Vágólapra másolva!
A világ- és Európa-bajnok Kós Hubert a Federal Wayben rendezett Pac-12 elnevezésű versenyen megdöntötte az össz-amerikai egyetemi rekordot 200 yardos hátúszásban. A csúcsdöntés nem mindennapi körülmények között született, ugyanis a magyar úszó edzője majdnem hazaküldte a klasszis sportolót.

A 20 éves úszó szombaton 1:35.69 perces időt teljesített, így a négyszeres olimpiai aranyérmes Ryan Murphy 2016-ban felállított idejénél úszott négy századdal jobbat. Kós Hubert később elárulta, nem mindennapi körülmények között sikerült csúcsot döntenie, mert nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy a döntőben ne legyen ott a rajtnál. 

"Az előfutamban történelmet írtam. Hát a magam módján, mert csináltam egy ’negative split’-et (jobb lett a második száz (49.44), mint az első (49.61)). El tudod képzelni, Bob mennyire örült. Majdnem hazazavart a döntő előtt. Ezt inkább nem részletezném. Este a csúcs meg úgy jött össze, hogy kábé szinte mindent elrontottam. 

Ott kezdődik, hogy majdnem elszámoltam, mennyi van hátra. Nyolc hossz, az rengeteg. Az utolsó ötvenre fordulva hirtelen belém vágott, hogy még száz yardot kell menni. Nem éreztem, hogy addig négy hossz ment le vagy hat. Ehhez képest jött össze a rekord" -

olvasható a szövetség Facebook-oldalán Kós Hubert beszámolója.

Kós Hubert elképesztő körülmények között döntött rekordot
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A világbajnok úszó egyébként saját bevallása szerint nem erre a legbüszkébb, hanem arra, hogy simán behozta első helyre a 4x100-as arizonai váltót, ráadásul jobb idővel, mint amivel magát a százat nyerték (41.25-öt jött, 41.63 volt a győztes idő). 

Mindezt borzalmas reakcióidővel, mert nem éreztem, hogy jön be az előttem úszó. Szóval ahhoz képest, hogy kábé semmi sem stimmelt egész este, annyira nem sikerült rosszul" -

tette hozzá a párizsi olimpia egyik magyar aranyesélyese, akinek az edzője, Bob Bowman csak annyit mondott a rekord után, hogy "miért aludta át az első százat", de később azért megdicsérte tanítványát.