Pogacar nyerte az utolsó hegyi szakaszt a Tour de France-on

cycling Horizontal
UAE Team Emirates' Slovenian rider Tadej Pogacar wearing the best young rider's white jersey cycles ahead of AG2R Citroen Team's Austrian rider Felix Gall (C) and Jumbo-Visma's Danish rider Jonas Vingegaard wearing the overall leader's yellow jersey (L) to the finish line to win the 20th stage of the 110th edition of the Tour de France cycling race 133 km between Belfort and Le Markstein Fellering, in Eastern France, on July 22, 2023. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Tadej Pogacar diadalmaskodott a Tour de France országúti kerékpáros körverseny utolsó előtti, 20. szakaszán, amelyen Jonas Vingegaard a sárga trikó megtartásával az összetett győzelem és a címvédés küszöbére lépett.

Szombaton az utolsó hegyi befutós etap, a Belfort és Le Markstein Fellering közötti 133,5 kilométeres, hat kategorizált emelkedőt tartalmazó táv várt a mezőnyre. Az idény végén visszavonuló francia közönségkedvenc, Thibaut Pinot számára ez volt az utolsó esély egy jó szakaszeredmény elérésére hazája háromhetes körversenyén. Rajta kívül is többen komoly motivációval vágtak neki a tekerésnek: a szakaszgyőzelmen túl vetélkedés folyt a hegyi pontverseny győztesét illető pöttyös trikóért, amelyért még hárman voltak harcban, a kategóriát vezető olasz Giulio Ciccone, az osztrák Felix Gall és az összetettet vezető dán Jonas Vingegaard. Nem dőlt még el eddig az összetett harmadik helye sem, ezt a brit Adam Yatesnek ikertestvére, Simon, valamint két spanyol rivális, Carlos Rodríguez és Pello Bilbao ellen kellett megvédenie.

A számos különböző célkitűzésnek megfelelően nagy iramú szakasz korai részén földre került Rodríguez, illetve Vingegaard első számú hegyi segítője, a kilencedik pozíciót elfoglaló amerikai Sepp Kuss is, akik sérüléseik ellenére folytatni tudták a versenyt, mindketten vérző arccal.

A tízfős szökevénycsoportban tekerő Ciccone az első négy emelkedőn gyűjtött pontjaival biztosította elsőségét a hegyi pontversenyben, így amennyiben vasárnap célba ér Párizsban, Claudio Chiappucci (1992) után lesz ismét olasz pöttyös trikós.

Bő harminc kilométer volt hátra, mikor az utolsó előtti emelkedőn Pinot megindult a széthulló élcsoportból, a hegyre kilátogató több tízezer szurkoló üdvrivalgása között szelte a kilométereket,

miközben lejtmenetben az esélyesek csoportjában csapat- és honfitársa, az összetettben tizedik David Gaudu bukott egy kanyarban. Az utolsó hegyen az összetettben második helyen tetemes hátránnyal álló szlovén Tadej Pogacar megindulása rombolta szét ezt a bolyt, Pinot-t utolérve összeért egy hatfős csoport, amelyből Gall, Vingegaard és Pogacar tudott továbbmenni, hozzájuk a záró öt kilométerre értek fel a Yates ikrek.

Ők öten döntötték el az elsőséget, a sprintjében bízó Pogacar tökéletes felvezetést kapott csapattársától, az összetettbeli harmadik helyét megőrző Adam Yatestől, aki a Touron és a Vuelta a Espanán elért korábbi negyedik helyei után pályafutása legjobb eredményével zárhat háromhetes körversenyen. A 24 esztendős Pogacar idei második, pályafutása 11. Tour-szakaszsikerét ünnepelte, Vingegaard-t pedig a párizsi finálé választja el attól, hogy a tavalyi év után idén is sárga trikósként térhessen haza Dániába.

Tadej Pogacar nyerte az utolsó hegyi szakaszt Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A 110. Tour de France vasárnap a Saint-Quentin-en-Yvelines-ből induló 115,1 kilométeres szakasszal zárul a Champs-Élysées-n.

A 33 éves Pinot hetedikként fejezte be az etapot.

Eredmények:
20. szakasz, Belfort-Le Markstein Fellering, 133,5 km, hegyi befutó:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:27:18 óra
2. Felix Gall (osztrák, AG2R Citroën) azonos idővel
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) a. i.
4. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) a. i.
5. Adam Yates (brit, UAE) 7 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 79:16:38 óra
2. Pogacar 7:29 perc hátrány
3. A. Yates 10:56 p h.
4. S. Yates 12:23 p h.
5. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 12:57 p h.