Kilenc hónapra eltiltották a brutális balesetet okozó kerékpárost

Jakobsen
Dutch cyclist Fabio Jakobsen's bicycle (behind,L) flies through the air as he collides with compatriot Dylan Groenewegen (on the ground ,L) during the opening stage of the Tour of Poland race in Katowice , southern Poland on August 5, 2020. - The Dutch rider was fighting for his life on Wednesday after he was thrown into and over a barrier at 80km/h in a sickening conclusion to the opening stage of the Tour of Poland. (Photo by Szymon Gruchalski / Forum / AFP)
Vágólapra másolva!
A holland Dylan Groenewegent kilenc hónapra eltiltotta a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), mert olyan versenybalesetet okozott augusztus elején, amelyben honfitársa, Fabio Jakobsen súlyosan megsérült és kómába is került.

Az UCI döntése indoklásában utalt a baleset körülményeinek kivizsgálására, amelynek során az együttműködő Groenewegen elismerte, hogy a lengyel országúti körverseny nyitószakaszának hajrájában letért a sprintvonaláról, és ezzel megsértette a szervezet versenyszabályait. A Jumbo-Visma kerekese elismerte felelősségét, és elfogadta a büntetést, amelynek értelmében 2021. május 7-ig felfüggesztették.

A 27 éves Groenewegen hangsúlyozta: az eset örökké fekete folt marad karrierjében. Kiemelte: tettének következményei rendkívül sajnálatosak és súlyosak, és reményét fejezte ki, hogy tanulsággal szolgál majd minden sprinter számára. Hozzátette: figyelemmel kíséri honfitársa felépülését, és reméli, hogy egy nap majd vissza tud térni.

Hatalmas bukással ért véget a lengyel körverseny első szakasza - videó

A Tour de Pologne első szakaszát hatalmas bukás zárta, többen is megsérültek. A legrosszabbul Fabio Jakobsen, a Deceunick-QuickStep versenyzője járt, aki Dylan Groenewegen, a Jumbo-Visma kerekese mellett próbált kibújni a szakasz utolsó méterein, de beleakadt a pálya széli kordonba, amit magával rántott. Az útra kerülő darabokban végül többen elestek.

Augusztus 5-én a Slaski és Katowice közötti közel 196 kilométeres etap hajrájában a sprinterek vetélkedtek a győzelemért, Groenewegen mintegy 75 kilométer/órás sebességnél nem hagyott elég helyet a kordonok mellett a hátulról érkező Jakobsennek (Deceuninck - Quick-Step), aki több kordont és egy ott álló útvonalbiztosítót felborítva az út mellé zuhant. Jakobsent súlyos, életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította kórházba, ahol megműtötték a koponyáját és az arcát. Az akkor még 23 éves kerékpáros arcának minden csontja eltört, az összes fogát elvesztette és két napig mesterséges kómában tartották. Később azt mondta: örül, hogy egyáltalán életben maradt. Jakobsenre jövőre újabb rekonstrukciós arcműtétek várnak, Groenewegen a balesetben kulcscsonttörést szenvedett, így ő is műtétre szorult.