Vágólapra másolva!
A sakkozás tizenhatodik világbajnoka, a 28 esztendős Magnus Carlsen 79 játszma óta őrzi veretlenségét. 2013-ban Viswanathan Anandtól hódította el a világbajnoki címet és ünnepelte 23. születésnapját. Egy esztendő múlva megvédte trónusát az indiai fenoménnal szemben, majd visszaverte az orosz Szergej Karjakin és az amerikai Fabiano Caruana támadását is. Carlsen világbajnoki címének megszerzése óta harminckét szuperversenyen mérkőzött meg a sakkvilág legjobbjaival, betartja ígéretét, hogy vállalja a kihívásokat, versenyről-versenyre bizonyítja klasszisát. Az északi sportok hazájában az egyik legnépszerűbb sportággá tette a sakkot.

A sakkozás tizenhatodik világbajnoka 1990. november 30-án Tønsbergben született. Édesapja informatikus mérnök, édesanyja vegyészmérnök, három leánytestvére van.

Magnus Carlsen 2004-ben, 14 évesen Forrás: AFP/Rabih Moghrabi

Egy évet Finnországban éltek, majd a szülők Brüsszelben is dolgoztak, 1998-ban tértek végleg haza. Magnus kora gyerekkorában imádta a különböző sportokat, elsősorban a focit és a síelést, de a logikai játékokat is.

A kezdetek

A sakkal igazán komolyan csak akkor kezdett el foglalkozni, amikor a norvég bajnok, a labdarugó válogatott középcsatára. Simen Agdestein lett az edzője.

Közös munkájuk első nagy sikerét Wijk aan Zee-ben ünnepelhették, 2004-ben a Corus sakkfesztivál „C" nagymesterversenyét nyerte meg.

Az ismert amerikai nagymester, Ljubomir Kavalek a Washington Post 2004. január 26-án megjelent számában írt a 13 éves Magnus Carlsen fantasztikus sikeréről, és a sakkozás Mozartjának nevezte el. „Mega" Magnust 2484-es Élő-pontszámával csak nyolcadiknak rangsorolták a 14 résztvevős tornán, de egyetlen veresége mellett kilenc győzelemmel 10,5 pontot szerzett, megnyerte a viadalt, első nagymesteri normáját teljesítette. A Corus-verseny záróünnepségén, a szuperversenyen negyedszer győztes Viswanathan Anandhoz hasonlóan nagy ünneplésben részesítették a norvég titánt, és mindenki nagy jövőt jósolt neki.

Nem véletlen, hogy rövidesen a sakkvilág legfiatalabb nagymestereként köszönthették.

2005-ben Magnus Carlsen a világ valaha volt legfiatalabb nagymestere lett Forrás: AFP/Marcel Antonisse

Egyre erősebb tornákon játszott, állta a sarat, szélesítette megnyitási repertoárját, javította technikáját, növelte Élő-pontjait, a szaksajtó újabb és újabb sikereiről lelkendezett. 2005-ben, a Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán sorban vette az akadályokat, s óriási szenzációként 15 évesen világbajnokjelölt lett.

Pályafutása első szuperversenyein még kissé megilletődötten sakkozott, de a Morelia-Linares tornán Magnus már Anand legnagyobb riválisa volt. Versenyfutásukat a 10. forduló döntötte el, az indiai nagymester szépségdíjas partiban másodszor is legyőzte norvég riválisát. A 16 éves Carlsen a világbajnok-jelölti párharcban ádáz küzdelemben vesztett az örmény Levon Aronjannal szemben.

Átlépte a 2700 Élő-pontos határt,

a Világkupán, Hanti-Manszijszkban az elődöntőben a későbbi győztes amerikai Gata Kamskytól szenvedett vereséget.

A 2008-as Wijk aan Zee-i tornán, a váratlan fordulatok viadalán nagyszerű versenyzői erényeket csillogtatott meg, vesztett két partit – Lékó Pétertől és Viswanathan Anandtól kapott ki –, de nyert ötöt. A 11. fordulóban Magnust elragadta a fiatalos hév, Anand ellen kettős gyalogáldozattal rohamozott, majd tisztet is áldozott. A támadásvezetésbe azonban hiba csúszott, remihez vezető folytatás helyett vesztésre rontotta a partit. Veresége megfosztotta az éllovasi szereptől, és sokan féltették az exvilágbajnokkal, Vlagyimir Kramnyikkal szemben.

A rutinos orosz sakkozó meglepődhetett, hogy nem egy megszeppent junior ült a sakktábla másik oldalán.

