Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott utolsó csoportmérkőzésén 32-22-re kikapott kikapott a címvédő norvég csapattól az Európa-bajnokság ljubljanai A csoportjában. A magyar csapat félidőben még csak kétgólos hátrányban volt, és az Eb eddigi legjobb félidejét produkálta. A mieink így Norvégia és Horvátország mögött a harmadik helyen jutottak be a középdöntőbe, amit viszont pont nélkül kell kezdeniük.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Ljubljanából.

A magyar csapat tagjai hétfőn még nem igazán tették túl magukat a horvátoktól elszenvedett három gólos vereségen, pedig nem volt kérdés, hogy a két megnyert csoportmeccs után, meg úgy általában is önbizalomtól duzzadó címvédő ellen csakis magabiztosan, száz százalékra pörgetett harci kedvvel szabad kiállni.

Nem állítjuk, hogy 40 perccel a kezdés előtt, amikor a magyar csapat tagjai beszaladtak a szokás szerint néhány száz néző előtt a Stozice Arénába, ezt a hihetetlen tüzet láttuk volna a lányokon, de aztán a labdás gyakorlatoknál mintha már kezdett volna éledezni a tűz.

A norvégok persze vidáman melegítettek. Az Origónak hétfőn nyilatkozó Emilie Arntzen például Cristiano Ronaldo felugorva megfordulós gólörömét gyakorolta, míg a skandinávok két sztárkapusa, a lapunknak szintén nyilatakozó Katrine Lunde (a Győri Audi ETO korábbi kapusa) és Silje Solberg (aki jelenleg is az ETO-ban véd) külön labdás gyakorlatot végzett.

A magyar csapatból ezúttal a kapus Janurik Kinga és az egyik beálló, Bordás Réka maradt ki a szakvezetés döntésének értelmében.

A mieink ezúttal is védekezéssel kezdtek, a kapuban Szikora Melindával, míg előtte Lukács, Klujber, Tóvizi, Hornyák, Vámos és Márton Gréta alkotta a falat. Az első kapufát ezúttal nem mi lőttük, hanem a norvégok, ami megnyugtató volt az első két meccs pechsorozata után. Klujber rontott lövése után a címvédő is elpuskázott két támadást, Vámos Petra pedig mindkettő után góllal büntetett, és máris 2-0-ra vezettünk, sőt Naes Andersen ziccerben lőtt felsőléce után Kuczora is betalált.

Klujber Katrin önbizalmának nagyon kellettek a gólok Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

A 6. percben Szikora rúgta ki Skogrand próbálkozását a szélről! Nem kell ecsetelnünk, hogy az első két meccs magyar kapusteljesítménye után (Szikora csak Svájc ellen védett) milyen fontos volt, hogy az első kaput találó norvég lövést hárítani tudta.

Ingstad révén a 7. percben a norvégok is betaláltak, majd egy újabb jó védekezés után Márton Gréta lőtt gólt a balszélről Solbergnek. Ingstad révén ismét beállóból voltak eredményesek a norvégok,

azonban végre Klujber Katrin keze is elsült, hatalmas gólt lőtt a magyar átlövő (2-5).

Hornyák Dóra kiállítása után az első norvég támadást szépen kivédekeztük, de a másodikat már nem sikerült, Kuczora második gólja viszont gyorsan visszaállította a három gólos különbséget. Igaz csak Oftedal test mellől elengedett bombájáig.

Szikora Melinda bravúrokkal járult hozzá az első félidő remek játékához Forrás: MKSZ/Aniko Kovacs/Kovacs Aniko

Az első negyedórában ránk cáfolva valóban bátran és lendületesen játszottunk, egy szavunk nem lehetett a csapat teljesítményére. Még úgy sem, hogy a 15. percben Henny Reistad góljával kiegyenlítettek a norvégok.

Úgy meg pláne nem, hogy Klujber is betalált, Szikora pedig újabb labdát fogott.

Lukács betörése után Ingstadot küldték ki két percre, Máron Gréta pedig szinte azonnal büntetett (8-6). Újabb norvég ziccer maradt ki, Győri-Lukács Viktória azonban nem hibázott a jobbszélről, és megint hárommal vezettünk.

Naes Andresen és Reistad azonban fél percen belül egyre csökkentett az előnyünket, a padról visszatérő Ingstad pedig a 20. perc közepén ismét kiegyenlített (9-9). Golovin Vlagyimir időt kért, ki pihenőt és néhány jótanácsot adva a csapatnak,

amelyik előbb Győri-Lukács ziccerével, majd Reistad újabb gólja után Kuczora hetesével (Debreczeni-Klivinyi Kinga harcolta ki) szerzett újra vezetést.

