Hasonmásokat is bevetett a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség a doppingellenőrök megtévesztésére

81973107 Horizontal DOCUMENTATION-SELECTION SUMMER OLYMPIC GAMES MAN HIGH ANGLE WEIGHTLIFTING JOY SHOUTING LOGO
Dmitriy Klokov of Russia reacts after successful lift in the men's 105 kg weightlifting event during the 2008 Beijing Olympic Games in Beijing on August 18, 2008. AFP PHOTO/JUNG YEON-JE (Photo by JUNG YEON-JE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtöki bejelentése szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél (IWF) végzett hároméves nyomozás során bizonyítékokat találtak doppingminták hamisítására, valamint arra, hogy "hasonmások" helyettesítettek sportolókat a mintavételek során.

A WADA közölte: hat ország 18 súlyemelőjét gyanúsítja azzal, hogy hamis doppingmintát szolgáltatott,

és a mintavételi folyamatban "hasonmások" személyesítették meg őket.

A WADA 2017-ben, több különböző tárgyú vizsgálatot indított, ezek során többek között a vizeletminták kicserélésének ügyében kezdtek nyomozásba, valamint igyekeztek utánajárni azoknak a vádaknak, melyek szerint egy magas rangú IWF-tisztviselő pénzt kapott azért, hogy elintézze, ne ellenőrizzék az orosz sportolókat. Egy harmadik WADA-vizsgálat azért indult, mert állítólag a romániai súlyemelésben szervezett doppingolás folyt, valamint az ebben érintettek védelmet kaptak ellenszolgáltatásért cserébe.

Lassan padlóra kerül a nagy múltú sportág Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

"A WADA megdöbbent a vizsgálatok eredményein, mert ebből az látszik, hogy a tiszta sportolóknak túl hosszú ideig kellett megküzdeniük a sportágukban jelen lévő doppingkultúrával" – jelentette ki Witold Banka, a WADA elnöke.

Az IWF egyelőre nem kommentálta a WADA bejelentéseit.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben zajló válság az idei év elején kezdődött, amikor az ARD német televízió korrupciós vádakat fogalmazott meg egy riportban Aján Tamás akkori elnökkel kapcsolatban. A magyar sportdiplomata áprilisban lemondott posztjáról, de e hét kedden már a harmadik tag lépett ki a szervezet elnökségéből.