Vágólapra másolva!
Bilbaóban szeptember 2. és 12. között rendezik meg a kétfordulós, hat résztvevős Grand Slam-döntőt. Az indiai világbajnok, a világranglistát vezető Viswanathan Anand mellett az ukrán Vaszilij Ivancsuk, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, a norvég titán Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan és az azeri Tejmur Radzsabov csatázik majd a sakktörténelem egyik legerősebb tornáján, amely 21-es kategóriájú, 2769-es Élő-átlagú. A 400 ezer eurós díjalapból a győztes 150 ezret kap. A győzelemért 3, a remiért 1 pont jár.

A bonni világbajnoki párosmérkőzésre készülő Viswanathan Anand részvétele fémjelzi az első ízben megrendezésre kerülő Grand Slam döntőt. A Wijk aan Zee-i Corus-torna, a Morelia/Linares verseny és a szófiai M-Tel viadal győztesei, az örmény Levon Aronjan, Anand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk mellett nagyszerű eredményekkel, magas Élő-pontszámokkal rendelkező nagymestereket hívtak meg a rendezők.

Magnus Carlsen holtversenyben első volt a Corus-tornán, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov második Szófiában, az azeri Tejmur Radzsabov is élvezi a rendezők kegyeit. Jelentős szponzorok segítségével kiemelkedő díjazást biztosítottak. A 400 ezer eurós díjalapból a győztes 150 ezret kap, a hatodik helyezett is 30 ezret.

A tornát a Plaza Nuevo-n felállított üvegkalitkában játsszák le, a járókelők is megtekinthetik a küzdelmeket, eligazodásukat neves sakkozók kommentárjai segítik majd. Megváltozott a pontozás, a győzelemért 3, a remiért 1 pont jár. Szeptember 2-án játsszák az első fordulót, 12-én a döntő csatákat vívják, 7-én szabadnap lesz. Nem a megszokott a gondolkodási idő, 90 perc az első 40 lépésre, majd 60 perc a játszma befejezéséig.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében és világranglistás helyezésük:
Viswanathan Anand (indiai, 2798, 1)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781, 4)
Veszelin Topalov (bolgár, 2777, 5)
Magnus Carlsen (norvég, 2775, 6)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744, 7)
Levon Aronjan (örmény, 2737, 12)