A norvég kéziválogatott sztárja biztos benne, hogy nem lesz könnyű dolguk a magyarok ellen

Norway V Puerto Rico - Main Round Group II- 25th IHF Women's World Championship sports Horizontal HANDBALL WORLD CHAMPIONSHIP SPORT
Emilie Hegh Arntzen of Norway celebrates the victory during the 25th IHF Women's World Championship Main Round Group II match between Norway and Puerto Rico at Ciutat de Castello on December 09, 2021 in Castello, Spain (Photo by David Aliaga/NurPhoto) (Photo by David Aliaga / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott egy győzelemmel és egy vereséggel várja a harmadik csoportmérkőzést. A keddi meccs irgalmatlanul nehéznek ígérkezik, hiszen a címvédő Norvégia lesz az ellenfél, amelyik mindkét eddigi meccsét könnyedén nyerte meg. A skandinávok hétfő délelőtti szabadtéri sajtóeseményén a csapat egyik rutinos átlövője, Emilie Hegh Arntzen nyilatkozott az Origónak.

A norvég válogatott balátlövője igazi kézilabdás családból származik, hiszen édesanyja, Hanne Hegh 1979 és 1990 között több mint 200 alkalommal szerepelt a norvég válogatottban, tagja volt az 1986-ban vb-bronzérmes, két évvel később Szöulban pedig olimpiai aranyérmes csapatnak. A 28 éves játékos édesapja, Ketil Arntzen, ha nem is ilyen magas szinten, de szintén kézilabdázott, illetve edzőként dolgozik a sportágban.

Míg a mieink a csapat szállásán, addig a norvégok két perc sétára, egy közparkban tartják a meccsnapok közötti sajtóeseményeiket. Hétfőn kezükre játszott az idő, mert a naptárt meghazudtoló koraőszi napsütésben, és már-már melegben kérdezhették a megjelent újságírók a játékosokat. Az előzetes bejelentkezés alapján összeállított szigorú menetrendet, a norvég sajtófőnök osztotta ki, és ő felügyelte, hogy lehetőleg senki ne lépje túl az engedélyezett 3-4 perces limitet.

Két meccs, két győzelem. Szinte már túl könnyűnek tűnik ez a csoport a norvég csapat számára.

Valóban két jó meccsen vagyunk túl, és nekem nagyon tetszik az, ahogy a csapat hozzáállt ezekhez a mérkőzésekhez.

Tudjuk, hogy már bejutottunk a középdöntőbe, ahol szintén nem lesz könnyű dolgunk, de egyelőre még csak a magyarok elleni mérkőzésre fókuszálunk - mondta a világ- és háromszoros Európa-bajnok játékos az Origónak.

Emilie Arntzen van potenciál a magyar csapatban Forrás: Origo

A norvég csapatban sok az új, fiatal játékos, ez mégsem látszik a mutatott teljesítményen? Mi kell ahhoz, hogy egy játékos bekerülhessen ebbe a csapatba?

Valóban sok most a fiatal, aki ezen a tornán debütál a nemzetközi színtéren. Fiatal a csapat, ugyanakkor nagyon éhes a sikerre. Aki itt van velünk, az egészen biztos, hogy jó játékos. Fontos, hogy beépítsük őket hosszabb távon is a csapatba, segítsünk nekik mindenben. Ettől is jó a csapatunk. A fiatalok éhesek a sikerre, az idősebbek pedig továbbra is mennek elől, mutatják az utat, és vezérei a csapatnak.

Nem ön az a játékos, aki a legtöbb időt tölti a pályán, Thorir Hergeirsson szövetségi kapitány azonban mindig számol önnel. Úgy tűnik, hogy nem csak a pályán, hanem a pályán kívül is nagyon fontos tagja a csapatnak.

Mindig ott segítek a válogatottnak, ahol tudok. Ami a pályán kívüli szerepet illeti, nagyon fontos a jó hangulat, és mondhatom, hogy ez megvan a csapatnál, talán nekem is van ebben szerepem. A pályán is igyekszem mindent megtenni, amikor a kapitány beküld, akkor az a legfontosabb, hogy a csapat segítségére legyek.

Emilie Hegh Arntzen nem csak a góljai miatt fontos tagja a norvég válogatottnak Forrás: NurPhoto via AFP/David Aliaga/NurPhoto/David Aliaga

Biztos látta a magyar csapat két meccsét. Meglepte, hogy a vártnál talán gyengébben teljesítettek a mieink?

A svájciak elleni meccset már láttuk, a horvátok ellenit majd ma délután fogjuk megnézni. Svájc ellen azért nagyon pechesek voltak a magyarok, rengeteg kapufát lőttek, de azért végül csak megnyerték a meccset.

A Vipersszel elért Bajnokok Ligája-győzelem után a román CSM Bucuresti csapatába igazolt, ami talán kissé meglepő döntés volt. Miért választott egy kelet-európai csapatot?

Szerettem volna új tapasztalatokat szerezni, máshol is kipróbálni magam, és egy időre elhagyni Norvégiát. Kíváncsi voltam, hogy működnek a dolgok egy másik országban, egy másik kultúrában, egy másik edzővel. Nagyon boldog vagyok, hogy meghoztam ezt a döntést, mert kiváló döntésnek bizonyult. Jó formában vagyok, sokat tanulhatok, egy másik szemszögből is rálátást nyerhetek a kézilabdára. Boldog vagyok most.

Láthatjuk egyszer esetleg egy magyar csapatban is?

Nem tudok erre most válaszolni. De az biztos, hogy a magyar bajnokságban nagyon sok jó csapat, és nagyon sok jó játékos van. A Győr és az FTC a Bajnokok Ligájában szerepel, mindkét csapat nagyon erős, szép és izgalmas kihívás lenne bármelyik csapatban játszani. Meglátjuk, mit hoz a jövő.