Magnus játékvezetése lenyűgöző volt, és a kritikus állásban – időzavara ellenére – visszautasította Kramnyik döntetlenajánlatát, a hagyományos versenysorozat legfiatalabb győzteseként ünnepelhették.

Carlsen Miskolcon

Magnus Carlsen már a világranglista ötödik helyezettjeként játszotta Miskolcon Lékó Péter ellen rapid páros mérkőzését, amelyet 5-3-ra megnyert.

Túljátszod az ellenfelet, jól állsz, nyerésre, de a gólt be kell rúgni. Magnus elképesztően küzdött, és ez belejátszott, hogy a nyerőesélyes állásokat nem tudtam győzelemig fokozni. Hihetetlen volt a tábla mellett érzékelni, hogy pár másodperc mellett az elemzőprogramok szerint is az egyetlen lépéseket megtalálta. Normál esetben, ha valakinek elfogy a gondolkodási ideje, hibázik, megtörik, megadja magát. Nála minden másképp történt" - mondta Lékó Péter a párharc után.

Lékó Péter (jőbbra) ellen nagy csatákat vívott Carlsen. Itt éppen egy dohai összecsapásuk képe látható Forrás: AFP/Karim Jaafar

Az egészséges szemlélet Magnust megóvta sok mindentől, a „veszélyeket" kivédték. Talán ennek is köszönhető ez a fantasztikus pályafutás, töretlenül fejlődik. Előbb-utóbb lesz egy hullámvölgy, de remek sportemberi adottságai vannak, átvészeli ezeket, világbajnok lehet" – nyilatkozta Lékó. Henrik Carlsen kevés kivétellel ma is elkíséri fiát a tornákra, a tökéletes összhangot hűen tükrözik fantasztikus sikereik.

Megérkezett Kaszparov

Sokáig féltve őrzött titokként kezelték, hogy a sakkozás legendás világbajnoka, 2005-ben az aktív játéktól visszavonult

Garri Kaszparov lett Magnus edzője.

Moszkvában kezdték a munkát, nyáron Horvátországban két hétig készültek, Norvégiában folytatták a közös elemzéseket. A hathónapos együttes munka meggyőzte Kaszparovot: Magnus fiatal kora ellenére már nagyon közel van a csúcshoz, a nagy bajnokokra jellemző tulajdonságokkal bír.

Mintegy másfél éves szünet után 2009 őszén nyert újra tornát.

Nankingban a 18 esztendős nagymester káprázatos teljesítménnyel ért el bámulatos eredményt, két és félpontos előnnyel diadalmaskodott a 21-es kategóriájú viadalon. Megnyitási repertoárján meglátszott Kaszparov hatása. Első alkalommal választották az év sakkozójává.

Henrik Carlson (balra) az édesapa és Magnus Carlsen, a fia Forrás: AFP/Daniel Sannum Lauten

Már világranglista-vezetőként kezdte szép sikerrel a 2010-es évet. Wijk aan Zee-ben győzött, majd a báznai szuperversenyen nyert. Londonban másodszor ünnepelték tornagyőztesként. Tíz hónapon keresztül a sakktörténelem legfiatalabb világranglista-vezetője volt.

2011 júliusától már többé nem engedte ki a kezéből az első helyet.

Wijk aan Zee-ben a jubileumi 75. tornán, a Tata Steel szuperversenyen Magnus Carlsen is jubileumot ünnepelt. Tizedszer játszott, szenzációs tornagyőzelmet aratott, másfél pontos előnnyel végzett az élen. A középjátékban rendkívül kreatívan, a végjátékban pedig végtelen türelemmel játszott, saját rekordját is megdöntötte, 2872-re növelte Élő-pontját.

Londonban a világbajnok-jelölti döntőben már az első számú esélyes volt, de a hajrában megingott, vesztett az utolsó fordulóban, de szerencséjére az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik is botlott. Holtversenyüket nem rájátszás, hanem a több nyert játszma döntötte el Carlsen javára és lett az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója.

Norvégiában óriási érdeklődés kísérte szereplését, a sakk még fokozódó népszerűségét is szolgálta sikere.

St. Louisban Magnus Carlsen a világbajnoki döntő előtt sikeres főpróbát tartott, egypontos győzött a Sinquefield Cup szuperversenyen.

Viswanathan Anand legyőzése

A norvég sakkozó 2013-ban Viswanathan Anandot szülővárosában, Csennajban 6,5-3,5-re győzte le és hódította el a világbajnoki címet, világelsőként ünnepelhette 23. születésnapját. Megbirkózott az esélyesség terhével. Fiatal életkora, a páros mérkőzések terén rutintalansága, Anand közismert remek megnyitási repertoárja a 22 esztendős Carlsent óvatosságra intette.

