Észak-Korea lemondta a tokiói olimpiai részvételt

Oly Horizontal OLYMPIC GAMES
Észak-Korea küldöttsége a 2016-os riói nyári olimpia nyitóünnepségén
Vágólapra másolva!
Észak-Korea nem vesz részt a 2021-es tokiói nyári olimpiai játékokon, mert félti a sportolóit a koronavírus-járvány miatt.

A döntést már jóval korábban meghozták. Észak-Koreában március 25-én ülésezett a helyi olimpiai bizottság, amely a sportolók és valamennyi észak-koreai résztvevő távolmaradása mellett döntött. A döntés azonban csak most került nyilvánosságra.

"Észak-Korea nem vesz részt a tokiói játékokon, hogy megvédje sportolóit a vírussal kapcsolatos globális egészségügyi válsághelyzetektől" - jelentette a phenjani állami hírügynökség.

Ezzel az ázsiai ország az első olyan állam, amely a pandémiára hivatkozva hivatalosan is bejelentette távolmaradását a 2021-es nyári olimpiai játékoktól.

Frissítés: Kedden délután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a hírre reagálva jelezte, hogy több alkalommal is kereste a telekonferencia lehetőségét az észak-koreaiakkal, meg akarta tárgyalni a koronavírus-helyzetet az országban, de nem járt sikerrel.

"A NOB nem kapott hivatalos kérelmet a Koreai NDK olimpiai bizottságától arra vonatkozóan, hogy mentsük fel az Olimpiai Charta szerinti részvételi kötelezettsége alól" – mondta kedden a NOB egyik szóvivője.

Ez lesz 1988 óta az első alkalom, hogy a Koreai NDK hiányozni fog a nyári olimpiáról, akkor a hidegháború miatt bojkottálta a szöuli játékokat.

Forrás