Nora Mörk ugyan ismét egyenlített (11-11), sőt Larsen révén a vezetést is átvette (először a meccsen!), de jött Márton Gréta, és harmadszor sem hibázott balról.

Márton Gréta hibátlanul lőtt az első félidőben Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Látszott a tűz a csapaton, nem ragadtak elől a játékosok egy-egy rontott támadás után, nem késtek le minden kipattanóról, és fel tudták venni a versenyt védekezésben a rendkívül mozgékony norvégokkal. Annak ellenére is csak dicsérni lehetett a csapatot, hogy a szigorodó védekezés mellett Solberg védéseire alapozva a norvégok átvették a vezetést, és végül ők mentek előnnyel a szünetre.

Második félidő

Az 50-60 fős magyar tábor már egy perc elteltével tombolhatott, hiszen Szikora melinda a saját hatosáról ívelt az üres norvég kapuba!

A HU-Szektor ezúttal is kitett magáért Forrás: Origo

Reistad góljára és Mörk hetesére Vámos Petra válaszolt, azaz továbbra is tartottuk magunkat (14-16). Ingstad újabb gólja után Vámos harcolt ki egy hetest és két perc pihenőt Mörknek, Kuczora lövését azonban kispárgázta Solberg. Szikora is védett, Solberg azonban ezt is megkontrázta egy újabb bravúrral. Oftedal góljával a 39. percben néggyel vezettek a norvégok, és félő volt, hogy elbizonytalanodik a magyar csapat, de szerencsére jött Klujber, és meglőtte a harmadik gólját.

A kapitány Pásztor Noémi, Korsós Dorina és Töpfner Alexandra pályára küldésével juttatta szusszanásnyi szünethez Füzi-Tóvzi Petrát, Márton Grétát és Győri-Lukács Viktóriát, de a 43. percben így is öt gólra nőtt a norvégok előnye. Solberg nagyon elkapta a fonalat, a két napja szinte tökéletesen lövő Füzi-Tóvizi ziccerét is kitolta.

Pontosan ilyen nehéz volt eljutni a norvégi kapuig a második félidőben Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Ingstad nyolcadik gólja után, 21-15-ös norvég vezetés után már tudni lehetett, hogy nem lesz meg a bravúr, hiába védett újabb ziccert Szikora, ekkor már pokoli nehezen tudott csak helyzetbe kerülni a magyar csapat, noha Kácsor és Füzi-Tóvizi is betalált. Csak az volt a baj, hogy az utolsó negyedórában szinte minden magyar gólra két norág találat jutott, így nem tudták csökkenteni a különbséget a mieink.

Az 55. percben 28-19-es norvég vezetésnél Golovin Vlagyimir még időt kért, és nem csak úgy a látszat kedvéért, a lelátóról jól lehetett látni, hogy figurákat rajzol a táblára, azaz korántsem arról volt szó, hogy valahogy még tudjuk le az utolsó öt percet. Klujber meg is lőtte az ötödik gólját, de az utolsó három percet így is mínus 10-ről kezdtük, amiből Debreczeni-Klivinyi Kinga faragott egyet mintegy félperc erjéig.

A vége ugyan sima norvég győzelem lett, de az első 30 percben mutatott játékát, és a második félidő küzdőszellemét látvan nem érheti vád a mienket.

A magyar csapat ezzel a vereséggel pontot ugyan nem visz a középdöntőbe, a mutatott játék viszont több mint biztató volt, és a csapat bebizonyította, hogy lesz keresnivalója az Európa-bajnokság második hetében is, illetve, hogy valóban nem kell még lemondani a legjobb nyolc közé jutásról.

Erdmény, Európa-bajnokság, A csoport
Ljulbljana, Stozice Aréna, v.: Metalari, Nikolovski (észak-macedónok)
Magyarország - Norvégia 22-32 (12-14)
a magyar csapat gólszerzői: Vámos 2, Kuczora 4, Márton G. 3, Klujber 6, Győri-Lukács 2, Szikora 1, Vámos 1, Kácsor 1, Füzi-Tóvzi 1, Debreczeni-Klivinyi 1

korábban:
Horvátország-Svájc 26-26 (14-12)

A csoport végeredménye: 1. Norvégia 6 pont, 2. Horvátország 3 pont, 3. Magyarország 2 pont, 4. Svájc 0 pont