Viswanathan Anand és a norvég Magnus Carlsen 2013-ban Chennaiban Forrás: AFP/Manjunath Kiran

A párharcot bevezető négy döntetlen után

Magnus az ötödik és a hatodik partikban megcsillogtatta oly sokszor megcsodált technikáját,

míg Anand két tarthatónak ítélt végjátékban is hibázott. Magnus Carlsen a modern sakkozás egyik legnagyobb egyéniségét győzte le, és lett a sakktörténelem második legfiatalabb világbajnokaként ünnepelték, csak Garri Kaszparov előzte meg őt pár hónappal.

Szocsiban megvédte címét

Szocsiban is Viswanathan Ananddal kellett megküzdenie a világbajnoki címért. A döntőjük jóval kiegyensúlyozottabb küzdelmet hozott, mint az egy évvel korábbi összecsapásuk. Magnus Carlsen szerzett vezetést, Viswanathan Anand azonnal egyenlített.

A döntő kritikus partijának a hatodik bizonyult, amikor Anand óriási esélyt szalasztott el, a kihagyott lehetőség, az elvesztett parti döntően befolyásolta a páros mérkőzés végső kimenetelét.

A 44 éves Viswanathan Anand megnyitási felkészültségben felülmúlta Magnus Carlsent, aki azonban a sakktábla mellett többször is higgadtságát megőrizve sikerrel birkózott meg a feladattal, 6,5-4,5-re nyert.

Magnus Carlsen 2009-ben így pihent egy tanári szobában Forrás: AFP/Daniel Sannum Lauten

2016-ban Wijk aan Zee-ben egypontos előnnyel, veretlenül diadalmaskodott, ötödször ünnepelték győztesként. Pályafutása során először Stavangerben is első lett. Bilbaóban a Chess Masters Final viadalon gyengébb kezdés után egyre magabiztosabban játszva ért elsőként ért célba. A bakui sakkolimpián nagy meglepetésre az ötödik(!) helyen végzett norvég csapat „vezérevezőse" volt, a rajtlistán csak 12. válogatott vezetésével minden várakozást felülmúlt.

Rapport Richárd legyőzte Carlsent

New Yorkban visszaverte Szergej Karjakin támadását is, a világbajnoki döntőben 6-6 után a rapid rájátszásban dominált, 9-7-re győzött, a szokásos születésnapi ajándékkal lepte meg magát. A döntőre való készülés, a nehéz küzdelem sok energiáját emésztette fel, ennek tudható be, hogy pályafutásában törés következett be. Wijk aan Zee-ben csak második lett Wesley So mögött,

Egyetlen vereségét nagy szenzációként Rapport Richárdtól szenvedte el, messze volt legjobb formájától.

Baden-Badenben a háromszoros olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan előzte meg, Stavangerben újabb presztízsvereséget szenvedett el, hetedikként végzett. Negyedik szuperversenyén St. Louisban Maxime Vachier-Lagrave előzte meg. Carlsen elindult a Tbilisziben megrendezett 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupán. A legjobb 32 között a kínai Bu Xiangzhi óriási meglepetésre legyőzte a világbajnokot.

Magnus Carlsen 2018-ban Londonban Forrás: AFP/Tolga Akmen

2018 januárjában Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a jubileumi, 80. Tata Steel Chess Masters. A világbajnok holtversenyben végzett a holland Anish Girivel, az első helyet eldöntő rájátszásban Carlsen 1,5-0,5-re nyert. Az 5. GRENKE Chess Classic viadalon világbajnoki kihívója, Fabiano Caruana mögött egypontos hátránnyal végzett a második helyen. Samkirban javított, a Gasimov emlékversenyen első lett.

Carlsen hazai pályán sem tudta megelőzni Caruanát, bár az első fordulóban legyőzte kihívóját, Wesley So elleni vereségének köszönhetően félpontos hátránnyal holtversenyben másodikként zárta szereplését. Magnus Carlsen aligha képzelhetett el szebb születésnapi ajándékot, mint címe megvédését.

Londonban nehéz csatában győzte le a remekül felkészült Fabiano Caruanát.

A 2019-es diadalmenet

A négyszeres világbajnok fényes sikerekkel övezett pályafutásában egyfajta fordulópontot jelentett londoni címvédése. Idei tornáin Magnus Carlsen szárnyalt,

hét versenyen játszott a sakkvilág legjobbjaival szemben és hét tornagyőzelmet ért el.

Az esztendőt Wijk aan Zee-i elsőségével kezdte, hetedszer vehette át a győztesnek járó trófeát. A Gasimov emlékversenyen harmadszor nyert, majd a GRENKE Chess Classic tornán diadalmaskodott. A Grand Chess Tour 2019 első versenyén, Abidjanban is első lett, megnyerte a Lindores Abbey rapidversenyt.

