Újabb országban kezdtek aranyrudakat árulni az élelmiszerboltokban

Vágólapra másolva!
Különböző méretű aranyrudakat kezdtek árulni Dél-Korea egyik nagy élelmiszerjellegű boltláncánál, valamint automatákban. A vásárlói érdeklődés felülmúlta a várakozásokat, az emberek cukorkaként veszik.
Vágólapra másolva!

Ramen tészta, felvágott, sütemény, aranyrúd – április óta nagyjából így nézhet ki sok dél-koreai bevásárlólistája, legalábbis azoké, akik az ország legnagyobb kisbolthálózatába járnak élelmiszert vásárolni. A leginkább a diszkontáruházak kategóriájába illeszthető CU-nál ugyanis merészet gondoltak, és az állami biztonságtechnikai vállalattal együttműködésben beemelték kínálatukba az aranyrudakat. A várakozás megalapozott volt, a vásárlók úgy viszik őket, mint az édességet.

A kicsiny aranyrudak változó súllyal kaphatók, a legkisebb 0,1 gramm, a legnagyobb 1,87 gramm tömegű, és praktikus tokokban lehet azokhoz hozzájutni termékként, melyhez az eladó csatolja az eredetiséget igazoló tanúsítványt:

Az 1,87 gramm súlyú aranyért 225 ezer vont, nagyjából 60 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni.

1 gramm aranyat 113 ezer vonért lehet kapni, azaz csak lehetett, mert két nap alatt elkapkodtak a készletet – írja a CNBC helyi beszámolók alapján. A parányi aranyrudak nem önállóan kaphatók, hanem üdvözlőlapokhoz csomagolva, melyeket születésnapok, köszöntők apropóján, vagyis általában ünnepi alkalmakra, ajándéknak vesznek a vásárlók.

Kiderült az is, hogy az aranyrudak első számú vásárlói harmincas éveikben járó vásárlók. Az eddig a CU-ban értékesített mennyiség 41 százalékát az ebbe a korosztályba tartozók vásároltak a vállalat szolgáltatta adatok szerint. Nem sokkal lemaradva követik őket a negyvenes éveikben járók 35,2 százalékkal. majd az ötvenes éveiket taposók 15,6 százalékkal. A legkevesebb aranyat a húszas éveikben járók vásárolják.

Az idei első negyedévben jelentősen megnőtt az aranyrudak és aranyérmék iránti kereslet Dél-Koreában. A növekedés éves összehasonlításban 27 százalék volt, 5 tonnára emelkedett.

Az Arany Világtanács jelentése szerint a sárga nemesfém ára tartósnak látszó erősödésnek indult. Mint a kommentárok megjegyzik, az arany iránti kereslet megerősödése általában a gazdasági félelemekkel, negatív lakossági (illetve befektetői) várakozásokkal függ össze.

arany, aranyrúd, gold bar
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

A dél-koreai kiskereskedelem más egységeiben is növekvő vásárlói érdeklődést tapasztaltak az arany iránt. A GS25 nevű áruházláncnál a vevők apró aranykapszulákhoz juthatnak a boltokba telepített automatákból.

A fizikai arany szinte polcról levehető árucikként megjelenése a hagyományos kiskereskedelmi áruházakban újszerű, de nem példa nélküli fejlemény Dél-Koreában. Miként az Origo megírta, az amerikai Costco áruházláncban szintén nagyon népszerű az üzleteikben árult arany, olyannyira, hogy időként áruhiány keletkezik a kereslet miatt.