódási pont is lesz a barcelonai és a londoni gárda között, mert egyre több külföldi lap ír arról, hogy a két csapat középpályásai, Deco és Frank Lampard klubot cserélhetnek.

Spanyolországban az FC Barcelona, Angliában pedig a Chelsea FC egyaránt két éve mondhatja magát bajnokcsapatnak, és a két egyesület a Bajnokok Ligája legutóbbi két kiírásában egyaránt találkozott egymással az egyenes kieséses szakaszban.

A 2004-2005-ös szezonban a José Mourinho vezette Chelsea jutott tovább, egy évvel később viszont a Frank Rijkaard által irányított Barca volt a továbbjutó. A jelenleg idényben már a csoportkörben összekerült a két együttes, és a londoni összecsapáson a hazaiak nyertek 1-0-ra - a "visszavágóra" jövő kedden kerül majd sor.

További kapcsolódási pont a klubok között, hogy a Chelsea portugál mestere pályafutásának elején az FC Barcelona pályaedzője volt Sir Bobby Robson, illetve Louis van Gaal mellett, míg a katalánok a nyáron éppen a Chelsea-től igazolták le az izlandi csatárt, Eidur Gudjohnsent.

A két egyesület vezetősége tehát az elmúlt két és fél esztendőben meglehetősen sokat találkozott egymással, és lehet, hogy ez adott alapot annak a pletykának, miszerint a Barca szeretné megszerezni a Chelsea középpályását, Frank Lampardot - és cserébe akár a portugál Decót is hajlandó lenne átadni. Ez a híresztelés már a nyáron is erősen tartotta magát, de akkor kacsának bizonyult, ám a jelek szerint mind Angliában, mind Spanyolországban továbbra is tartja magát a játékoscsere lehetősége.

A pletykát elsősorban két olyan tény táplálja, amellyel tulajdonképpen nem lehet vitakozni, ám már két évvel ezelőtt is igaz volt. Egyrészt hogy a Chelsea középpályásának a barátnője és gyermekének anyja, Elen Rives katalán származású, másrészt pedig az, hogy Deco Mourinho nagy kedvence volt az FC Portóban. Mindez már elég alapot adott annak, hogy elterjedjen a pletyka, kérdés, hogy mennyi a valóságalapja.

A hírek szerint a transzfert inkább a Barcelona forszírozza: a klub sportigazgatója, Aitor "Txiki" Beguiristáin állítólag nagy rajongója Lampardnak, és úgy véli, hogy a csapatból éppen egy ilyen jellegű, erőszakos, sokat futó középpályás hiányzik - arról nem is beszélve, hogy Lampard megszerzésével a legutóbbi FIFA World Player szavazás első három helyezettje a Barcelonáé lenne.

Erősíti a híresztelést, hogy az angol középpályás szerződése 2008-ig szól a Chelsea-nél, és a kontraktus meghosszabbításáról szóló tárgyalások egyelőre záronyra futottak: a focista azt szeretné, ha fizetése elérné a két új szerzeményét, Michael Ballackét és Andrij Sevcsenkóét, akik heti 130 ezer fontot kapnak. Más kérdés, hogy Lampard jelenlegi formájában aligha lenne erősítés a Barcelona számára, elvégre a középpályás mostanában nem játszik valami jól, pedig Mourinho mester folyamatosan bizalmat szavaz neki.