Magnus Carlsen 2019-ben még veretlen Forrás: Origo

Hazai pályán, Stavangerben is győztesként ünnepelték. Zágrábban a Croatia Grand Chess Tour 2019 viadalon is lenyűgöző teljesítményt nyújtott. A parádés 12 fős mezőnyű tornán a top tízből nyolcan is játszottak, Carlsen egypontos előnnyel végzett az élen. Bámulatos eredményével 9,7 Élő-pontot nyert, a virtuális világranglistán 2881,7 pontja van! A GCT 2019 összetett pontversenyét fölényesen vezeti. A 325 ezer dolláros díjalapból Carlsen 90 ezret kasszírozott,

immár 79 játszma óta őrzi veretlenségét.

Az egyik legnépszerűbb sakkmagazin, a Hollandiában megjelenő angol nyelvű New in Chess idei negyedik számának borítóján Magnus Carlsen fényképével a költői kérdés: „Stronger than ever?" (Erősebb, mint valaha?)

Carlsen,M (2863) - Anand,V (2792)
Spanyol megnyitás [C67]
Világbajnoki döntő 2014 (11)

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.h3 Fd7
Viswanathan Anand tért el a párharc hetedik és kilencedik játszmájában látott változattól, a király ezúttal nem e8, hanem c8 felé igyekezett.

10.Hc3 h6 11.b3 Kc8 12.Fb2 c5 13.Bad1 b6 14.Bfe1 Fe6 15.Hd5

1 Forrás: Origo


15...g5 16.c4 Kb7
Mindketten megvalósították elképzelésüket. A világos huszár d5-ön fontos szerepet tölt be, sötét állása szolid, a vezérszárnyi világos gyalogszerkezet rögzítve.

17.Kh2 a5 18.a4 He7 19.g4 Hg6 20.Kg3 Fe7 21.Hd2 Bhd8 22.He4 Ff8 23.Hef6
Számításba jött a 23.Fc3 b5 24.axb5 c6 25.bxc6+ Kxc6 folytatás.

2 Forrás: Origo

23...b5! 24.Fc3
Sötét jó játékhoz jutott volna a 24.axb5 a4 25.bxa4 Bxa4 26.Bc1 Hf4 változatban. 24.cxb5 c6 25.Hc3 Fxb3 eltérés sötétre előnyös.

24...bxa4 25.bxa4 Kc6 26.Kf3?!
Magnus Carlsen a 23.Hef6 lépésével alábecsülte sötét lehetőségeit, ezt érezni még a játékán.

26...Bdb8?!
Az exvilágbajnok már a minőségáldozatot tervezte? Számításba jött a 26...Fe7! 27.Ke4 (27.He3 Hh4+ 28.Kg3 Fxf6 29.exf6 Bdb8) 27...Fxf6 28.exf6 Be8 folytatás, de a 26...Fg7 27.Hh5 (27.Ke4 Fxf6 28.exf6 Fxd5+ 29.cxd5+ Kd6) 27...Fh8 28.Ke4 Be8 is figyelmet érdemelt.

27.Ke4

3 Forrás: Origo

27...Bb4?!
Az érzelmek elragadták Anandot, maximális nyomást próbált gyakorolni a címvédőre. 27...Bb3 28.Bd2 (28.Bb1 Ba3 29.Ba1 Bb3 lépésismétléssel remi lehetett volna és a döntés a döntő utolsó partijára maradt volna.) 28...Fg7 jól játszható.

28.Fxb4 cxb4?
Anand a minőségáldozatért a 28...axb4 29.Hh5 (29.Ba1 Fg7) 29...Bxa4 30.Ba1 Bxa1 31.Bxa1 Fxd5+ 32.cxd5+ Kb5 változatban kompenzációt kaphatott volna.

29.Hh5! Kb7 30.f4 gxf4 31.Hhxf4 Hxf4 32.Hxf4! Fxc4

4 Forrás: Origo

33.Bd7!
A párharcot, a világbajnoki cím sorsát eldöntő betörés.

33...Ba6 34.Hd5! Bc6 35.Bxf7 Fc5 36.Bxc7+! Bxc7 37.Hxc7 Kc6
Nyer világos a 37...Kxc7 38.Bc1 b3 39.Bxc4 b2 40.Bxc5+ változatban is.

5 Forrás: Origo

38.Hb5! Fxb5 39.axb5+ Kxb5 40.e6 b3 41.Kd3 Fe7 42.h4 a4 43.g5 hxg5 44.hxg5 a3 45.Kc3 és sötét feladta.