Ma kiderül, ki lesz az új pólókapitány

Hosnyánszky Norbert
Eger, 2016. október 16. Hosnyánszky Norbert, az Eger (j) és Antun Goreta, a horvát Split csapatának játékosa a férfi vízilabda Bajnokok Ligájának E-csoportja második selejtezőkörében, a harmadik fordulóban játszott ZF-Eger - VK Mornar Split mérkőzésen az egri Bitskey Aladár Uszodában 2016. október 16-án. Az Eger 15-8-ra legyőzte a horvát csapatot, ezzel továbbjutott. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Csütörtökön délután kiderülhet, hogy ki lesz Benedek Tibor utódja a férfi vízilabda-válogatott élén. Négy éve csak hárman jelentkeztek, idén viszont tizenhárman pályáznak a szövetségi kapitányi posztra.

Benedek Tibor úgy döntött, lejáró szerződése után nem pályázik a tisztségre, és erről október 20-án tájékoztatta a közvéleményt. A játékosként háromszoros olimpiai bajnok Benedek a 2012-es londoni olimpia után váltotta Kemény Dénest, a Magyar Vízilabda Szövetség jelenlegi elnökét. Jól indult a kapitánykodása, hiszen a válogatottal 2013-ban rögtön világbajnoki aranyérmet nyert. 2014-ben Európa-bajnoki ezüstöt, 2016-ban Eb-bronzérmet szerzett a csapattal, ám a 2015-ös vb-n csak hatodik, a riói olimpián pedig ötödik lett a Benedek-válogatott.

December 9-én 12 óráig adhatták be a jelöltek a pályázatukat, és összesen 13 szakember jelentkezett a posztra.

Benedek Tiborral ötödik lett Rióban a válogatott, pedig az elődöntőbe kerülés mindig alapvető elvárás Forrás: MTI/Illyés Tibor

A névsort a szövetség "a nemzetközi kupában is szereplő csapatok, edzők érdekében" december 12-én, hétfőn 22 óra után hozta nyilvánosságra - adta hírül a Vlv.hu.

A pályázók:Cseh Sándor (Szolnok, vezetőedző), Dabrowski Norbert (Eger, vezetőedző, Benedek Tibor korábbi másodedzője a válogatottnál), Fodor Rajmund (játékosként kétszeres olimpiai bajnok, a Vasas ificsapatának az edzője), Gyöngyösi András (egykori 240-szeres válogatott pólós, négy éve is pályázott, jelenleg Kolumbiában dolgozik), Teodorosz Haciteodorou (156-szoros görög válogatott, most a görög utánpótlás-válogatott kapitánya), Igor Milanovics (349-szeres jugoszláv válogatott, kétszeres olimpiai bajnok, a Galatasaray edzője), Lukács Dénes (az egyiptomi Heliopolisz edzője, volt egyiptomi kapitány)

Vincze Balázs négy év után újra pályázott Forrás: Kovács György

Märcz Tamás (olimpiai bajnok, az olasz válogatottban is szerepelt, a BVSC vezetőedzője, Merész András korábbi másodedzője a női válogatottnál), Szécsi Zoltán (játékosként háromszoros olimpiai bajnok kapus, a Kaposvár játékosedzője), Tóth Gyula (17 éve a kanadai vízilabdasportban dolgozik), Vad Lajos (a Fradi 2000-ben bajnoki aranyérmes csapatának az edzője), Vidumanszky László (a Mladost Zágráb egykori Euroliga-győztes edzője), Vincze Balázs (358-szoros válogatott pólós, kétszeres Universiade-győztes szövetségi kapitányként, négy éve is pályázott).

A háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán még aktív kapusként, játékosedzőként adta be pályázatát Fotó: Tuba Zoltán

A kapitányról az elnökség szavaz.

Az elnökség tagjai: Beck György, Benedek Tibor, Biros Péter, Boros Tamás, Faragó Tamás, Gergely István, Hoffmann Tamás, Kemény Dénes, Kovács István, Magyar József, Molnár Tamás, Nyíri Zoltán, Pázmányi Gábor, Szívós István, Tóth Sándor és Vári Attila.

Beck György és Faragó Tamás az új-zélandi Aucklandben zajló női ifjúsági világbajnokságon tartózkodik, így ők nem voksolnak.

Az új kapitány 2020. december 31-ig irányíthatja a pólóválogatottat. A kapitányjelöltekkel a beadási határidő és a csütörtöki elnökségi között Kemény Dénes vette fel a kapcsolatot, beszélt velük, és a tapasztalatairól tájékoztatta az elnökséget.

Kemény Dénes elnök egyenként beszélt a jelöltekkel Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kétkörös titkos szavazással döntenek a leendő kapitányról. Ha az első körben valamelyik jelölt megkapja a tagok 50 százalékának plusz egy főnek a szavazatát, akkor megnyeri a pályázatot. Ha nem, akkor az első két helyezett - szavazategyenlőség esetén valamennyi érintett - kerül be a második körbe. A Vlv.hu emlékeztetet rá, hogy

a győzelemhez nyolc szavazatra van szükség,

amennyiben a jelzetteknél nem lesz több hiányzó az elnökség tagjai közül.