Vágólapra másolva!
Igazi vasi rangadót rendeztek a férfi  kosárlabda bajnokság döntőjében, ahol a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely ellenfele az Egis Körmend volt. A teltházas Savaria Arénában az első félidőben fej-fej melett haladtak a csapatok, majd az utolsó két negyedben Perl Zoltán vezérletével megnyerte a három győzelemig tartó döntő első meccsét a szombathelyi alakulat.

A Körmend óriási csatában biztosította be helyét a férfi kosárlabda NB I döntőjében, miután a Kecskemét elleni párharc ötödik összecsapását kiélezett csatában három ponttal megnyerte. A másik ágon Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 3-1-gyel búcsúztatta az Alba Fehérvárt. A fináléban a két vasi együttes találkozója igazi csemegének ígérkezett a sportág szerelmesei számára.

- mondta el a Körmend edzője, Antonisz Konstantinidesz a mérkőzés előtt.

- árulta el Milos Konakov, a szombathelyiek edzője az összecsapás előtt.

Fantasztikus volt a hangulat a helyszínen Fotó: Koncz Márton - Origo

Az Arena Savariában telt ház fogadta a csapatokat. Az első negyedben Somogyi és Váradi pontjaival gyorsan előnyt szerzett a Falco, a Körmend főleg a festékben álló Gordont kereste a passzokkal. Az első negyed feléhez érve négy ponttal vezetett a hazai csapat (8-4).

A vendégek több hibával játszottak, és keveset mozogtak támadásban, de a Falco is szenvedett a körmendiek védekezésével.

Percekig nem született kosár a meccsen, majd White középtávolijával két pontra zárkózott a körmendi alakulat (8-6). Ferencz Csaba triplája után pedig már csak egy pont volt a különbség.

Somogyi nagy csatákat vívott Fotó: Koncz Márton - Origo

Sokat szabálytalankodott a Körmend a palánk alatt, a Falco büntetőkkel próbálta növelni az előnyét, de Barac kihagyta a megítélt dobásokat (13-11). A szombathelyiek tíz büntetőből hetet értékesítettek másfél perccel a negyed vége előtt. Durazi Krisztofer egy óriási blokkot adott egy betörés után Perl Zoltánnak, de az ellentámadásból nem tudott kosarat szerezni a vendégcsapat (16-13). A körmendi védekezés továbbra is remekül működött, bár támadójátékukban kevés fantáziát lehetett felfedezni az első negyed után.

A szombathelyi szurkolók kitettek magukért Fotó: Koncz Márton - Origo

Érezhető volt a feszültség mindkét csapat játékosain, sokat hibáztak támadásban, de a Falco néhány gyors kontrával hatpontos előnyt épített fel a második negyed elején (19-13). Barac egy óriási passzcsel után szabadon dobhatott ziccert, egyre jobban mozgott támadásban a Falco (21-13). A Körmend csak nehéz szituációkból tudott kosarat szerezni,

bár White és Stoke vezérletével azért sikerült pár leindítást is megcsinálniuk. Így ismét szoros lett az állás a negyed feléhez közeledve (24-20).

Kiss duplája után három pontra jött fel a Körmend, a vendégek zónavédekezése azonban sokszor elcsúszott, így hátsó befutásokból könnyű kosarakat tudott szerezni a Falco. Barac közeli tempójára Kiss válaszolt a hárompontos vonalról, majd Golomán is betalált kintről. Időt is kért a vendégek edzője, Antonisz Konstantinidesz (34-27).

A félidő után nagyon fizikális lett a meccs Fotó: Koncz Márton - Origo

Perl vezérletével új lendületet kapott a Falco, a szombathelyiek dobóhátvédjének betöréseivel és büntetőivel újra tíz pont körülire hízott a hazai csapat előnye (40-31). A Körmend viszont White és Gordon játékára építve csökkentette a hátrányát (42-36).

A két csapat összesen harminc büntetőt dobhatott az első félidőben,

de egyik gárda játékosai sem lehettek büszkék a dobóformájukra: a Falco 73 százalék körül, a Körmend pedig egy picivel 63 százalék feletti hatékonysággal végezte el a büntetőket.

Golománnak nem vot könnyű dolga a palánkok alatt Fotó: Koncz Márton - Origo

Három gyors kosárral kezdte a harmadik negyedet a Falco, és Perl kosara után újra időt kellett kérnie a Körmend edzőjének (48-36). Gordon sokszor óriási küzdött a szombathelyiek palánkja alatt, de a büntetőkkel ő is hadilábon állt.

Elképesztően görcsössé vált a játék, mindkét csapat játékosai kemény csatákat vívtak a lepattanókért.

A negyed feléhez érve Perl fault utáni kosarára Gordon egy óriási zsákolással válaszolt a túloldalon (51-43).

Hat perc alatt mindössze kilenc pontot dobott a Körmend, akadozott a vendégek támadójátéka.

A másik oldalon a tizennyolc pontos Perl vezérletével tartotta előnyét a Falco (57-47). A közönség ekkor már kórusban kiabálta az MVP, MVP rigmust, ami a legértékésebb játékosra utaló elnevezés a kosárlabdában.

Milos Konakov, a Falco edzője sokszor ideges volt Fotó: Koncz Márton - Origo

Durazi Krisztofer harmadik triplája után azonban ismét visszajött a meccsbe a Körmend (58-55). Az utolsó egy percben ismét távolról talált be a fiatal körmendi bedobó, de Váradi Benedek faulttal együtt dobott be egy triplát, így az utolsó negyedre hat pont különbség volt a két csapat között (64-58).

Perl Zoltán fantasztikusan játszott Fotó: Koncz Márton - Origo

Az utolsó negyedben több könnyű kosarat hagyott ki a Körmend. Perl Zoltán huszonhatodik pontját dobta ekkor a meccsen (69-61). Mindössze öt perc volt hátra a meccsből, amikor Golomán betalált a triplavonalon túlról, és ezzel tizenegy ponttal vezetett a Falco.

A Körmend játékosai ekkora már nagyon idegesen játszottak, több felesleges személyi hibát követtek el a szombathelyi játékosok ellen.

Egy körmendi labdavesztés után Benke dobott egy könnyű ziccert, kezdett eldőlni a meccs az utolsó négy percre (79-67).

Váradi fontos pontokat szerzett Fotó: Koncz Márton - Origo

Somogyi kosaráva már tizenöt volt a különbség, a közönség felállva ünnepelte ekkora a Falco játékosait (84-69). Egy perccel a meccs vége előtt már a kezdőjátékosait cserélte le a Körmend.

Az első félidőben inkább büntetőkből szerzett pontokat a Falco, de a szombathelyi csapat a második félidőben több gyors ellentámadással növelni tudta az előnyét a védekezésben kifáradt Körmend ellen,

akiknek nagyot kell javulniuk, főleg támadójátékban a következő mérkőzésre.

A meccs legjobbja Perl Zoltán volt, aki 28 pontja mellé 5 lepattanót és 2 gólpasszt szedett össze a meccsen.

Schafer András ott ült a nézők között Fotó: Koncz Márton - Origo

A meccsen ott volt a nézők között Schafer András is, aki tegnap még az angol válogatott elleni Nemzetek Ligája mérkőzésen is pályára lépett Marc Rossi csapatában. A fiatal labdarúgó Szombathelyen született.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely–Egis Körmend 86-76 (16-13, 26-13, 22-22, 22-18)
Legjobb dobók: Perl 28, Barac 13, Váradi 13, Somogyi 11, illetve Durazi 17, Gordon 14, White 13