Vágólapra másolva!
Óriási botrány tört ki, mert a női kosárlabda Euroliga újonca, a török Mersin együttese azzal vádolja a spanyol Salamancát, hogy a salamancai hotelben megmérgezték a játékosait. A szokatlan ügy nagy port vert fel Spanyolországban és Törökországban is.

Ennek a mostani balhénak volt már előélete. A szupergazdag török csapat, a Mersin a tavalyi szezonban az Európa-kupában egy másik spanyol csapat, a Gernika ellen lépett pályára. A 2021. december 15-én rendezett meccsen a spanyolok 83-59-re nyertek.

A balhé e súlyos vereség után robbant ki a törököknél, akik azzal vádolták meg spanyol ellenfelüket, hogy a Gernika vezetősége meghamisította egyes játékosok Covid-teszjeit, az utolsó pillanatban változtatott a Mersin szálláshelyén.

Nagyobb balhé azért nem lett az esetből, mert az egyenes kieséses rendszeren rendezett pároscsata visszavágóján a Mersin 69-40-re legyőzte a Gernikát.

Most viszont itt van az újabb cirkusz.

A 2022-23-as szezonban az Euroliga 1. fordulójában a Mersin ismét Spanyolországba, az Avenida Salamanca csapatához utazott. A Roberto Iniguez edzette spanyolok 83-66-os sikere szintén megdöbbentő volt, mert a Mersin egyetlen pillanatig nem tudta megnehezíteni a Salamanca dolgát. A meccs után

a törökök azzal vádolták meg a Salamancát, hogy a város szállodájában meg akarták mérgezni a játékosaikat, hogy a spanyolok valamit belekevertek az ételükbe.

Ezek első hallásra képtelen vádaknak tűnnek, de a törökök olyan erővel nyomták ezt, hogy az eset természetesen kikerült a nyilvánosság elé.

A fehér mezes Salamanca simán nyert a Mersin ellen Forrás: FIBA

Bár a Mersin két nagy ásza, Chelsea Gray és DeWanna Bonner nem volt ott Salamancában, a törökök összevásárolt csapatában pályára lépett Tiffany Hayes, vagy a tavaly még Sopronban játszó Briann January.

A legnagyobb ász, Jonquel Jones azonban nem szerepelt a jegyzőkönyvben. Utóbbi azért nem, mert állítása szerint valamit belekevertek az ételébe és ezért nem tudott pályára lépni.

A törökök a meccs előtt elfogyasztott ebédet követően verték ki a balhét. A Mersin azonnal nyilatkozatot adott ki, amelyben feljelentették ellenfelüket, s a Török Kosárlabda Szövetség bevonását kérték, ami azért érdekes, mert jelen esetben ennek az ügynek semmi köze nincs a török szövetséghez, itt egyedül az Euroliga-sorozatot rendező FIBA Europe lenne az illetékes.

áll a török csapat közleményében. Majd azzal folytatják, hogy a meccs előtt két nappal érkeztek meg Salamancába, hogy a körülmenykhez hozzászokjanak. Leírják, hogy a csapattal ebben a szezonban meg akarják nyerni az Euroligát, ők mindent nagyon komolyan vesznek, éppen ezért állnak megdöbbenéssel a történtek előtt. Határozottan elítélik a történteket és felszólítják a török szövetséget, hogy az járjon el az ügyben. Ez utóbbi - ahogy már leírtuk - nevetséges kérés.

A Salamanca vezetősége nem hagyta szó nélkül az ügyet. A klub sportigazgatója, Carlos Méndez néhány mondatban reagált. Azt mondta, hogy a törökök valamennyien egyágyas szobát kértek a salamancai tartózkodás során,

s ezért gyanús, hogy a Mersin csapatában esetleg koronavírus-fertőzöttek lehettek.

(A csapatok ilyenkor általában kétágyas szobákban laknak, azaz két játékost helyeznek el egy szobában.) A sportigazgató azzal folytatta, hogy a Mersin nem fogadta el az általuk kínál menüt, hanem azt megváltoztatva teljesen más ételeket kértek. Természetesen vizsgálat indult az ügyben és most annak az eredményére várnak, hogy a hotel minden szabályt betartott-e a Mersin fogadása során. A salamancai sportigazgtó hozzátette, hogy jól ismerik a Mersint és azt is tudják, hogy ebben a klubban nem mindig a szabályokat követve hoznak meg döntéseket.

November 2-án, szerdán a Mersin a címvédő Sopron Basket csapatát fogadja az Euroliga második fordulójában.

Forrás